Haberin İngilizcesi için tıklayın
Yerel seçimler yaklaşırken Kadın Adayları Destekleme Derneği’nce (KA.DER) hazırlanan Kadın Dostu Belediyecilik Taahhütnamesi başkan adaylarının imzasına açıldı.
10 madden oluşan taahhütname, İl Kadın Hakları Koordinasyon Kurulu oluşturmak, Büyükşehir Belediye Meclisin’de Kadın- Erkek Eşitliği Komisyonu kurmak, Büyükşehir Belediye bünyesinde “Kadın Danışma ve Dayanışma Merkezi kurmak, sığınma evi açmak gibi maddeleri içeriyor.
TIKLAYIN - Kadın Dostu Belediyecilik Taahhütnamesi tam metni
"Kadın Dostu Kentler hedefleniyor"
KA.DER Yönetim Kurulu Başkanı Nuray Karaoğlu, KA.DER’in üç dönemdir belediye başkan adaylarına imzalattığı Kadın Dostu Belediye Taahhütnamesi’nin Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden ve Kadın Dostu Kentler projesinden yola çıkarak hazırlandığını söylüyor:
“Toplam 17 hedeften oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin 5. maddesi, ‘Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, tüm kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi’dir. Bu maddenin yerelleştirilmesiyle hazırlanan KA.DER Kadın Dostu Belediye Taahhütnamesi, yerelde toplumsal cinsiyete duyarlı politika tasarımı, uygulanması, izleme ve değerlendirme yapılmasının yanı sıra toplumsal cinsiyet eşitliğinin anaakımlaştırılmasına aracı olmayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, kadın sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler arasında işbirliklerinin geliştirilmesini ve yönetişim kültürünün kazandırılmasını amaçlamaktadır.”
“İlk imzacıdan sonuç alınmıştı”
KA.DER Kadın Dostu Belediye Taahhütnamesi’ni ilk imzalayanın 2014 Mahalli İdareler seçimi öncesinde Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Burhanettin Kocamaz olduğunu hatırlatan Karaoğlu, Kocamaz’ın seçimleri kazanmasının ardından sözünü tuttuğunu söylüyor:
“Bu kapsamda, KA.DER ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme (TCDB) uygulanması için işbirliği protokolü imzaladı.”
“Kimi belediye başkan adayları imzalamaktan kaçındı”
Karaoğlu, KA.DER Kadın Dostu Belediye Taahhütnamesi’ni imzalatmak için parti ayrımı göstermeksizin büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye başkanı adaylarıyla iletişime geçmeye çalıştıklarını vurguluyor:
“Bu zaman kadar yaklaşık 70 belediye başkan adayı taahhütnameyi imzaladı. Türkiye’nin dört bir yanındaki adaylara taahhütnameyi imzalatmak için çalışmalarımız da sürüyor. Ancak teklif götürmemize rağmen kimi belediye başkan adayları KA.DER Kadın Dostu Belediye Taahhütnamesi’ni imzalamaktan kaçınmışlardır maalesef. “
KA.DER'in bianet'e açıkladığı taahhütnameyi şuana kadar imzalayan bazı başkan adaylarının isimleri şöyle: AK Parti İzmir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, AK Parti Kadıköy Belediye Başkan Adayı Özgül Özkan Yavuz, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, CHP Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş, CHP Kadıköy Belediye Başkan Adayı Şerdil Dara Odabaşı, CHP Şişli Belediye Başkan Adayı Muammer Keskin , CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer, CHP Amasra Belediye Başkan Adayı Recai Çakır, CHP Mersin Yenişehir Belediye Başkan Adayı Abdullah Özyiğit, HDP Ankara Çankaya Belediye Eşbaşkan Adayı Filiz Kerestecioğlu, HDP Bağcılar Belediye Eşbaşkan Adayı Hüda Kaya, HDP Kars Belediye Eşbaşkan Adayları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen, İYİ Parti Beşiktaş Belediye Başkan Adayı Affan Keçeci, İYİ Parti Fatih Belediye Başkan Adayı İlay Aksoy, DSP Şişli Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül, DSP Kadıköy Belediye Başkan Adayı Mehmet Günyeli, DSP Avcılar Belediye Başkan Adayı Handan Toprak, DP Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayfer Yılmaz, DP Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tuğba Güner. |
KA.DER hakkında Mart 1997'de İstanbul'da kuruldu. Kadınların ve erkeklerin her alanda eşit olarak temsil edilmelerini savunan kadın örgütü. Toplumu ve bireyleri ilgilendiren kararların alındığı, seçim ve atama ile oluşan tüm karar organlarında kadın erkek eşitliğini demokrasinin bir gereği olarak kabul eder. Türkiye'de kadınlar, farklı sosyal alanlarda varlıklarını kanıtladıkları halde üst düzey yönetimlerde, özellikle de siyasette, eşit temsilden hala çok uzak bir konumdadırlar. Bu eşitsizliği gidermek, tüm yurttaşların kararlara katılımını sağlamak, kadın deneyimi ve çözüm üretme yeteneğini sosyal ve siyasal alanlara kazandırmak amacıyla hareket eder. Demokratik katılım esastır. 2016 yılı itibarı ile dört şubesi, dört emsilciliği vardır. |
(EMK)
* Fotoğraflar KA.DER sosyal medya hesabı.