7 Eylül, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından “Uluslararası Mavi Gökyüzü için Temiz Hava Günü” ilan edildi ve BM, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 81 ilden üst düzeyde katılımla Türkiye ve dünya genelinde ilk kez kutlandı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen, AB destekli Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kentlerde Farkındalığın Arttırılması Teknik Destek Projesi “CityAir” kapsamındaki kutlamaların bu yıldan itibaren her yıl düzenleneceği açıklandı.
7 Eylül “Temiz Hava Günü”nün önemine vurgu yapmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde 81 ilin Çevre Müdürlükleri’nin katılımıyla geniş tabanlı Temiz Hava Özel Oturumu düzenlendi.
Birpınar: BM’nin kararı sevindirici
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, oturumda yaptığı konuşmada, koronavirüs salgınının tüm dünyada temiz havanın önemini gösterdiğini ifade ederek bu konuda farkındalık yaratılması bakımından Birleşmiş Milletler’in bu kararından memnuniyet duyduğunu belirtti ve özetle şöyle devam etti:
“Hava kalitesini iyileştirmek için ulusal ve uluslararası düzeyde pek çok çalışma yürütülüyor.
“Birleşmiş Milletler Uzun Menzilli Sınır Aşan Hava Kirliliği Sözleşmesi ve İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin tarafı olarak sorumluluklarımızı yerine getiriyoruz.
“Hava kalitesinin iyileştirilmesi aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadeleye de doğrudan katkı sağladığı için ayrıca önemsiyor birbirinden ayrılmaz görüyoruz.
“Ülke olarak enerji, ulaşım, sanayi ve tarım politikalarında çevre hassasiyetini her zaman ön planda tutuyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim, enerji ve kaynak verimliliği, ulaşımda altyapı projeleri hava kalitesinin iyileştirilmesinde doğrudan etki yapıyor.
Meyer-Landrut: Hiçbir şey soluk almaktan değerli olamaz
AB çapında bir yılda felç, astım ve bronşit gibi hastalıklarla karşı karşıya kalan yaklaşık 6.5 milyon kişinin bu sorunlarının temelinde hava kirliliğinin yattığını ifade eden AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise şunları söyledi:
“CityAir projesi aracılığıyla Bakanlık tarafından atılan bu tür adımlar ve sarf edilen bu tür çabalarla birlikte AB’nin Türkiye’de hava kalitesinin daha iyi bir biçimde yönetilmesine ve Türkiye’de yaşayanların yaşam kalitesinin yükseltilmesine katkı sağlamış olacağına olan inancım tamdır.
“Her yıl hava kirliliğiyle bağlantılı nedenler dolayısıyla, 400.000’den fazla insanın yaşam süresi kısalmaktadır. Ne var ki hiçbir şey soluk alıp vermekten daha değerli olamaz.
“İşte bu nedenle bizler Avrupa Birliği standartlarını olabildiğince üst seviyeye yükseltmeye çalışıyoruz ve kentlerin hava kalitesini çok yakından takip ediyoruz.
Pozzi: En büyük risk hava kirliliği
UNEP Avrupa Direktörü Bruno Pozzi de insan sağlığı için en büyük çevresel riskin hava kirliliği olduğunu belirterek şunları dedi:
“Hava kirliliği, önemli bir çevresel bir sorun olmakla beraber, insan sağlığı ve ekonomiye de büyük bir zarar veriyor.
“Bu yüzden, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 7 Eylül’ü ‘Mavi bir Gökyüzü için Dünya Temiz Hava Günü’ ilan etmeye karar verdi.
“COVID-19 sürecinden sonra hep birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmek için çalışmalara başlamışken, elimizde bulunan mevcut teknoloji ve çözümleri daha temiz bir gökyüzü hedefi için kullanabiliriz.”
“Temiz Hava Günü’’nün amacı:
|
CityAir hakkındaTürkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Şehirlerde Hava Kalitesinin İyileştirilmesi ve Kamuoyu Farkındalığının Artırılması (CityAir) Projesi Türkiye’de 31 ilin hava kalitesinin korunması ve kamuoyu farkındalığı sağlanması amacıyla yürütülüyor. Bu amaçla düzenlenen eğitim ve iş birliği faaliyetleri, hava kalitesi çalıştayları ve saha ziyaretleri yerel personelin eğitiminde de büyük önem taşıyor. Proje kapsamında, hava kalitesi yönetimine ilişkin konuların; karar vericiler, belediyeler, çocuklar, kadınlar ve toplumun farklı seviyelerinde anlaşılması ve bu konuda farkındalığın artırılması için çalışmalar yapılıyor. Projede; Aydın, Denizli, İzmir, Manisa, Muğla, Uşak, Adana, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mersin, Osmaniye, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Samsun, Sinop, Sivas, Tokat, Afyon, Aksaray, Antalya, Burdur, Isparta, Karaman, Kayseri, Konya, Nevşehir ve Niğde illeri yer alıyor. Projede hedeflenenler
|
(EKN)