Uluslararası çocuk hakları yardım kuruluşu World Vision Türkiye’de Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Genel Müdürlüğü’nün desteğiyle, 18 aydır süren "Türkiye’deki Hassas Durumdaki Mültecilere Bilgi ve Koruma Yardımı Verilmesi ve Topluluk Odaklı Korumanın Artırılması Projesi" tamamlandı.
Proje kapsamında içlerinde 3.600 çocuğun da bulunduğu 10.000'den fazla mültecinin hayatlarını iyileştirme çalışmaları yapıldı. Proje ayrıca en hassas durumdaki mültecilerin zarar görmekten korunmasına ve kalıcı çözümler bulunana kadar en çok ihtiyaç duyduğu hizmetlere ulaşabilmesine de yardımcı oldu.
Mayıs 2019'da başlayan proje o zamandan bu yana Ankara ve İstanbul'da bulunan yerel sivil toplum kuruluşları Uluslararası Mavi Hilal İnsani Yardım ve Kalkınma Vakfı (IBC) ve İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM) ile kurduğu ortaklık, gerekli hizmetlerin temin edilmesine olanak sağladı.
Salgın etkiledi
Türkiye’deki Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Ofisi Başkanı Claudia Amaral, projenin tamamlanmasıyla ilgili şunları söyledi:
"Koronavirüsü hepimizi etkiledi. Ancak, özellikle salgının başlamasından önce zaten geçinmekte zorlananlar için ciddi sonuçları oldu. Virüs en hassas durumda olanlar için yeni zorluklar yarattı ve bunun en ağır etkisini yaşayanlar arasında Suriyeli mültecilerin büyük kısmı yer aldı. Ortağımız olan kuruluşlarla salgın sırasında da acil ihtiyaç duyulan insani yardımları sağlamaya devam ediyoruz. Bu proje mültecilere doğru, güncel ve güvenilir bilgilere ve Türkiye’de önemli hizmetlere erişim sunarak hayatlarının kontrolünü yeniden kazanmalarına yardım etmiştir."
World Vision Suriye İnsani Müdahale Direktörü Johan Mooij da, bilgi merkezlerinde her zamankinden daha çok sayıda insana yardımcı olduklarını ve bilgi eksikliğinden veya sadece dil bilmediklerinden geçici koruma kimlik kartı alamamış insanlara umut olduklarını söyledi.
Hukuki danışmanlık ve psikososyal destek
World Vision’ın yerel ortakları 4.000 kadın ve 2.400 erkeğe hizmetlere erişimle ilgili bilgiler verme, hukuki danışmanlık, psikososyal destek, mültecilerin dil engellerini aşmasına yardım, yerel makamlarla görüşmelerde saha desteği ve gerekirse başka kuruluşlara yönlendirme gibi temel hizmetler sundu.
Çocukların yaşadıkları çatışma ve güvensizlik deneyimlerinin neden olduğu travmaların ardından içinde bulundukları stresli durumla başa çıkabilmeleri için çocuk odaklı etkinlikler de gerçekleştirdiler.
World Vision International HakkındaWorld Vision yoksulluğu ve adaletsizliği aşmak için çocuklar, aileler ve topluluklarla çalışan bir küresel insani yardım, kalkınma ve savunuculuk kuruluşudur. World Vision din, ırk, etnik köken veya cinsiyet ayrımı gözetmeden bütün insanlara hizmet eder. World Vision Suriye krizinden etkilenen bölgede çocuklar ve ailelerle çalışmaktadır ve Suriye'nin kuzeybatısı, Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak'ta 2.876.236 insana ulaşmıştır. World Vision Temmuz 2015'te yaklaşık 25.000 Suriyeli mültecinin Şanlıurfa'ya kitlesel akınına müdahale ederek çalışmaya başlamıştır. O zamandan beri World Vision'ın Türkiye'deki programları artmış ve şu anda uluslararası yardım kuruluşu yerel ortak kuruluşlar aracılığıyla Ankara ve İstanbul'da koruma projeleri uygulamaktadır. 2016 yılından bu yana Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları'nın (ECHO) sürekli mali desteğiyle mültecilere bilgilendirme ve koruma yardımında bulunmak ve onları resmi hizmetlere yönlendirmek amacıyla kurduğu Bilgi Merkezlerinde 74.350'den fazla mülteci koruma hizmetlerinden faydalanmış. Avrupa Birliği Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları HakkındaAvrupa Birliği ve Üye Devletleri dünyanın en büyük insani yardım donörüdür. İnsani yardım Avrupa'nın dünyanın her yerinde ihtiyacı olan insanlarla dayanışmasının bir ifadesidir. Hayat kurtarmayı, insanların çektikleri acıları önlemeyi ve dindirmeyi ve doğal afetler ve insanların çıkardığı krizlerden etkilenen toplulukların bütünlüğünü ve insan onurunu korumayı amaçlamaktadır. Sivil Koruma ve İnsani Yardım Operasyonları Genel Müdürlüğü (DG ECHO) aracılığıyla Avrupa Birliği her yıl çatışma ve âfetlerden etkilenmiş milyonlarca mağdura yardım etmektedir. Brüksel'deki genel merkezi ve dünyanın her yerinde bulunan saha ofislerinin oluşturduğu ağ sayesinde AB en hassas durumdaki insanlara insani ihtiyaçlar esasında yardım sağlamaktadır. |
(SO)