* Fotoğraf: AA
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans yöntemiyle katılarak başkanlık ettiği Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı.
Türkiye'nin aşı tedariki noktasında yaşanacak muhtemel sorunları öngörerek erken harekete geçtiğini savunan Koca, "Aşıya erişim konusundaki küresel sorunların aşılması, yerli aşı çalışmalarımızdaki gelişmeler açısından yeni, net adımlar atmakta olduğumuzun da bilinmesini isterim” dedi.
TIKLAYIN - Faruk Bildirici: Sağlık Bakanının aşı stratejisi çöktü
Halihazırda kullanılan Çin’in geliştirdiği Sinovac aşısından farklı olarak BioNTech aşısının da testlerde kullanılacak olan ilk 5 bin 800 dozunun Türkiye’ye ulaştığını, uygulanmak üzere bu ay 4,5 milyon dozun daha geleceğini söyledi.
Bu sırada aşının testlerinin tamamlanmış olacağını kaydeden Koca, “Bu aşı da aşı sırası gelenlere yapılacak” dedi.
Bilim Kurulumuz bu hafta toplanarak, normalleşme sürecimizin 15 günlük yansımalarını ve aşı konusundaki gelişmeleri değerlendirdi: Son 15 günde, maalesef çoğu ilimizde, vaka artışı görüldü. Sonuçlar henüz hastanelere fazla yansımaya başlamadı.
— Dr. Fahrettin Koca (@drfahrettinkoca) March 17, 2021
Video: https://t.co/oxid95VjD1 pic.twitter.com/djps20dk4S
60-65 yaş grubu aşıları gelecek hafta
Bakan Koca, 65 yaş üstü ve sağlık çalışanlarının aşılarının tamamlandığını belirterek, gelecek haftadan itibaren bir alt grubun, yani 60-65 yaş grubunun aşılarına başlanacağı bilgisini verdi.
“Yaşınız 60-65 arasındaysa lütfen telefon mesajlarınızı dikkatle takip edin” uyarısında bulundu.
Mutant virüsler
Mutant virüslere dikkati çeken Koca, şunları söyledi:
"Bildiğiniz gibi virüsün bazı şekilleri ortaya çıktı. Bu duruma mutasyon diyoruz. Mutant virüsler, daha zayıf fakat daha kolay bulaşıyorlar. Böylece vakalar da yaygınlaşıyor. Endişe verebilecek yayılmanın önünü kesecek olan tedbirdir.
“Virüs eski virüs değil mutasyona uğradı diyerek, asla işi hafife almayın. Mutandı da olsa koronavirüs tehlikeli bir virüstür. Yarın, bugünden tedbirli olalım. Covid-19'un kitlesel bir sorun olmaktan çıkması için önümüzde yıllar yok, aylar var. İnsanlık, 2020'nin çaresizliğini aştı. 2021 yılı umut ve zafer yılıdır.”
"Riskleri azaltmaya dönük strateji”
Koca, salgının ilk günlerinde dile getirdiği "Sorun küresel, mücadele ulusal” ifadesini hatırlatarak, şunları söyledi:
"Emin olun ki artık yakından takip etmediğiniz ülkelere kıyasla ülkemiz gayet iyi bir durumda. Riskleri azaltmaya dönük bir strateji uyguluyoruz. Strateji, riskin bütün ülkede eşit olmadığı gerçeğine dayanıyor. Tedbirlerin ciddiyet derecesi de ilden ile farklılık gösteriyor."
TIKLAYIN - "Aşılama stratejisi doğru kurulabilmeli"
“Kontrollü normalleşme”
Çeşitli kısıtlamaların yerini şimdi serbestliklerin aldığını ve sosyal hareketliliğin arttığını belirten Koca, şöyle devam etti:
"Bu demektir ki virüsün hareket imkanı da arttı. Maharet, tedbirlere uyarak bu imkanı virüse tanımamaktır. Sokağa çıkan her insan bu bilinçle hareket etmelidir. Yoksa ihmallerimizden başka bir gücü olmayan virüs bizi yeni zorluklara mahkum eder. Artışlardan hepimiz sorumluyuz, düşüşlerle hepimiz mutluyuz. Bu nedenle tedbir şahsi bir karar değildir. Bir insanlık borcu, bir yurttaşlık ödevidir."
TIKLAYIN - Koronavirüs: Vaka sayısında yeni rekor
Vaka artışı takibi
Bilim Kurulunun bu hafta tekrar toplanarak normalleşme sürecinin 15 günlük yansımalarını ve aşı konusundaki gelişmeleri değerlendirdiğini belirten Koca, son 15 günde çoğu ilde maalesef vaka artışları görüldüğünü, sonuçların henüz hastanelere fazla yansımaya başlamadığını ifade etti:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın Kabine Toplantısı'nda açıkladığı üzere, renklere göre sınıflandırdığımız illerimizdeki vaka artış seyri bir süre daha takip edilecek. İlk 15 gündeki performansımız istenilen düzeyde olmasa da meseleye artan bir iradeyle sahip çıkacağınıza inanıyoruz.”
(TP)