Sendika.org, 60 erişim engeline karşı, 60 itiraz, 60 Anayasa Mahkemesi başvurusu ve 60 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başvurusu için adım attıklarını açıkladı.
Daha önce erişim engeline karşı pek çok kez itirazda bulunan Sendika.org, dün ve bugün Sulh Ceza Hakimliklerine yine başvuruda bulundu. bu itirazlardan da sonuç alınmadığı takdirde, Anayasa Mahkemesi ve AİHM’e başvuru yapacaklarını açıkladı.
Ankara ve Gölbaşı sulh hakimliklerine itiraz
Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Yard. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’la birlikte bir grup hukuk fakültesi öğrencisinin ortak çalışmasıyla hazırlanan itiraz başvuruları, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara 3. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, Ankara 6. Sulh Ceza Hakimliği ve Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne dün, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’ne de bugün sunuldu.
Yapılan itirazlarda, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesince korunan ifade ve basın özgürlüğüne yönelik müdahalenin hukuki dayanaktan ve ölçülülükten uzak olması, müdahalenin demokratik toplum düzenine aykırı olduğu belirtildi.
İtiraz edilen kararların hepsinin gerekçesiz olduğu, yasada belirtilen usule aykırı olarak verildiği, kararların hiçbirinin Sendika.org’a tebliğ edilmediği de eklendi.
Başvurularda “tüm usul ve yasaya aykırı kararların kaldırılması” talep edildi.
Sendika.org, yapılan bu itirazlardan olumlu netice alınmazsa hukuk mücadelesine Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaparak devam edeceklerini, buradan da hızlı sonuç alınmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yapılacağını açıkladı.
Sendika.org’a erişim engeli hakkında
2007’de çıkarılan ve gerekçe olarak çocukları zararlı içeriklerden korumak olan 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”a, 2015 yılında İç Güvenlik Paketiyle 8/A maddesi eklendi.
Bu madde ile Başbakanlık veya bakanlıklara “milli güvenlik, yaşam hakkı, kamu düzeninin korunması” gibi gerekçelerle erişimin engellenmesi talebinde bulunma yetkisi verildi.
Haber sitesi Sendika.org da ilk kez 25 Temmuz 2015’te Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliğince erişime engellendi. Gerekçe olarak 5651 sayılı kanunun 8/A maddesi kullanıldı.
2016 sonu itibarı ile Sendika.org’a ait 12 farklı alan adına Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından erişim engellendi.
2017 yılı içinde de Sendika.org’a yönelik arka arkaya 50 erişim engelleme kararı alındı. Bu kararların alınmasını Başbakanlık Güvenlik İşleri Daire Başkanlığı talep etti, TİB’in KHK ile kapatılmasından sonra, TİB’in yerine yetkilendirilen Bilişim ve Teknoloji Kurumu (BTK) Başkanı bu talepleri uyguladı. Kararların hepsi Ankara Sulh Ceza Hakimliklerince onaylandı.
Site, ilk erişim engellerine karşı Sendika1.org üzerinden yayın hayatına devam etti. Her erişime engelleme kararının ardından da bir sonraki sayı ile alan adı alarak yayına devam etti.
Sendika.org bugüne dek 60 kez erişime engellendi. (AS)