Şili'de San Jose madeninde mahsur kalan 33 madenci için kurtarma operasyonu başladı.
Kurtarma işlemi, Şili'de geceyarısı saatlerinde, Türkiye saatiyle 06:00 civarında başladı. 10 saatte 13 madenci yüzeye çıkarıldı.
Çağlayan şeklindeki kurtarma tünelinin içinde ilerleyen metal kapsül "Zümrüdü Anka"yla yeryüzüne çıkarılan ilk işçi Florencio Avalos'u, eşi ve yedi yaşındaki oğlu Bairon'un yanı sıra Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera karşıladı.
31 yaşındaki Avalos, sağlık durumunun iyi olması nedeniyle çıkarılacak ilk madenci olarak seçilmişti.
Daha sonra madencilerden Mario Sepulveda Espina, Juan Illanes, 23 yaşındaki Bolivyalı Carlos Manmani de yüzeye çıkarıldı. Madencilerden en genci, 19 yaşındaki Jimmy Sanchez, çıkarılan beşinci madenci oldu. Altıncı madenciyse, Osman Isidro Araya.
Espina aşağıdan getirdiği kaya parçalarını eşine verdi.
Her bir madencinin çıkarılmasının bir saat sürmesi öngörülüyordu; ancak bu süre 40 dakikaya indi. Kurtarma ekibi, Araya'nın çıkarılmasından önce, kapsülün mekanizmasını gözden geçirdi.
Kurtarılan yedinci madenci, Jose Ojeda. Ülkede güneş doğarken çıkan sekizinci madenci Claudio Yanez oldu. Yaklaşık bir saat sonra çıkarılan 63 yaşındaki Mario Gomez'in ilk yaptığı dizlerinin üzerine çöküp şükretmek oldu.
Yüzeye çıkan 10. madenci 31 yaşındaki Alex Vega, 11. madenci, yukarıya yolculuğun "çok pürüzsüz" olduğunu söyleyen Jorge Galleguillos oldu. Daha sonra, 34 yaşındaki "koşucu" lakaplı Edison Pena yukarı çıkarıldı. Pena'nın lakabının nedeni, her gün maden tünellerinde beş kilometre koşmayı alışkanlık haline getirmesi.
bianet'in haberinin yayına hazırlandığı saat 17:30 sularında, 13. madenci Carlos Barrios Contrera da kurtarılmıştı.
33 kişi, bakır ve altın çıkarılan madende, yaklaşık 700 bin ton kayanın çökmesiyle, 5 Ağustos'tan beri yerin yaklaşık 700 metre altında mahsur.
Madenciler yüzeye çıktıklarında kendi seçtikleri yakınlarıyla görüştükten sonra sağlık taramasından geçiriliyor, ardından askeri helikopterlerle Copiapo kentinde hastaneye götürülecekler. Son madencinin de çıkarılmasıyla, burada 48 saat boyunca gözlem altında tutulacaklar.
Madencilik Şili'nin temel gelir kaynaklarından biri. Ülkenin kamu gelirlerinin yüzde 40'ını bu sektör oluşturuyor. (TK)