* Fotoğraf: Murat Kula - İstanbul/AA
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, Haliç’teki Tersane İstanbul’un temel atma töreninde konuştu.
Projenin CHP ve odalar tarafından altı yıl geciktirildiğini söyleyen Erdoğan, altı asırlık tersane bölgesinde iki yat limanı, üç otel ve üç müze olacağını söyledi.
Haliç'te altı asırlık Tersane-i Amire üç tersaneden oluşuyordu: Haliç, Camialtı ve Taşkızak tersaneleri.
bianet'e konuşan Haliç Dayanışması'ndan Gül Köksal, aslında temeli atılanın Haliçport olduğunu ama Haliçport ismi çok yıprandığı için şimdi Tersane İstanbul adını verdiklerini söyledi.
Gül Köksal, Tersane-i Amire'yle de ilgili bilgiler paylaştı.
Önce özetle Erdoğan’ın konuşmasını hatırlayalım:
"CHP altı yıl geciktirdi"
“Engellerle, sabotajlarla dolu uzun mücadelenin ardından bir hayali daha gerçekleştiriyoruz.
“Proje kapsamında burada iki adet 70 yat bağlama kapasiteli yat limanı, toplam yatak sayısı 1200 olan üç otel inşa edilecek.
“Ayrıca yine proje için de Türkiye'nin çok önemli üç tane müzesi burada inşa edilecek. İlk defa bir Kadın Müzesi'ni burada inşa etmiş olacağız.
“Buranın ihalesini altı yıl önce yaptık. Temennimiz bu projeyi dört yıl içinde bitirip milletimizin hizmetine sunmaktı.
“Ancak başını CHP'nin çektiği aynı zihniyete mensup odalarının da destek verdiği engellemeleri sonucu projeyi uzun yıllar fiilen başlatamadık.
“CHP İstanbul'a ve diğer illerimize kazandırdığımız her yatırıma olduğu gibi, bu projede de soluğu mahkemede aldı. Aynı şeyi AKM'de de yaptılar, Harbiye Kongre Merkezi'nde de yaptılar.
Köksal: Temel atılan yer Tersane-i Amire
Haliç Dayanışması’ndan Gül Köksal, bianet’e verdiği bilgide aslında temeli atılanın Haliçport olduğunu söyledi.
Haliçport projesinin altı asırlık Tersane-i Amire bünyesindeki Haliç, Camialtı ve Taşkızak tersanelerini kapsadığını söyleyen Köksal, Erdoğan’ın “İhalesi altı yıl önce yapıldı” dediği alanın Camialtı ve Taşkızak tersaneleri bölgesi olduğunu söyledi.
Haliç Tersanesi bölgesinin de Bilim Merkezi olarak Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın Mütevelli Heyeti Başkanı olduğu “Türkiye Teknoloji Takımı” adlı bir vakfa verildiğini söyleyen Köksal, ikiyüzlü bir ifadelendirme biçimiyle kafa karışıklığı yaratıldığı görüşünde:
“Haliçport ismi çok yıprandığı için projeyi ‘tersane’ diye isimlendiriyorlar. Yani bugün aslında ihalesi 2013’te yapılan Camialtı, Taşkızak ve 2018’de yapılan Haliç Tersanelerinin yani Tersane-i Amire bölgesinin tamamı için temel atma töreni yapılıyor. Müthiş bir kafa karışıklığı yaratılıyor.”
TIKLAYIN - Haliç'te Kalan Son Tersane Erdoğan'ın Damadına Tahsis Edildi
Bu bölge (Haliç tersanesi dışında) Temmuz 2013'te HaliçPort olarak bilinen "Haliç Yat Limanı ve Kompleksi Projesi" ismiyle Rixos otellerinin sahibi Fettah Tamince'nin ortak olduğu Sembol-Ekopark Turizm-Fine Otel'e 1.3 milyar dolara ihale edildi. |
TIKLAYIN - Haliç Dayanışması: 6 Asırlık Haliç Tersaneleri Parçalanmamalı
Tersane-i Amire'nin önemi nedir?Tersaneler hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemleri için gemicilik tarihi ve teknolojik gelişimin önemli bir belgesi olmanın yanı sıra, gemi inşa ve bakımı konusunda da teknik bilgilerin biriktiği ve güncellendiği, gemi tasarım ve üretiminin yapıldığı çok önemli kaynaklar. Haliç Tersaneleri en yüksek teknolojilerin kullanımını gerektiren "yolcu gemisi" üretimini gerçekleştirme kabiliyetine hala sahip olan tek üretim birimi. Bugüne kadar aynı yerde, yenilenerek, gelişerek üretimini sürdürmesi, Haliç Tersanelerine yaşayan bir endüstri mirası özelliği kazandırıyor. Sahip olduğu özel yapılar, ünik tarihi donanımı ve dünyada yaklaşık 6 asırdır faaliyette olan tek örnek olması nedeniyle, Haliç Tersanesi dünya mirası listesine aday bir alan. İstanbul'da kullanım oranı yüzde 3 olan deniz ulaşımını arttırmanın yolu Tersanelerin kullanılmasından geçiyor. Tersane alanı afetler sırasında da yaşamsal bir öneme sahip. Galata Surları'nın bitişiğinden, Azapkapı'dan başlayarak Hasköy'e kadar uzanan kıyı kesiminin tarihini ve kentsel peyzajını Tersaneden bağımsız düşünmek olanaksız. |
(EKN)