VAKASUM (Van Belediyesi Kadın Sorunlarını Araştırma Ve Uygulama Merkezi), Van'da intihar girişiminde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) kadın öğrencilerinin aileleri, üniversite rektörü, yurt müdürlüğü ve psikologuyla görüşerek bir rapor hazırladı.
Geçtiğimiz hafta basına dört üniversite öğrencisinin intihar ettiği yönünde haberler yansımıştı.
VAKASUM, basında yer aldığı gibi dört intihar ve ölümün söz konusu olmadığını, iki kadın öğrencinin intihar girişiminde bulunduğunu, hastanede tedavi altına alındıklarını ve hayati tehlikeyi atlattıklarını açıkladı.
"Yönetim, taciz ve intiharları üniversite dışı problem olarak tanımlıyor"
VAKASUM kadınlardan birinin nişanlısından gördüğü baskılar üzerine, diğerinin ise oda arkadaşlarıyla yaşadığı sorunlar üzerine intihara teşebbüs ettiğini söylerken, Türkiye'de ve yerelde Van'da kadın cinayetleri, intihar ve intihar girişimlerinin, erkek şiddeti ve tahakküm biçimlerine bağlı olarak giderek arttığını belirtti.
YYÜ'de son zamanlarda yaşanan kadın intihar girişimleri, taciz ve şiddet olaylarının ciddi bir zafiyete ve soruna işaret ettiğini belirten VAKASUM, yapılan incelemeler sonucunda tespit ettiği sorunları şöyle sıraladı:
* 22 bin öğrencinin bulunduğu üniversitede, 3 bini kadın toplan 6 bin öğrenci yurtta kalıyor. Ancak yurt, öğrencilerin sadece üçte birinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde.
* Yurtta 6000 öğrenciye psikolojik destek verebilecek sadece bir psikolog bulunuyor. Ayrıca kadın psikologun olmaması da ciddi bir sorun.
* Rektörle yapılan görüşmede, "çok abartılacak sorunların yaşanmadığını" vurgulaması soruna yaklaşım ve müdahale konusunda ne kadar eksik kalınacağını gösteriyor.
* Üniversite içinde yaşan intihar girişimleri ve tacizleri, yönetim her ne kadar kendi dışlarında bir sorun olarak tanımlasa da; görünen o ki üniversite içinde kadınlara dönük ciddi bir güvenlik problemi yaşanıyor. Deprem sürecinde kadın öğrencilerin VAKASUM'a ilettikleri barınma, ulaşım, eğitim, güvenlik gibi sorunlar arasında, en ciddi sorun tacizdi. Öğrencilerin beyanlarına göre, taciz orada çalışan işçiler, erkek öğrenciler, üniversite çalışanları tarafından gerçekleştiriliyordu.
VAKASUM, üniversite ve üniversiteye bağlı her birim cinsiyet duyarlı bir anlayış çerçevesinde yaklaşması, bilimsel üretim yapması gerektiğini söyledi. (ÇT)