Açlık grevindekilerle ve aileleriyle dayanışmak için Salı günü Diyarbakır'a giden kadın heyeti, dün de meclise giderek Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) vekilleriyle görüştü.
Sanatçılar, avukatlar, gazeteciler ve hak savunucularından oluşan heyetten Nimet Tanrıkulu, yaptıkları görüşmeleri bianet'e anlattı. "Başbakana ve tüm siyasetçilere sesleniyoruz: Gidin, dokunun, dinleyin. Bunlar siyaseti değiştiren şeylerdir" diye konuştu.
Heyette Mebuse Tekay, Aksu Bora, Halime Güner, Nilgün Yurdalan, Nimet Tanrıkulu, Filiz Kerestecioğlu, Yüksel Mutlu, Ayça Örer ve Nur Sürer yer aldı.
"Grev, insanlık vicdanına bir sesleniş"
Diyarbakır'da açlık grevi yapan milletvekilleriyle, grevdeki mahpusların aileleriyle ve çeşitli STK'larla görüşmelere katılan Tanrıkulu, konuştukları herkesin tecridin kaldırılması talebinin bir kişiye yönelik olmadığını, tıkanan demokratik kanalların açılması ve müzakerelerin başlaması için bu eylemin yapıldığının vurgulanmasını istediğini belirtiyor, "Bu insanlık vicdanına bir sesleniş aslında" diyor.
"Eşit yaşamak ve arkadaş olmak istiyoruz. Kardeş olmamıza zaten müsaade edilmiyor' diyorlar. Anneler lafa 'Erdoğan diye başlayıp 'Erdoğan' diye bitiriyor. 'Analar bu işi çözer, demesin. Ne istiyor bizden gelsin söylesin' diyorlar."
"Saniyeler bile çok önemli"
Meclis görüşmelerinde taleplerin içeriğini, annelerin anlattıkları ve çözüm için işletilebilecek hukuki süreç konusundaki önerilerini aktardıklarını belirten Tanrıkulu, "Başbakan ve Adalet Bakanı'nın grevin 65. gününde giden heyete 'daha sonra görüşürüz' demesi, Kılıçdaroğlu'nun görüşmeye vakit bulamaması manidar. Yaşam hakkının bu kadar hassas olduğu bir noktada saniyeler bile çok önemli" diye konuştu.
Heyet, AKP'den Grup Başkan Vekili ve Adıyaman milletvekili Ahmet Aydın'la, CHP'den vekiller Melda Onur, Sezgin Tanrıkulu, Şafak Pavey ve Binnaz Toprak'la, BDP'den ise Pervin Buldan'la görüştü.
AKP'li Aydın: İleteceğim
AKP'nin görüşmeyi basına kapalı yapmak istediğini belirten Tanrıkulu, konuşulanları şöyle özetledi:
"Aydın da Kürt bir vekil. 'Doğuştan bu insan bu dili biliyor, kim bunu değiştirebilir ki' gibi cümleler kursa da soruna yabancı gibiydi. Bütün anlattıklarımıza katılan bir yerden, ama bazı şeyleri bilmiyormuş gibi konuştu.
"Başbakanın açlık grevi ve Kürt meselesinden bahsederken kullandığı dili gündeme getirdiğimizde sessiz kaldı. Annelerin açlık grevine başlayacağını ve hastaneye kaldırılan grevdeki bir tutukluyla ilgili söylediklerimizi not aldı. 'İleteceğim' dedi."
CHP: Talepler meşrudur
CHP görüşmesi basına açık gerçekleştirildi. Tanrıkulu, CHP'nin ana muhalefet partisi olarak çözümde yer almaları gerektiğini ifade etti.
"Görüşmeye zaten konuyla ilgili çaba gösteren vekiller katıldı. Ortaya konulan taleplerin haklı ve meşru olduğunu düşündüklerini ve bunu böyle dillendirdiklerini belirttiler.
"Biz de çözümde parti olarak yer almaları ve tartışmaya değil, çözüme yönelik hareket edilmesi gerektiğini belirttik. Ana muhalefet partisi olarak Başbakan'dan bu konuya yönelik bir randevu almalarının, CHP'li kadın vekillerin hapisteki kadın siyasetçileri ziyaret edip dinlemelerinin çözüme yönelik adımlar olabileceğini söyledik."
BDP: Halka büyüyor
Heyet, son olarak BDP Grup Başkan vekili Pervin Buldan'la görüştü. Tanrıkulu, Buldan'ın kadın heyetine kendi yaptıkları görüşmeleri aktardığını anlattı.
"Buldan, milletvekillerinin greve 'Görevi devralıyoruz' diye başladığını ama halk ve cezaevindekilerin kabul etmediğini anlattı. 'Bu halka büyüyor ve biz bu halkı engelleyemeyecek durumda olabiliriz' dedi."
"Meclisten hala ses yok"
Heyet, görüşmelerin ardından mecliste bir basın açıklaması yaptı. Siyasilere "Açlık grevlerinin çözümüne yönelik süreci bir an önce başlatın. Aksi takdirde, hiç birimiz bu yangının dışında kalamayacağız" diye seslendi.
Açlık grevinin 65. gününde geçen her saniyenin ne kadar önemli olduğunu meclisteki tüm görüşmelerinde vurguladıklarını belirten Tanrıkulu, "Aradan bir gün geçti. Hala bir ses yok" dedi.
Grev 72 cezaevinde
72 cezaevinde sürdürülen açlık grevlerine dair son rakamlar şöyle:
* 63 siyasi ve bir adli tutuklu/hükümlü açlık grevinin 65. gününde
* 75 kişi 55. gününde.
* 221 kişi 42. gününde.
* 315 kişi 32. gününde.
* 16 kişi 20. gününde.
* Sekiz kişi 16. gününde.
* 11 gündür açlık grevinde olan 10 bine yakın PKK/PJAK tutuklusu var.
* Beş BDP'li vekil ve Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir altı gündür, iki BDP'li yedi gündür, Leyla Zana ise dünden beri açlık grevinde. (ÇT)