Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın üniversite öğrencilerinin “kızlı erkekli” aynı evde kalmasına karşı yasal önlemler alınabileceği yönündeki açıklamalarını Anayasa’nın 58. maddesine dayanarak desteklemesini Avukat Filiz Kerestecioğlu ile konuştuk.
Kerestecioğlu, 58. maddede devletin gençleri kötü alışkanlıklardan korumak görevinden söz edildiğini belirtirken, üniversite öğrencilerinin birlikte evde yaşamasının “kötü alışkanlık” olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.
Bozdağ, bugün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı:
“Türk toplumunun yapısında insanlar, çocuklarının yurtlarda kızlı erkekli bir arada yaşamasını tasvip etmiyor. Ben şahsen kendi oğlumun veya kızımın üniversite okurken herhangi bir yurtta ya da evde, oğlum varsa bayanlarla, kızım varsa erkeklerle bir arada kalmasını arzu etmem.
“Türk toplumundaki ailelerin de tamamına yakını böylesi bir şeyi arzu etmez. Bunu arzu edenlerin sayısının Türk toplumu içerisinde çok az olduğunu biliyoruz.
“Anayasanın 58. maddesi, devlete gençleri korumak, görevini veriyor. Eğer siz Türkiye'yi yönetiyorsanız, öğrencilerle ilgili sorumluluğu ve yetkiyi de vatandaş seçimde size emanet etmiştir.
“Anayasa ve yasalar çerçevesinde bu emanetin gereğini yerine getirmemiz anayasal olarak bize verilmiş bir görevdir. Devletin gençlerini korumak için tedbir alması, yaşam tarzına müdahale olarak nitelendirilemez.”
Kerestecioğlu: Devlet gençlerin yaşam hakkını korusun
Yetişkin insanların kimlerle nasıl yaşayacağı konusunda Anayasa’nın 58. maddesine sığınılamayacağını ifade eden Kerestecioğlu, üniversite öğrencilerinin yetişkin insanlar olduğunu ve özel yaşamları olduğunu söyledi.
“Anayasa'nın 20. maddesinde özel hayatın dokunulmazlığı düzenleniyor. Herkesin özel yaşamına saygı gösterilmesi gerektiğini anayasa söylüyor. Korunacaksa gençlerin eğitim hakkı, yaşam hakkı, düşünce özgürlüğü korunsun.
“Yapılabilecek her türlü düzenleme Anayasa'nın yanı sıra uluslararası sözleşmelere de, insan haklarına da aykırı olur. Ayrıca konut dokunulmazlığının ihlali, özel yaşama müdahale, insan haklarına aykırı olur.
“Çocuk ve gençlerin yaşam hakkını korumak, eğitim almaları, gelişmeleri için tedbir almak devletin yükümlülüğünde. Yoksa üniversitede okuyan, hepsi 18 yaşını geçmiş yetişkin insanların kendi özgür iradeleriyle yaşamları hakkında istedikleri gibi karar vermeleri söz konusudur.
“Mahalle baskısı yoğunlaşacak”
“Kadınlara yönelik erkek şiddeti hiç bir zaman yasal değildi. Ama gerek yargı kararlarıyla gerek erkek egemen anlayışın eğitimden her yere yaygınlaştırılmasıyla erkek şiddeti meşrulaştırılmaya çalışıldı. Aynı şekilde bu yapılanların en fazla kadınları vurduğunu düşünüyorum.
“Uzun süredir kadınlara karşı ciddi bir saldırı var. Buradaki müdahalenin yine kadınları yaralayacağını, aslında ortada yasal dayanağı olabilecek herhangi bir şey söz konusu olmadığı halde bunun meşrulaştırılmasının kadınlara zarar vereceğini düşünüyorum.
“Zaten hemen kendine vazife çıkaran insanlar da olabiliyor. Bundan dolayı gençler tedirgin olacaklar, birileri hiç bir dayanağı olmadığı halde onları ihbar etmeye kalkacak. Mahalle baskısı yoğunlaşacak.
“Her şeyi ben bilirim dersen anlamazsın”
“Her şeye ben sahip olacağım ve her şeye ben karar vereceğim derseniz, zaten böyle bir anlayışla hüküm sürüyorsanız o zaman insanların kendi hayatlarıyla ilgili karar verebiliyor olmalarını, özgürce düşünebildiklerini, barışçıl protesto haklarının olmasını anlamak mümkün olmaz. O nedenle de bizim için bu kadar anlaşılabilir konuların bazıları için anlaşılması zor görünüyor.
“Bugün neden çocuk hakları sözleşmesi var, neden hayvan hakları var. Özellikle gerçekten her alanda eksik noktalar tamamlanmaya çalışılıyor ve herkesin hakları tanınmaya çalışılıyor. Dünyadaki evrensel gelişme bu yönde, diktatörlük yönünde değil.” (EKN)
-----------------------------------------------
Madde 58: Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır. Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.