"KA-MER'li kadınlar bizlere derinden dokundular. Bu dokunuşların bir kısmını dile dökmeye çalıştık."
10 yıl geride kalmışken kendi deyimleriyle Kadın Merkeziyle (KA-MER) "bir iken bin olmuş" 55 kadın KA-MER'le tanışmanın onlar için ne demek olduğunu yazdılar. Kitap "Adınız Aklımızda Yüreğiniz Yüreğimizde" adıyla basıldı.
KA-MER'in "namus" cinayetlerini önleme projesinde yer alan psikolog Jülide Aral kitap yayımlama fikrinin ortaya nasıl çıktığını bianet'e anlattı.
"KA-MER'in yalnızlığını gideren ilaç"
"Fikir Ayşe Gül Altınay'dan ( Sabancı Üniversitesi öğretim üyesi) çıktı. KA-MER'li kadınlar KA-MER'in hayatlarını değiştirdiğinden söz ediyorlar. Genelde mum dibine ışık vermez. Halbuki KA-MER'li kadınlar kendi dibine de ışık veriyor. Ayşe Gül de 'Biz de KA-MER'e bir armağan verelim' dedi. Fikir hoş geldi."
Fikri birkaç kişiyle paylaştıktan sonra hızlı bir şekilde hayata geçirdiklerini ifade eden Aral, sürprizleri bozulmadan kitabı hediye ettiklerini söyledi.
KA-MER Başkanı Nebahat Akkoç'un "KA-MER'in en temel yanı bağımsız olması; bağımsızlığın bir bedeli de yalnız olmak" ifadesini aktaran Aral, Akkoç'un kitap için "Yalnızlığımızı gideren bir ilaç gibi" yorumunda bulunduğunu kaydetti.
Ne yazdılar?
Altınay kitapta şöyle diyor:
"Diyarbakırlı arkadaşım Zelal 'Hadi gel seni kadınların açtığı bir lokantaya götüreyim' dediğinde sene 1999'du. Diyarbakır sokaklarında tankların gezdiği, güneş çekilir çekilmez herkesin evine kapanıp sabaha kadar bazen uzaklardan bazen çok yakından gelen silah seslerine kulak kabarttığı o karanlık dönemde, KA-MER pek çok anlamda sığınak gibiydi."
Kitapta Londra'daki City University Sosyoloji Bölümü'nde konuk öğretim üyesi-feminist yazar Cynthia Cockburn Latin Amerika'dan Güney Asya'ya militarizasyon adlı araştırması sırasında KA-MER'le tanışmasını, Clark Üniversitesi'nden Cynthia Enloe KA-MER'in kadınları gündelik hayatlarında güçlendirmek için yaptıklarının önemini, Annika Svahnström KA-MER'in İsveç'teki "Save the Children"la ortaklaşa yürüttüğü atölye çalışmalarını anlatıyor.
Yazar Elif Şafak KA-MER sayesinde "Doğu Sorunu" sanılan "töre" cinayetlerinin yeniden tanımlandığına değinirken, merkez sayesinde bilincin arttığını, bağların sağlamlaştığını yazıyor.
Lou Anne King Jensen'se KA-MER'den 2001 yılında Chrest Vakfı'nın Türkiye'de sosyal projeleri desteklemeye başlamasıyla haberdar olduğunu ifade edip, KA-MER'e destek vermenin bir ayrıcalık olduğunu vurguluyor.
Altınay kitabın dar zamanda hazırlanması dolayısıyla çok sayıda KA-MER dostu kadının yazılarına istemelerine rağmen yer veremediklerini belirtirken, kitabı bu kadınlardan dilediği özürle noktalıyor.
Kitaba katkıda bulunanlar
Aksu Bora, Amy Spangler, Annika Svahnström, Ayça Tüylüoğlu, Ayşe Gül Altınay, Ayşegül Yordam, Aysun Sayın, Başak Ekim Akkan, Cathy Collins, Çiğdem Mater, Çimen Turan, Cynthia Cockburn, Cynthia Enloe, Elif Şafak, Esin Düzel, Fatmagül Berktay, Ferda Ülker, Fulya Kama, Gaye Cön Şakar, Gökçe Tüylüoğlu, Gülay Orhan, Güler Yücel, Hilal Demir, Hülya Adak, İlknur Üstün, İnci Kerestecioğlu, Jülide Aral, Lou Anne Jensen, Melek Özman, Meral Danış, Mihri İnal, Mine Özerden, Müge Sökmen, Nadire Mater, Nil Mutluer, Nusret Karayazgan, Özlem Dalkıran, Rana Birden, Rana Zincir, Şahika Yüksel, Selma Acuner, Sema Kılıçer, Sevgi Adak, Sevil Bremer, Sevilay Uygur, Sibel Asna, Sıla Bektaş Sayın, Stella Ovadia, Su Yücel, Tara Hopkins, Tülin Uygur, Ufuk Sezgin, Ulrike Dufner, Ümit Boyner, Yeşim Arat (GG/NZ)