Diyarbakır'da yapılacak kurultaya Selis Kadın Dayanışma Merkezi'nin ev sahipliğinde yapması kararı alındı.
Kurultayda, Kürt kadınlara yönelik şiddetin, aile içi şiddetin ve militarizmin "kadına yönelik şiddet" genel başlığı altında ele alınması ve buna ilişkin bir atölye oluşturulması kararı alındı.
Katılımcı kadınların bir kısmı, Kürt kadınlara yönelik şiddetin özel ve ayrı olarak ele alınması gerektiği muhalefet şerhini koydular.
Toplantıda dile getirilen konulardan biri de STK'lerde örgütlenmelerin profesyonelliğe doğru kaydığı ve gönüllü çalışmalarının azaldığı yolunda oldu. Gönüllülüğün teşvik edilmesi istendi.
Diyarbakır'da yapılacak kurultay tarihinin 25 Kasım gününe denk gelmesinin anlamı; kurultayın ve konusunun kurultay öncesinde basına duyurulması üzerine konuşuldu. 25-27 Kasım 2005 tarihlerinde (cuma-cumartesi-pazar) tarihlerinde yapılacak olan kurultayda, beş atölyenin çalışması söz konusu.
"Feminist Etik" atölyesinde; "Kadınlar grupları/kuruluşları arasındaki dayanışma" ve "Kadın kuruluşları arasındaki rekabet başlıkları var.
4320 Sayılı Yasa atölyesindeyse, "Yasanın eksikleri, yasanın uygulama sorunları, yasanın yaygın olarak bilinmesi ve doğru uygulanması için bilgilendirme/eğitim çalışmaları" ele alınacak.
"Sığınak ve danışma/dayanışma merkezleri bütçeleri" konusundaki atölyede ise; "Yerel yönetimler ve İl Özel İdarelerinin kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden kadın kuruluşlarına ciddi alarak pay ayırmaları, Sığınak, danışma/dayanışma merkezlerine bütçeden pay ayırmaları konuları tartışılacak.
"Sığınaklar" başlığındaysa, "Sığınak modelleri, Sığınaklar ve işleyişindeki sorunlar, Danışma merkezi ve sığınaklara başvuranların özellikleri" konusu var.
"Kadına yönelik şiddet" atölyesindeyse "Aile içi şiddet ve kadın hareketi, Kürt kadınlara yönelik şiddet, Militarizm"in ele alınması kararlaştırıldı.
Ayrıca,Kurultayın sığınak, danışma/dayanışma merkezi olan, açma girişiminde bulunan kuruluşlardan oluşmaması, kadına yönelik şiddete karşı mücadele eden diğer kuruluşların da katılımcı olması gerektiği üzerinde duruldu.
İzmir'de Ege Kadın Dayanışma Vakfı'nın (EKDAV) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Ankara Kadın Dayanışma Vakfı, Antalya Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi, Söke Kadın Sığınma Evi Yaptırma ve Yaşatma Derneği, Bartın Kadın Dayanışma Derneği, Bursa Günyüzü Kadın Dayanışma Kooperatifi, Selis Danışmanlık Organizasyon ve El Sanatları, Diyarbakır Kamer, İstanbul Amargi Kadın Akademisi, Mor Çatı Kadın Sığınağı, Kadınlarla Dayanışma Vakfı, Gökkuşağı Kadın Derneği, Ege Kadın Dayanışma Vakfı, Mersin Bağımsız Kadın Derneği, Van Kadın Derneği, İletişim Merkezi, Filmmor Kadın Çevre Kültür Kooperatifi, Kazete YG21(Yerel Gündem 21 Kadın Grubu), KADAV Keseköy Yeni Adım Sitesi, İzmir Sos.Hiz.Müd.Aile Danışma Merkezi, İzmir Barosu 4320 Çalışma grubu, İzmir Kadın Platformu, Bornova Belediyesi Kadın Danışma Merkezi, YG21 Şiddet Platformu, Gaziemir Belediyesi Kadın Danışma, Çiğli Belediyesi Kadın Danışma, İzmir Kadın Dayanışma Derneği'nden temsilciler katıldı. (AD)
* Ara toplantının tutanağını görüntülemek için tıklayın. (MS Word, 53K)