80 ülkenin hükümet temsilcileri, misket bombalarının imhasına dair bir plan oluşturmak üzere, bugün ve yarın (26 Haziran) Almanya'nın başkenti Berlin'de buluşuyor.
Misket bombalarını yasaklayan uluslararası sözleşmeyi şimdiye kadar 98 ülke imzaladı; 10'u onayladı. Aralarında Türkiye yok.
Misket bombalarının yasaklanması için kampanya yürüten uluslararası sivil toplum örgütü Misket Bombası Koalisyonu'nun (CMC) verilerine göre, Türkiye misket bombası üretti ve stoklarında bulunduruyor. Dünyadaki en büyük stoksa ABD'de.
İki günlük toplantıya katılan ve stoklarında misket bombası bulunduran 32 ülkeden 31'inin bombalarını imha etme niyetlerini bildirmesi bekleniyor. 10'dan fazla ülke imha sürecini başlattı. İspanya tamamladı.
Sözleşme, 30. ülkenin onaylamasından altı ay sonra yürürlüğe girecek. Sözleşme, taraf ülkelere bu bombaların kullanımını ve üretimini yasaklarken, stoklarını en çok sekiz yıl içinde, mümkün olduğunca kısa sürede imha etme ve düzenli durum raporu verme yükümlülüğü getiriyor.
Öldürdüğü 100 kişiden 98'i sivil
Engelli haklarını savunan uluslararası örgüt Handicap International'ın raporuna göre, misket bombalarının öldürdüğü her yüz kişiden 98'i sivil.
Misket bombası, yüzlerce küçük bombadan oluşuyor. En büyük tehlikesiyse bombaların tamamının yere düştüğünde patlamaması. Saldırı sırasında patlamayan bu parlak ve sarı renkteki küçük bombaların kurbanı ise genellikle ne olduklarını bilmeyen küçük çocuklar oluyor. Bu bombalar, mayınlar gibi yıllarca fark edilmeden düştükleri yerlerde üzerilerine basılmayı bekliyor.
Örgütün 2006 tarihli "Ölümcül Ayak İzleri: Misket Bombalarının Küresel İnsani Etkisi" başlıklı raporunda yer alan bazı bulgular şöyle:
- Dünya çapında misket bombaları nedeniyle mağdur olan 100 bin kişi olduğu tahmin ediliyor.
- Şimdiye kadar atılan misket bombalarının toplamı 360 milyon.
- Dünya ordularının stoklarında 4 milyar kadar misket cephanesi olduğu tahmin ediliyor.
- Irak işgalinde, ABD önderliğindeki koalisyon kuvvetlerinin attığı misket bombası parçasının sayısı 13 milyon.
- İsrail'in bu yıl Lübnan'a saldırılarında attığı misket bombası parçalarının sayısı 4 milyon.
- Misket bombalarının kullanıldığı 23 ülkede, örgütün kaydedebildiği toplam mağdur sayısı 11 bin 44. (TK)