Fotoğraf: Mardin Tabip Odası
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Mardin Tabip Odası, Covid-19 sürecinde kentte sağlık sisteminde yaşanan sorunlara ilişkin hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.
“Mardin İlinde Covid-19 Nedeniyle Sağlık Sisteminde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” başlıklı raporda, Mardin’de ilk vakanın 20 Mart’ta görüldüğü, ilk pik seviyesine de 27 Nisan-2 Mayıs tarihlerinde ulaşıldığı belirtildi.
1 Haziran “normalleşme” sürecinden sonra ek önlemlerin alınmaması nedeniyle Mardin’de vaka sayısında ciddi artış yaşandığı belirtilen raporda, “Öyle ki kapatılan servisler 15 gün sonra tekrar açılmış, elektif ameliyatlar 15 Haziran’da ikinci bir duyuruya kadar yasaklanmıştır. Bu yasak halen sürmektedir” denildi.
Raporda öne çıkanlar şöyle:
"Mardin’de yoğun bakımda 430 hasta tedavi görüyor, 152 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Şu an 600 sağlık çalışanı enfekte. Mardin’de salgının başından bu yana yaşanan yardımcı sağlık personeli eksikliği kapatılamamıştır. Öyle ki bazı günler ameliyathane salonları personel eksikliğinden açılamamıştır.
"Mardin’de Covid-19 hastaları dışında, diğer hastalar için yeterli yatak sağlanamıyor. 3 aydır operasyonlar ve endoskopik işlemler erteleniyor. Onkolojik hastalarda evre ilerliyor, organ hasarına sebep olan hastalıklarda organ kaybı yaşanıyor.
"Hastalarda safra taşı, böbrek taşı veya eklem problemleri gibi operasyonları ertelenmesi bu hastaların basit ve kısa sürecek operasyonları yapılamaması nedeniyle günler süren ağrılar yaşanıyor.
"Poliklinik hizmetleri aksıyor"
"Poliklinikte görevli personeller günübirlik Covid-19 servislerine çekilmekte ve poliklinik hizmetleri aksamaktadır. Koruyucu ekipman olarak sadece maske verilmekte, bir gün boyunca maskenin kullanılması istenmektedir. Bu nedenle ertesi gün hastaneye de aynı maskeyle gelmek zorunda olan tüm personeller kirli maskelerini eve götürmek zorunda kalmaktadır. Poliklinikte görevli personeller günübirlik Covid-19 servislerine çekilmekte ve poliklinik hizmetleri aksamaktadır.
"Mardin’de birinci basamak sağlık hizmetleri (BBSH) koruyucu donanım eksikliği konusunda çok sıkıntı çekmektedir. Aylık sadece maske verilmekte, ancak bu maskeler orada çalışan personelin aylık ihtiyacını karşılamamaktadır.
"ASM'lere koruyucu ekipman verilmiyor"
"Aile sağlığı merkezine (ASM) gelen hastaların bir kısmında maske olmadığı için onlara da merkezden maske temin edilmek zorunda kalınmaktadır. Fazla maske ihtiyacını doktorlar kendi bütçelerinden karşılamaktadır. Covid-19 ile enfekte hasta başvurduğunda ise durumunu kontrol edip gerektiğinde sevk etmek için yapılması gereken muayene ekipmanı ve kişisel koruyucu ekipman ise hiç verilmemektedir.
"Mardin’de 83 ASM’de 255 aile hekimi ve 209 sağlık çalışanı görev yapmaktadır. Buralarda görevli hekim veya sağlık çalışanlarına düzenli test yapılmamaktadır.
"ASM’lerde pandemi sürecinde rutin işlerine (poliklinik, aşı, gebe takibi, sağlam çocuk takibi, sürücü, sporcu ve evlilik raporu gibi) aynen devam etmektedir. Bunların dışında evine yollanan COVID’li hasta izlemi ve gereğinde ara kontrol ve muayenesi gerçekleştirilmektedir."
"Sağlık çalışanlarına test yapılsın"
Raporun öneriler kısmında ise, kamu hastanelerine tıbbi sekreter ve sağlık personeli alımının yapılması gerektiği, personele yeteri kadar koruyucu ekipman ve maske verilmesi gerektiği belirtildi. Raporda, şu önerilere yer verildi:
*PCR test sonuçlarını ilgili tüm hekimlerin görmesi sağlanmalı, şeffaflık şüphesine yer verilmemelidir.
*Sağlık çalışanlarına haftalık test yapılması uygun olacaktır.
*ASM ve İSM’de çalışan hekim, yardımcı sağlık personeli ve hastalar için koruyucu ekipman ve dezenfektan bir an önce temin edilmelidir.
*Özel hastanelerin ücretsiz izin, maaşta indirim ya da erteleme taleplerine karşılık yaptırım uygulanmalı, gereğinde yönetimi geçici olarak devir alınmalıdır.
* Pandemi İl Koordinasyon Kurulu ve İl Hıfzısıhha meclisi çalışmalarına, Tabip Odamızın temsilcisinin katılımı sağlanmalıdır.
(RT)