Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili Murat Çepni, Türkiye'de 766 maden arama ihalesi açılmasına ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
HDP milletvekili Çepni, CHP Kocaeli milletvekili Tahsin Tarhan'ın da dikkat çektiği Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nün altın ve gümüş bulmak için başlatacağı 766 maden arama ihalelerini Meclis gündemine taşıdı.
TIKLAYIN - İktidarın altın ve gümüş hırsı
"Tahribat görmezden geliniyor"
Çepni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Baknı Fatih Dönmez'in yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "2004 yılında değiştirilen Maden Yasası'nın ardından, kontrolsüz bir şekilde artan madencilik faaliyetleri; çevreye, doğaya, ormanlara, su kaynaklarına, tarım ve hayvancılık alanlarına, tarihsel ve turistik alanlara, yaşam alanlarına, canlı ve insan sağlığına telafisi imkansız zararlar vermekte, küresel iklim krizlerine neden olmakta, binlerce yılda oluşan ekosistemi de yok etmektedir" dedi ve şöyle devam etti:
"İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını döneminde, iklim krizinin, ekolojik tahribatların neden olduğu toplumsal ve ekonomik sonuçların ortada olmasına rağmen, hükümetin birçok bölgede, doğayı sınırsızca kullanarak, rant projeleri ile yerli ve yabancı sermayenin kullanımına sunması kamu vicdanını da derinden yaralamakta, özellikle yerleşim alanlarının yakınında maden ocağı bulunan yerli halkı, ekoloji örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını mücadele etmek, hak aramak zorunda bırakmaktadır. Daha önce yaşanan, Cerattepe’den Kaz dağları örneğine rağmen her geçen gün yeni projelerle maden ocaklarının yarattığı tahribatlar görmezden gelinmektedir. Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşaması, devletin çevre sağlığını koruması ve çevre kirlenmesini önlemesi anayasal bir haktır."
"İhaleye açılan alanlardaki maden türleri nedir?"
Çepni, Bakan Dönmez'e şu soruları yöneltti:
- Madenlerin neden olduğu çevresel olumsuzluklar, kanserden astıma sağlık sorunları ortada iken, salgın döneminde Türkiye genelinde çeşitli illerde 766 alanda, yüze yakın maden türünden oluşan IV.grup madenlerin arama ve işletmeye verilmesinin gerekçesi nedir? Neden tüm dünyada tarafından kabul edilen zararlarına rağmen özellikle bu dönemde madencilik faaliyetlerine ara verilmemektedir?
- Maden arama ve işletme için ihale edilecek edilen bu alanlar kimler tarafından ne şekilde belirlenmiştir?
- Çeşitli illerde 766 maden sahasının ihalesinde ön görülen ekonomik kazanç ne kadardır? Hangi madenden ne kadar kazanç beklenmektedir? Çevre, doğa ve insan sağlığı için kar zarar hesabı yapılmış mıdır?
- IV.grup maden başlığı altında yüze yakın maden türü yer almaktadır. İhaleye açılan alanlardaki maden türleri nedir? Bu maden türleri neden açık belirtilmemiştir?
- Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, Mersin, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Aksaray, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Batman, Şırnak, Osmaniye halkı maden projeleri hakkında bilgilendirilmiş midir? Bu illerde yaşayan halkın madencilik projeleri nedeniyle zarar görecek sağlığı, yaşam alanı, tarım ve hayvancılık faaliyetleri, doğası, çevresi için kapsamlı araştırma yapılmış mıdır? İleride oluşacak zararları nasıl telafi edilecektir?
- Bu maden arama ve işletme faaliyetlerini iptal etmeyi düşünmüyor musunuz?
(SO)