Mersin Üniversitesi’nde yurt yolunda arkadaşlarının hayatını kaybetmesi üzerine Rektörlük binasını işgal ettiği gerekçesiyle 68 öğrenciye açılan davanın birinci duruşması bugün görüldü.
Mersin Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 40’ı aşkın öğrencinin ve avukatlarının katıldığı duruşmada öğrenciler suçlamaları reddetti. Mahkeme, rektörlük vekilinin katılma talebini sanık avukatların itirazına rağmen kabul etti. Bir sonraki duruşma 20 Kasım saat 10.00'da.
Öğrenciler hakkında kamu kurumu faaliyetini engellemek, kamu malına zarar verme, tehdit ve hakaret gibi suçlamalar var.
Öğrencilerin “Katil rektör/devlet/polis hesap verecek”, “Bahar’ın hesabı sorulacak”, “Polis defol üniversiteler bizimdir” gibi sloganları iddianamede “kamu görevlisine hakaret” olarak geçti. “Rektörlük binasının kapısının kırıldığı” da iddianemede yer aldı.
Mahkeme "ifade özgürlüğü" demişti
Mersin Üniversitesi’nde 17 Aralık 2013’te Bahar Salim adlı öğrenci, yapımı tamamlanamayan yurt yolunda kendisine araba çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Öğrenciler yolun yapılması talebiyle yaptıkları eylemler sırasında Rektör ile görüşmeleri olumsuz sonuçlandı.
Rektörler görüşen öğrencilerden Sema Erpak, sonrasında yaşananları bianet’e şöyle aktarmıştı:
“Görüşmenin ardından Rektörlük binasını işgal ettik ve polisler üniversiteye geldi. Polis kampüsü terkedinceye kadar Rektörlük binasında işgalin süreceğini söyledik.
“Polisin kampüsten ayrılmasının ardından rektör yardımcımız isteklerimizin hepsinin kabul edildiğini açıkladı ve taleplerimizin yer aldığı kağıdı imzaladı.”
Söz konusu talepler arasında öğrenciler hakkında soruşturma açılmaması vardı ancak 121 öğrenciye soruşturma açıldı, soruşturma süresince 27 kişiye tedbir kararı verildi.
121 öğrenciden 72 kişiye disiplin cezası verildi. Tedbir kararı verilen 26 öğrenci bir yarı dönem, diğer öğrenciler de bir hafta okuldan uzaklaştırma cezası aldı. Tedbir kararı nedeniyle on beş gün okula giremeyen bir öğrencinin söz konusu eylem günü okulda olmadığı anlaşıldı.
Okuldan uzaklaştırma kararı verilen öğrencilerin açtığı davada Mersin 1. İdare Mahkemesi ifade ve toplantı özgürlüğüne vurgu yaparak öğrencilerin disiplin cezasıyla cezalandırılmasının demokratik bir toplumda gerekli olmadığını söyleyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi.
“Bizim eğitimimiz engellendi”
Hakkında dava açılan öğrencilerden Hakan Duran öğrencilerin bugünkü duruşmadaki savunmalarını bianet’e şöyle aktardı:
“Suçlamaları kabul etmedik. Rektörlük binasına girme hakkımız olduğunu, özel güvenliğin müdahale ettiğini, öğrenci heyeti dikkate alınmayınca biz derdimizi anlatıp taleplerimizi dile getirmek istediğimizi söyledik.”
Hakkında uzaklaştırma kararı da verildiğini ve bu nedenle geçtiğimiz yılın ikinci döneminde derslere giremediğini belirten Duran, bu konuyla ilgili mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına da savunmalarında yer verdiklerini söyledi.
Duran, haklarındaki suçlamalar arasında eğitim öğretimi engelleme olduğunu ancak uzaklaştırma kararı nedeniyle eğitim öğretimlerinin engellendiğini söyledi.
“Bir dönem uzaklaştırma aldım, bir yılıma mal oldu. 2. sınıftaydım. Bu dönem 3. sınıfın ilk dönem derslerini alırken, yürütmeyi durdurma kararıyla elde ettiğim geçtiğimiz yılın ikinci dönemi giremediğim sınavlara da gireceğim. Nasıl olacak bilmiyorum.”
Duran, uzaklaştırma kararı nedeniyle aldığı Başbakanlık bursunu da kesildiğini, yürütmeyi durdurma kararının ardından yaptığı itirazın henüz sonuç vermediğini söyledi. (BK)