Mersin 78'liler Derneği yaptığı toplantıda Veysel Güney'in cenaze törenini yürütmek için bir komite oluşturulmasını kararlaştırdı.
DNA sonuçlarının Eylül ayında sonuçlanmasını bekleyen 78'liler, cenaze töreninin DNA sonuçları kesinleşirse 16 Eylül ya da 23 Eylül'de yapılabileceğini öngörüyor.
Cenaze töreninin yapılacağı yer konusunda ise aile ile görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.
Mersin 78'liler Derneği yöneticilerinin cenazenin Mersin ya da bir başka metropol kentte gömülmesi isteğine aile henüz net yanıt vermedi.
Aileninse ağırlıklı olarak, cenazeyi Veysel'in doğduğu Malatya'nın Hekimhan İlçesi'ndeki köylerine götürmek istediği öğrenildi.
Mersin 78'liler Derneği yönetimi sürecin çok hızlı işlemeye başladığını bu nedenle cenaze törenine katılmak isteyen kişi ve kuruluşların Eylül ayı için hazırlıklı olması gerektiğini de duyurdu.
Göktürk: Güney'in adil ve tarafsız yargılandığı kuşkulu
"Devrimci Yol Davası" sanığı Veysel Güney, "Güvenlik güçleriyle silahlı çatışmaya girerek bir teğmenin ölümüne neden olduğu" iddiasıyla Adana Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Numaralı Askeri Mahkemesi'nde birkaç ay içinde yargılanıp 11 Haziran 1981'de 24 yaşındayken idam edildi.
Güney'in ilk ifadesini alan ve infaz savcısı Mete Göktürk, bianet'e yaptığı açıklamada, Güney'in tarafsız ve adil yargılandığına ilişkin kuşkuları bulunduğunu söylemişti.
Veysel Güney kimdir?
1957 yılında Malatya'nın Hekimhan ilçesine bağlı Davulkulu Köyü'nde doğdu. Çocukluk yılları mezrada hayvancılık ve tarımla uğraşan ailesiyle birlikte geçti. Okul dışı zamanlarında çobanlık yapıyordu.
Veysel Güney, ilkokulu bitirdikten sonra Hasan Çelebi nahiyesine gitti. İzmir Erkek Sanat Enstitüsü'nden sonra da liseyi Malatya'da tamamladı. 1975'te İsdemir Karabük Montaj Şantiyesi'nde elektrikçi olarak çalışmaya başlayan Veysel Güney, bu arada İskenderun Meslek Yüksek Okulu Makine Bölümü'nü de bitirdi. (KÖ)