78'liler Girişimi Diyarbakır Şubesi, Maraş Katliamı ve “Hayata Dönüş” operasyonun yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
TIKLAYIN- Maraş Katliamında Neler Olmuştu?
“Maraş’la hesaplaşılmadı”
Açıklamada şöyle denildi:
“Katliamın asli faili olmakla suçlanan 68 kişi hiç yakalanmadı. 379 kişi beraat etti. 1 ile 15 yıl arasında mahkûmiyet cezası ile yargılanan ve cezalarından 1/6 oranında indirim yapılan 314 kişi, mahkeme sonuçlanmadan salıverildi. 29 kişi hakkında verilen idam cezası ve 7 kişi hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. 1991'de çıkan Terörle Mücadele Yasası'nda yapılan değişiklikle katliam sorumlularının hepsi salıverildi. Böylece Maraş Katliamı dava dosyası sessiz sedasız kapatıldı.
“Bundan sonra da bu dosya hiç açılmadı. Tarihe kara bir leke olarak geçen katliam, toplum olarak hepimizin hafızasızlığına güvenilerek unutulmaya bırakıldı. Maraş Katliamı ile hesaplaşılmadığından dolayı, Türkiye toplumu ve dünya; Madımak, Gazi, Roboski, Suruç, Ankara katliamlarına da tanıklık etti.”
“İnsanlık suçu”
19 Aralık 2000'de 20 cezaevinde aynı anda başlatılan “Hayata Dönüş Operasyonu” nda da bir katliam yaşandığı ifade edilirken operasyonda 30 tutuklunun katledildiği ve yüzlercesinin ise sakat bırakıldığı belirtildi.
Şöyle denildi:
“Her şeye rağmen, bildik katliamlar tarihinin tekerrür etmemesinin yolunun, öncelikle insanlık suçu sayılan kanlı olaylarla hesaplaşmaktan geçtiği biliniyor. 19 Aralık öncesi ve sonrası var… Diyarbakır 5 No’lu, Mamak, Metris Cezaevleri… Yaşanmışlıklarla resmî olarak yüzleşme, hesaplaşma, sağlanmadı… Bugün cezaevleri kanayan bir yara! Egemenler, toplumsal tecrit dâhil birçok uygulamayı, cezaevlerinde deneyip, ardından tüm toplumda uygulanıyor. Yaşanılır bir ülke için yaşanan tüm katliamlarla yüzleşmek, hesaplaşmak gerekir.”
Ne olmuştu? 19 Aralık 2000'de 20 cezaevine eşzamanlı yapılan operasyonlarda toplam 30 tutuklu ve hükümlü ile iki asker hayatını kaybetti. Ümraniye Cezaevi'nde de uzman çavuş Nurettin Kurt ile dört mahkum öldürüldü. Uzman çavuş asker kurşunuyla ölmüştü. Ancak operasyonunu ardından Ümraniye Cezaevi'nde bulunan 399 tutuklu ve hükümlüye dava açıldı. Dava beraatla sonuçlandı. 2004'te de operasyonun Ümraniye Cezaevi'yle ilgili kısmı için 267 askeri personele de (kapatılan) Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi – Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Davada "Bora" ve "Atmaca" isimli operasyon planları da çıkmasına rağmen, bu planlarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. "Bora" ve "Atmaca" isimli Ümraniye planlarının aksine, Bayrampaşa Cezaevi davasında ortaya çıkan "Tufan" planı medyada geniş yer buldu. Bu dava da bugün zamanaşımı ve beraatla sonuçlandı. |
(EMK)