78'liler Girişimi adına basın açıklamasını okuyan sözcü Celalettin Can, "Kaypakkaya'nın karanlıkta kalan ölümünün aydınlatılması için 'Bilgi Edinme Yasası' çerçevesinde İçişleri Bakanlığı'na başvurarak öldüğü tarihlerde askeri tutukevinde görevli tüm resmi-sivil güvenlik ve istihbarat görevlilerinin kimliklerinin tarafımıza bildirilmesini istiyoruz" dedi.
"Türkiye'nin en netameli konularında Kaypakkaya bir duruştu"
Sözcü Can "Yeni genç kuşaklar sorabilir, 'İbrahim Kaypakkaya kimdi?'diye " diyerek Kaypakkaya'yı şöyle tanımladı:
"Başta Kemalizm, Kürt meselesi olmak üzere, Türkiye'nin en netameli konularında duruştu. Ağırlıkla kentlerde ve öğrenci gençlikte yoğunlaşan 68 kuşağının, başından itibaren emekçi halka ve köylülere yönelen damarlarındandı. Mahirler Denizler'in idamını engellemek için Kızıldere'ye giderken, Sinanlar için Gölcük'e gidendi. Tüm 71 direnişi önderleri gibi, devrimci dostluk ve dayanışmanın adresiydi o."
İbrahim Kaypakkaya kimdir?
Kaypakkaya Fikir Kulüpleri Federasyonu'nda (FKF) devrimci mücadeleye katılmış, FKF'nin Çapa Yüksek Öğretmen Okulu şubesini kurmuştu.
Türkiye İşçi Partisi'ne (TİP) de üye olmuştu. 1969-70'li yıllarda yalnız öğrenci hareketi içinde değil, fabrika grevlerinde, toprak işgallerinde, Trakya, Siverek, Kürecik, Elbistan köylülerinin arasında, 71 darbesine karşı Dersim dağlarındaydı.
24 Ocak 1973'de Dersim'in, Vartinik, Mirik mezrasında kaldığı köy basılarak, arkadaşı Ali Haydar Yıldız hayatını kaybederken, kendisi yaralı kurtulacaktı. Ancak beş gün sonra sığındığı bir köy evinde ev sahibinin ihbarı sonucu yakalanacaktı.
Yakalandığı andan itibaren Tunceli'de, Elazığ'da ve Diyarbakır'da en işkencelerden geçti. 1973'ün 17 Mayıs'ını 18'ine bağlayan gece öldürüldü.(EZÖ)