8 yıldır cezaevinde olan, aralarında gazeteci Füsun Erdoğan ile Atılım yazarı Arif Çelebi ile Bayram Namaz’ın da olduğu sekiz sosyalist için Adalet Nöbeti İstanbul Çağlayan’daki Adalet Sarayı önünde devam ediyor. Tahliye taleplerine ilişkin kararın bugün verilmesi bekleniyor.
Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) davasından sekiz yıldır cezaevinde olan Arif Çelebi ve Bayram Namaz, Özgür Radyo eski Genel Yayın Koordinatörü ve gazeteci Füsun Erdoğan ile Naci Güner, Seyfi Polat, Turaç Solak, Mehmet Ali Polat, Erkan Özdemir için tahliye talebiyle ilgili İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin vereceği karar bekleniyor.
Sanıkların yakınları da yağmur yağışına rağmen hala adliye önünde Adalet Nöbeti’nde.
Gümüştaş: Başka türlü bir devlet iradesi var
bianet’e konuşan dava avukatlarından Özlem Gümüştaş mahkeme heyetinin daha önce benzer kararlar verdiğini söylüyor.
“Bu mahkeme heyeti Ergenekon davasından yargılanan Tuncay Özkan ve Sosyalist Demokrasi Partisi Gezi davasından yargılanan Ulaş Bayraktaroğlu için tahliye kararı veren heyet. Tutukluluk süresinin beş değil iki yıl üzerinden değerlendiriyorlar ve Yargıtay’a gitmeyen dosyalarda tutukluluk statüsünün devam ettiği yönünde değerlendirmeleri var.
"Daha önce Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı tutukluluğun indirilmesi halinde tahliyelerin hangi davalarda kaç kişiyi kapsayacağı yönünde bir çalışma yapmıştı. Buna göre KCK, Ergenekon, MLKP ve Devrimci Karargah davalarından 149 kişinin adı geçiyordu. Bu yüzden arkadaşlarımızın isimlerinin Bakanlığın önünde olduğunu biliyoruz. Ancak burada başka türlü bir devlet iradesi var ki bizim müvekkillerimiz hala salınmıyor.”
Kararın bugün mesai bitimine kadar verilmesi bekleniyor. (EA)
Ne olmuştu? |
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen MLKP davasından ceza alan Atılım yazarları Arif Çelebi ve Bayram Namaz, Özgür Radyo eski Genel Yayın Koordinatörü ve gazeteci Füsun Erdoğan ile Naci Güner, Seyfi Polat, Turaç Solak, Mehmet Ali Polat, Erkan Özdemir'in dosyasının Yargıtay aşaması devam ediyordu. Tutukluluk süresi 5 yıla indirilerek Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından avukatlar nöbetçi mahkeme olan 4. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye talep etmiş, mahkeme talebi reddetmişti. Bir üst mahkeme olan 5. Ağır Ceza Mahkemesi de aynı kararı vermişti. ÖYM'lerin kaldırılmasının ardından MLKP dosyası İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildiği için avukatlar bu mahkemeye de tahliye talebinde bulundular. Avukatlar, ayrıca, uzun tutukluluk süresi ile ilgili önümüzdeki hafta Anayasa Mahkemesi'ne, 4. ve 5. Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kararı hakkında da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na başvuracaklar. |