Resmi Gazete’nin dün akşamki (6 Ocak) mükerrer sayısında yayınlanan 681 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK), Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı ile ilgili düzenlemeler içeriyor.
681 sayılı kararnamenin tam adı şöyle: “Olağanüstü Hal Kapsamında Milli Savunma İle İlgili Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”
Kararnamede, Olağanüstü Hal kapsamında savunma ile ilgili düzenlemelerin yapılmasının OHAL Kanunu’nun 4. maddesi ile Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nca 2 Ocak’ta kararlaştırıldığı ifade edildi.
OHAL DÜZENLEMELER VE UYGULAMALAR YAZI DİZİSİ - KHK'LERE KARŞI HUKUK YOLU
Nasıl düzenlemeler getirildi?
Kararnamedeki Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'ndaki bazı düzenlemeler şöyle:
* 211 sayılı Kanunun 19 uncu maddesi şöyle değiştirildi: “MADDE 19- Astlar, üniformalı veya üniformasız asker amirleri ile sivil amirlerinin verdiği emirleri yerine getirmek zorundadır.”
* Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'ndaki değişiklikle daha önce Genelkurmay Başkanlığınca belirlenen subayların sınıfları ve bu sınıflardan hangilerinin muharip, hangilerinin yardımcı sınıf olduğu, Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek.
Savunma Bakanlığı kararı
* Türk Silahlı Kuvvetlerinde general-amiral kadroları rütbe miktarlarına ait kontenjanları aşmamak, görev ve hizmet ile kadro ve teşkilat ihtiyaçları da dikkate alınmak suretiyle Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak Milli Savunma Bakanlığınca belirlenir.
* Zaruri hallerde hizmetin gereklerine göre Genelkurmay Başkanlığının görüşü alınarak Milli Savunma Bakanının teklifi üzerine Yüksek Askerî Şûranın kararı ile hizmete devam ettirilen general ve amiral miktarı 47’ye kadar artırılabilir.
* Kuvvet Komutanlığına atanan orgeneral-oramiraller iki yıl bu görevde kalabilirler. Bu süre, Milli Savunma Bakanının inhası, Başbakanın imzalayacağı ve Cumhurbaşkanının onaylayacağı kararname ile birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilir.
* TSK Personel Kanunu’nun 82. Maddesi şöyle değiştirildi:
“Astsubaylığa nasıp Milli Savunma Bakanının onayı ile yapılır.”
“Rütbe terfileri, ilgisine göre İçişleri Bakanının veya Milli Savunma Bakanının onayı ile yapılır.”
Eğitim şartı
* Düzenlemeyle ilköğretim mezunlarının uzman çavuş olmalarının önü açıldı.
* 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nun ek 1. maddesinde yapılan değişiklikle kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında uzman erbaş olarak görev yapanların uzman çavuşluğa yükselmelerinde "lise mezun olma" şartı aranmayacak.
* Yeni düzenlemeye göre ilköğretim mezunlarından ihtiyaç duyulacak özel ihtisası gerektiren sınıf, branş ve ihtisaslarda üstün başarı belgesi alanlar uzman erbaş olarak istihdam edilebilecek. Uzman çavuşluğa yükselmelerinde ise lise mezunu olma şartı istenmeyecek.
Disiplin soruşturması
* Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle Milli Savunma Bakanlığı gerek görülmesi halinde Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığınca da disiplin soruşturması yürütülebilecek.
* Disiplin soruşturması ve tahkikat usul ve esasları, disiplin cezalarının verilmesi ve yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar ile bu kanunun uygulanmasına yönelik diğer hususlar Milli Savunma Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikler ile düzenlenecek.
* Disiplin kurullarının yetki alanı ilgili kuvvet komutanlıkları tarafından belirlenecek. Birden fazla kuvvete mensup birliklerin bulunduğu garnizonlardaki görev ve yetkiye ilişkin hususlar ilgili kuvvet komutanlıklarının teklifi üzerine Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek. (AS)