Kimi ablasını yolcu etmeye gelmişti, kimi babasını…
Gözü yaşlı çocuklar, eşyaları taşıyan yetişkinler, onları yolcu etmek için hızlıca hareket eden görevliler…
Bugün, Esenyurt Belediyesi önünde onlarca Suriyeli yıllar önce ayrılmak zorunda kaldıkları ülkelerine dönmek için belediye önündeydi.
Suriye’deki savaş nedeniyle Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan bir grup Suriyeli mülteci, bugün ( 11 Ekim 2022, Salı) Esenyurt Belediyesi’nin desteğiyle ülkelerine döndü.
Maddi zorluklardan dolayı ülkesine dönemeyen mülteciler, “Gönüllü Geri Dönüş” projesi kapsamında Esenyurt Belediyesi’nden Suriye’ye uğurlandı.
Esenyurt'tan 3 bin 500 mülteci Suriye’ye gitti
2018’den beri gerçekleşen projeyle 3500 Suriyeli mülteci ülkesine gitti. Süreç şöyle işledi. Önce, belediye bir çağrı yaptı, buraya gelen başvuruların ardından hukuki destekler sağlandı ve üç ayrı güvenli bölgeye gittiler. Bu böğeler, Hatay Yayladağı Sınır Kapısı, Cilvegözü Sınır Kapısı ve Kilis Öncüpınar sınır kapısı.
“Maddi zorluk yaşadım, haberlerden rahatsızım"
Ülkesine dönecek mültecilerin büyük çoğunluğu mecburiyetten dönmek istediğini ve Suriye’deki savaştan korktuğunu dile getirdi. Maddi zorluk yaşadığı için ülkesine dönecek bir mülteci şu açıklamayı yaptı:
“Afrin’den geldim, döneceğim için mutluyum. Eşim vefat etti, kaynanama bakmak için gitmek zorundayım. Suriye’de hala savaş var ve çocuklarım için korkuyorum. Burada maddi zorluk yaşadım ama çalışıyordum.
“Defalarca başvuru yapmama rağmen Belediyeden kendim ve çocuğum için yardım alamadım. Benimle birlikte başvuran arkadaşlarım aldılar, neden alamadığımla ilgili belediye bilgi vermedi.
“Türkiye’de halkın iyisiyle de kötüsüyle de karşılaştım ama birebir ırkçılığa maruz kalmadım. Yine de televizyonda bize karşı yapılan haberler kötüydü, rahatsızdım.”
“Suriye’de savaş var korkuyorum”
Savaş için endişelenen bir başka mülteci de bianet’e şunları söyledi:
“10 yıldır burada yaşıyorduk, annemle birlikte döneceğiz. Kardeşim var sadece o çalışıyor, burası çok pahalı olduğu için dönmek istiyoruz.
"Bir ayrımcılıkla karşılaşmamıştım. Suriye’de neyle karşılaşacağımı bilmiyorum ama orda hala savaş var, korkuyorum.”
“Ayrımcılıkla karşılaştım okulu bıraktım”
Suriye’ye dönmek üzere yola çıkan 13 yaşındaki mülteci Türkiye’de yaşadığı ayrımcılıktan dolayı okulu bıraktığını söyledi:
“Kardeşimin göz rahatsızlığı vardı, onun tedavisi için Türkiye’ye geldik. Kullanması gereken ilaçlar Suriye’de var ama iyi değil ve çok pahalıydı.
“Türkiye’ye mecburiyetten gelmiştik ama burayı sevdik. Aslında güzel bir ülke ama ayrımcılıkla karşılaştım, hatta bunun için 3.sınıfa geçerken okulu bıraktım. 5 senedir buradayım, şu anda 8.sınıfta olmam gerekiyordu.
“Okuldaki arkadaşlarımdan ‘Sen Suriyelisin, kendi ülkene git’ gibi cümleler duyuyordum. “Öğretmenlerim destek oldu ama her gün aynı zorlukları yaşadığım için dayanamadım ve şu an okumuyorum. İnşallah Suriye’ye dönünce okula devam edeceğim, bunun için mutluyum. “
“Savaş var nasıl dönelim?”
Ailesini yolcu etmek üzere katılan mültecilerden biri Suriye’de savaşın devam ettiğine vurgu yaptı:
“Yengem gidiyor, vedalaşmaya geldim. Gidecekleri için üzgünüm, orda hâlâ savaş var. Yengemin kocası hastalanıp Suriye’ye gitti ve ailesini de yanına çağırdı.
“Tek başına geçinemiyor, kirayı ödeyemezlerse evden çıkarırlar. İki çocuğu vardı, bir çocuğu daha oldu ama destek alamadılar. Ben 7 yıldır buradayım, hasta olduğum için çalışamıyorum. Eşim çalışıyor, bir şekilde geçiniyoruz ama ben istesem de dönemem. Savaş var nasıl dönelim?”
“En azından burada kafamı yastığa rahat koyabiliyorum”
Yolcu yakınlarından olan başka bir mülteci şunları söyledi:
“Biz Afrin’den geldik, ablamı yolcu etmek için geldim. Gideceği için mutlu değil ama ailesi orda olduğu için gitmek zorunda. Türkiye’de hayat zor olduğu için tek başına geçinemiyor.
"Ben memnunum ama hayat zor ve hiç yardım alamadım. Küçük bir kızım var sadece onu okula gönderebiliyorum. Şu an Suriye’de hâlâ savaş var, her yerde patlamalar oluyorum.
"Hayat eski haline dönünce oraya gitmek istiyorum. En azından şu an burada kafamı yastığa rahat koyabiliyorum, gerektiğinde hastaneye gidebiliyorum.”
(EO/EMK)