Çocuklara Bedensel Cezaları Sonlandırmak için Küresel İnisiyatif (Global Initiative to End All Corporal Punishment of Children), 2018 raporunu yayımladı.
İnisiyatif, çocuklara uygulanan en yaygın şiddet türü olan bedensel ceza uygulamasını bitirmek için çalışıyor. Bedensel ceza, vurma gibi çocukların bedeninin dokunulmazlığını ihlal eden şiddet uygulamalarını kapsıyor. Rapor, çocukların şiddet görmeden eğitim alma hakkına dikkat çekiyor ve bedensel cezaların tüm okullarda yasaklanmasının acil bir gereklilik olduğunu aktarıyor.
Çocuklara bedensel cezalandırma uygulamaları aracılığıyla şiddet uygulamak 68 ülkede yasal. 2018'de Botswana Eğitimciler Sendikası okullarda bedensel cezaların yasaklanmasını oybirliğiyle reddetti. 2009'da okullardaki bedensel cezalandırmanın kaldırıldığı Samoa'da ise 2018'de "makul güç" kullanımına izin verilmesini öngören bir yasa tasarısı sunuldu.
Rapora göre dünyada bedensel ceza 54 ülkede tamamen yasak, 56 ülke bedensel cezayı bitirmeye yönelik girişimlerde bulunuyor, 131 ülkede ise okullarda bedensel ceza yasak. Raporda Türkiye, bedensel cezayı tamamen yasaklamaya çalışan ülkeler arasında yer alıyor.
Çocukların yalnızca yüzde 10'u tamamen korunuyor
Okullarda bedensel cezayı hukuken yasaklayan bazı ülkeler, evde ya da ceza infaz kurumlarında bedensel cezalandırmanın uygulanmasını yasaklamıyor. Dünya çocuklarının yalnızca yüzde 10'u ev içinde ve dışında bedensel cezalara karşı yasal olarak korunuyor, yüzde 80'i ev dışındaki alanlarda yasal olarak korunuyor, yüzde 10'u ise hiçbir alanda tam yasal korumaya sahip değil.
Öte yandan, Sierra Leone'da yürütülen bir proje dahilinde 100 okulda öğretmenler bedensel cezaları bırakarak öğrencileri ile karşılıklı saygıya dayalı iletişim kurduğunda çocukların devamlılığı, performansı, öğretmen ve aileleri ile ilişkileri üzerinde olumlu etkiler gözlemlendi. Fransa, Güney Afrika, İskoçya, Filipinler ve Kosova ise bedensel ceza yasağını yeni kanunlarla sıkılaştırdı. (EÖ/AÖ)
Çeviri: Ege Öztokat