Yeşiller İklim Değişikliği Sözcüsü Dr. Ümit Şahin "Halkın kampanyaya gösterdiği bu yoğun ilgi, iklim değişikliğinde Türkiye'nin sorumluğunu ciddiye almayan hükümete yönelik sert bir uyarı" dedi.
Kampanyada protokolün imzalanmasıyla sorunun çözülemeyeceği vurgulanıp hükümetten sera gazlarında indirim hedeflerini belirlemeleri talep ediliyor.
Hükümet imzalar karşısında ne yapacak?
Kyoto Protokolü'nün yürürlüğe girişinin ikinci yılı olan geçen Cuma (16 Şubat) başlatılan "Türkiye Kyoto'yu İmzala!" imza kampanyasında, bugün (23 Şubat) saat 13:30 itibariyle imza sayısı 54 bin 400'e ulaştı.
İki ay sürmesi planlanan ve en az 100 bin imza hedeflenen kampanya sonunda toplanan imzalar TBMM Başkanlığına sunulacak.
Yeşiller İklim Değişikliği Sözcüsü Şahin "Bu yoğun katılım, halkın Türkiye'nin sera gazları salımlarını en hızlı arttıran ülke olduğunun farkında olduğunu, Türkiye'nin yanlış politikalar nedeniyle iklim değişikliğinde sorumluluk sahibi olduğunu bildiğini ve önlem alması gereken asıl kurum olan hükümete sorumluluğunu hatırlatmaya kararlı olduğunu gösteriyor" dedi.
Şahin "Bu imzaları gören hükümet, acaba hala küresel ısınmayı durdurma reçetesi olarak insanlara öğüt vermeye devam mı edecek, yoksa iklim değişikliğini ciddiye aldığını göstermek için küçük de olsa bir adım atarak Kyoto Protokolü'nü imzalamayı ve sera gazı salımlarını düşürme hedefi koymayı kabul mü edecek?" diye sordu.
Kampanyaya yoğun katılım öğrenciler ve mühendislerden
Kampanyanın birinci haftası dolmadan hedeflenen imza sayısının yarısına ulaşılmasının yanı sıra, imzacıların beşte birinin öğrenci, ayrıca mühendislerin de meslek sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Ev hanımları, emekliler, sanatçılar, doktorlar, avukatlar, bankacılar da sıralamada üst sıralarda yer alan meslek grupları.
"Türkiye Kyoto'yu İmzala!" imza kampanyası, aralarında Yıldız Kenter, Sezen Aksu, Uğur Yücel, Okan Bayülgen, Aydın Engin, Ferhat Kentel, Ömer Madra, Oya Baydar, Roni Margulies, Mikdat Kadıoğlu, Selahattin İncecik, Turgut Tarhanlı, Taha Parla, Korhan Gümüş gibi sanatçı, akademisyen ve gazetecilerin de bulunduğu ilk 100 imzacının desteklerini açıklamalarıyla başlamıştı.
* Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya milletvekilleri Nail Kamacı, Osman Kaptan ve Feridun Baloğlu da kampanyaya destek verdiklerini açıkladılar..
* Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) kurulu sırasında aralarında vakıf başkanı Aydın Cıngı'nın da olduğu SODEV üyeleri de kampanyayı desteklediklerini belirterek topluca imza verdiler.
* Antalya'da yapılan Batı Akdeniz Çevre Platformu (BAÇEP) toplantısı sırasında BAÇEP katılımcıları ve Antalya'da köylerinde açılan taş ocağına karşı mücadele eden Doyran köylüleri de kampanyayı destekleyerek topluca imza verdiler.
* Alanya'da, Yeşiller Alanya Grubu tarafından düzenlenen ve Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı "Küresel Isınmanın Akdeniz'e Etkileri" paneli sırasında 110 imza toplandı.
* Bursa'nın Panayır mahallesinde Yeşiller Bursa grubu tarafından düzenlenen bir toplantı sırasında, mahallelerindeki doğalgaz çevrim santralına tepki duyan çok sayıda mahalleli kampanyaya destek ve imza verdi.
"İlk adım sera gazı salımını indirmek olmalı"
Kampanya imza metni şöyle:
"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na
Biz aşağıda imzası olanlar, Türkiye'nin iklim değişikliğine neden olan gazları hızla artan oranda üreten bir ülke olarak, dünya üzerindeki yaşamı tehdit eden küresel ısınmayı durdurmak için üzerine düşenleri yapmasını, ilk adım olarak da sera gazlarında indirim hedeflerini belirlemek için gerekli çalışmaları yaparak,Kyoto Protokolü'nü en kısa zamanda imzalamasını istiyoruz."(EZÖ)
** Kampanyaya katılmak için www.kyotoyuimzala.com adresini ziyaret etmek gerekiyor. Elden imza toplayarak kampanyaya destek vermek isteyenler web sitesindeki iletişim bilgilerinden yararlanarak bilgi alabiliyorlar.