Balkanların en köklü festivallerinden Selanik Uluslararası Film Festivali 31 Ekim ile 9 Kasım tarihleri arasında 55.kez düzenleniyor. Belgesel festivalinin de başında olan Dimitri Eipides'in yönetimindeki geniş kapsamlı etkinlikte film gösterimleri ve yarışmaların yanında ustalık dersleri de verilecek; konserler ve partilerin katkısıyla Selanik 10 gün boyunca hareketli günler ve geceler yaşayacak.
Yanı başımızdaki Selanik, Makedonya'nın Ege'ye açılan limanı olarak tarihi önemini korumaya çalışırken, ülkenin içine girdiği kriz ve AB'nin yaptırımlarıyla adeta ağırlaşan duruma rağmen, kültürel faaliyetlerinden taviz vereceğe benzemiyor.
Selanik'te özellikle Marmara bölgesi mübadillerinin katkısıyla Türkçe kökenli kelimelerin sık sık kulağınıza çalınacağını hatırlatırken, Cumhuriyet döneminde İstanbul veya İmroz'dan (Gökçeada) göç etmek zorunda kalanlarla direkt Türkçe konuşabilme ihtimaliniz de yüksek.
Türkiye'den katılım
Fipresci jürisinde yer alan Kanada'dan José Antonio Teodoro ve Yunanistan'dan Ninos Feneck Mikelides'in yanında, bilhassa İstanbul Modern'den hatırlayacağınız Müge Turan, uluslararası yarışmadaki eserler dışında Yunanistan yapımı filmleri de değerlendirecek.
Özel gösterimler bölümüne seçilen Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, Kanada, Polonya ve Türkiye ortak yapımı The Cut (Kesik) ise bilindiği üzere İKSV'nin 2014 Filmekiminde yer alacakken son anda programdan çıkarılmıştı; Fatih Akın'ın yönettiği iddialı yapım 1915'in yüzüncü yıldönümü yaklaşırken, bazı kesimlerin rahatsızlıklarını şimdiden dışa vurmalarına sebep olmuş durumda.
Balkan Survey bölümünde Nuri Bilge Ceylan'dan Kış Uykusu, Kutluğ Ataman'ın Kuzu'su ve Kaan Müjdeci'nin Sıvas'ı Türkiye filmlerini merakla bekleyen komşudaki sinemaseverleri tatmin edeceğe benziyor.
Balkan kısalarında ise Serhat Karaaslan'ın Dondurma adlı 16 dakikalık yapımı gösterilecek.
Yunanistan sinemasının 100. yılı nedeniyle programlanan retrospektifte 2003 Türkiye ortak yapımı, Pantelis Voulgaris imzalı Politiki Kouzina (Bir Tutam Baharat) da var. Uluslararası hukuk yok sayılarak 1964 yılında Türkiye'den apar topar kovulan Yunanistan uyruklu Rumlar'ın dramına odaklanan film ülkede sansasyon yaratıp gişe rekorları kırmıştı. Yapım çok daha gerçekçi ve siyasi açıdan fazlasıyla çarpıcı olabilecekken melodramatik unsurlar öne çıkarılmasına rağmen, geçmişin hayaletlerini uyandırmaktan korkan zihniyet yüzünden Türkiye'de gecikmeli olarak gösterilebilmişti.
Zengin programı ve daha birçok sürprizle Selanik hepinizi bekliyor… (MT/ÇT)
* Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.