Fotoğraf: Miguel Candela / AA
Hong Kong'daki protestolara katıldığı için 14 ay hapis cezasına çarptırılan Jimmy Lai’nin sahibi olduğu Next Digital bünyesindeki Apple Daily gazetesi ‘kapandığını’ duyurdu.
Hong Kong’un Çin hegemonyasına karşı bir simge haline gelen gazete ‘çalışanların güvenliğini göz önünde bulundurarak" bu gece yarısından itibaren yayınlarını durdurma kararı aldı.
TIKLAYIN - Çin'de tartışmalı Hong Kong yasası geçti
TIKLAYIN - Hong Kong'da Çin karşıtı gazeteye 500 polisle baskın
26 yıllık gazete Perşembe günü son kez basılı olarak okuyucuyla buluşacak. Dijital versiyonu artık gece yarısından itibaren güncellenmeyecek.
Yayıncı Next Digital yaptığı ayrı bir duyuruda, okuyucuların yanı sıra gazete çalışanlarına, yazarlarına ve reklamverenlerine ‘sadık destekleri’ için teşekkür etti.
Çinli yetkililer kapatma kararına ilişkin Hong Kong'daki medya özgürlüğüne saygı duyduklarını belirterek sorumluluk almadı. Hong Kong hükümetinden Ronny Tong ise gazeteyi kapatma kararında Next Digital’i siyasi bir gösteri düzenlemekle suçladı.
Tong BBC'ye verdiği demeçte, "Dünyanın dört bir yanındaki insanlar muhtemelen Hong Kong hükümetini Apple Daily'yi kapanmaya zorlamakla suçlayacak. Ama işin gerçeği şu ki, buna gerek yok" dedi.
Apple Daily, Hong Kong ve Çin’de uzun süredir medya özgürlüğünün bir temsilcisi olarak görülüyordu. Gazete Hong Kong'daki siyasi muhalifler tarafından geniş çapta okunuyor ve destekleniyordu.
Kapatma kararı da Hong Kong polisinin geçtiğimiz hafta gazetenin merkezine yaptığı baskından sonra geldi.
Gazetenin ofisi ‘tartışmalı ulusal güvenlik yasasını’ gerekçe gösterilerek 500’den fazla polis tarafından basılmış, gazetenin genel yayın yönetmeni ile yöneticisi gözaltına alınmış ve şirketin tüm hesapları dondurulmuştu. Üstelik bu baskın gazeteye yapılan ilk operasyon değildi. Ağustos 2020’de gazetenin internet sitesinden canlı yayınlanmış ve Jimmy Lai’yle birlikte iki oğlu ve 7 üst düzey çalışan gözaltına alınmıştı.
Apple Daily'nin kurucusu Jimmy Lai de uzun süredir Çin Komünist Partisi'ni eleştiren, bir dizi suçlama nedeniyle hapiste tutuluyordu.
Protestoların kısa özetiHong Kong, 1842 yılında Nanking Antlaşması'yla İngiltere sömürgesi oldu. 1949'da Birleşik Krallık'ın Çin'i tanımasıyla ekonomik hayatı gelişti. II. Dünya Savaşı esnasında (24 Aralık 1941'de) Japonlya'nın eline geçen Hong Kong, 1945'te yeniden Britanyalılara verildi. Yapılan anlaşma neticesinde Hong Kong, 1 Temmuz 1997'de Çin'e geri verildi. Böylelikle, ülke yönetimindeki 135 yıllık İngiliz hakimiyeti sona erdi ve Hong Kong, Çin'e bağlı özerk bir bölge haline geldi. Geçen yıl Haziran ayında Hong Kong'ta suç işlediklerinden şüphe edilen kişilerin Çin'e iade edilmesini öngören yasa teklifi protestoları da başlattı. Yasa tasarısı askıya alındı ancak, göstericiler, Çin'e karşı çıkmak için protestolarını aralıklarla sürdürmeye devam etti. Çin'in ülkeye bağlı özerk bir bölge olan Hong Kong için hazırladığı tartışmalı Ulusal Güvenlik Yasası Haziran 2020'de oybirliğiyle kabul edildi. Hong Kong'da yasal güvence altına alınan basın ve ifade özgürlükleri kısıtlanmaya başladı. |