Fotoğraf: MA
Haberin İngilizcesi / Kürtçesi için tıklayın
78 baro, dün (13 Eylül) eski Nusaybin Belediye Başkanı ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın, yargılandığı davada Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı'nın, Diyarbakır Barosu Başkanını, baro yöneticilerini ve avukatları polis zoruyla duruşma salonundan çıkarmasına yaptıkları ortak yazılı açıklamayla tepki gösterdi:
"Hiçbir kişi veya kurum; savunma görevini yapan avukatı görevini yapmaktan alıkoyamaz, engelleyemez, avukata fiziki saldırı ve hakarette bulunamaz."
"Son dönemlerde yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamına ve avukatlık mesleğine yönelik artarak devam eden tehdit ve saldırılara karşı sözümüzü söylemek ve mücadele kararlılığımızı göstermek amacıyla biz aşağıda imzası olan barolar tarafından açıklama yapma gereği zorunlu hale gelmiştir" diyen 78 baro dün Diyarbakır Adliyesinde yaşananları şöyle aktardı:
"En son 13 Eylül 2021 tarihinde Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin duruşma salonunda; mahkeme başkanı tarafından müdafii avukatlara yönelik ön yargılı tutum ve saldırgan tavır üzerine Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren ve yönetim kurulu üyeleri, konuyu görüşmek için duruşma salonuna gittiklerinde mahkeme başkanı aynı tutumunu baro başkanı ve yöneticilerine karşı sürdürmüştür.
Mahkeme başkanı tarafından Diyarbakır Baro Başkanı Av. Nahit Eren ile duruşma salonunda bulunan avukatların duruşmadan çıkartılmalarına ilişkin polislere talimat verilmesi üzerine, polis memurlarınca baro başkanına, baro yöneticilerine ve avukatlara yönelik fiziki saldırı ve hakaretlerde bulunulmuştur."
"Savunma hak arama özgürlüğünün teminatıdır"
Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanının ve olayda yer alan kolluk görevlilerinin ivedilikle görevden uzaklaştırılmaları ve haklarında gerekli adli ve idari soruşturmanın başlatılması gerektiğini belirten 78 baro, savunma hakkının önemine vurgu yaptı:
- Bilinmelidir ki; adil yargılanma hakkının gerçekleşebilmesi için öncelikle hak arama özgürlüğünün gerçek bir özgürlük olarak kullanılması, hukuki dinlenilme hakkının tanınması, şüphelinin/sanığın, hakkındaki tüm delilleri görebilmesi ve delillere karşı sözünü söyleme hakkının bulunması, savunması için delil sunabilmesi, bu delillerin de toplanması zorunludur.
- Bireylerin bu haklarını kullanabilmeleri için seçecekleri müdafii/lerin yardımından yararlanma hakkı bulunmaktadır. Bu hak, adil yargılanma hakkının en önemli parçasıdır. Bu nedenle savunma görevi yapan avukat, adil yargılanma hakkının en önemli unsurudur. Savunman, aynı zamanda TCK 6. maddesi uyarınca yargı görevini yapandır.
- Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki; avukatlık mesleği savunma hakkının, adil yargılanma hakkının ve hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Avukatların meslek örgütü olan barolar da insan haklarının, özgürlüklerin ve hukuk devletinin güvencesidir. Bu sebeple, savunma makamının yani avukatların özgür ve etkili olamadığı bir toplumda hiç kimsenin özgürlüğü garanti altında değildir.
"Mücadelede kararlıyız"
Avukatın görevinin hukuk devletinin bireylere sağladığı güvenceleri korumak, bu hak ve güvencelerin kullanılmalarını sağlamak olduğunun altını çizen 78 baro, "Avukatların mesleki faaliyetlerinin engellenmesi, duruşma salonundan fiziki saldırı ve hakaretlere maruz bırakılarak çıkartılmaları gibi kabul edilemez tutum ve anlayışlara karşı mücadelede etme konusundaki kararlığımızı bir kez daha tüm kamuoyuna duyurmaktayız. Hukuk devletini, adil yargılanma hakkını, savunmayı, mesleğimizi ve meslektaşlarımızı savunmaktaki kararlılığımız bilinmelidir" dedi.
2 baro imza vermedi
Ortak açıklamada, Karaman ve Rize barolarının imzası yer almıyor. Gümüşhane-Bayburt Barosu ise bölge barosu olarak iki ili temsil ediyor.
İmzacı barolar:
1. Adana Barosu 2. Adıyaman Barosu 3. Afyonkarahisar Barosu 4. Ağrı Barosu 5. Aksaray Barosu 6. Amasya Barosu 7. Ankara Barosu 8. Antalya Barosu 9. Ardahan Barosu 10. Artvin Barosu 11. Aydın Barosu 12. Balıkesir Barosu 13. Bartın Barosu 14. Batman Barosu 15. Bilecik Barosu 16. Bingöl Barosu 17. Bitlis Barosu 18. Bolu Barosu 19. Burdur Barosu 20. Bursa Barosu 21. Çanakkale Barosu 22. Çankırı Barosu 23. Çorum Barosu 24. Denizli Barosu 25. Diyarbakır Barosu 26. Düzce Barosu 27. Edirne Barosu 28. Elazığ Barosu 29. Erzincan Barosu 30. Erzurum Barosu 31. Eskişehir Barosu 32. Gaziantep Barosu 33. Giresun Barosu 34. Gümüşhane-Bayburt Bölge Barosu 35. Hakkari Barosu 36. Hatay Barosu 37. Iğdır Barosu 38. Isparta Barosu 39. İstanbul Barosu 40.İzmir Barosu 41. Kahramanmaraş Barosu 42. Karabük Barosu 43. Kars Barosu 44.Kastamonu Barosu 45. Kayseri Barosu 46. Kırıkkale Barosu 47. Kırklareli Barosu 48. Kırşehir Barosu 49. Kilis Barosu 50.Kocaeli Barosu 51. Konya Barosu 52. Kütahya Barosu 53. Malatya Barosu 54.Manisa Barosu 55. Mardin Barosu 56. Mersin Barosu 57. Muğla Barosu 58. Muş Barosu 59. Nevşehir Barosu 60.Niğde Barosu 61. Ordu Barosu 62. Osmaniye Barosu 63. Sakarya Barosu 64.Samsun Barosu 65. Siirt Barosu 66. Sinop Barosu 67. Sivas Barosu 68. Şanlıurfa Barosu 69. Şırnak Barosu 70. Tekirdağ Barosu 71. Tokat Barosu 72. Trabzon Barosu 73. Tunceli Barosu 74. Uşak Barosu 75. Van Barosu 76. Yalova Barosu 77. Yozgat Barosu 78. Zonguldak Barosu.
Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanının ve kolluk görevlilerinin Baro Başkanımız Av. Nahit EREN’e, yönetim kurulu üyelerimize ve avukatlarımıza yönelik sözlü ve fiziki saldırılarına karşı 78 Barodan ortak tepki. pic.twitter.com/ZTS1XXMv9k
— Diyarbakır Barosu (@Diyarbakirbaro) September 14, 2021
(KÖ)