Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), 2010’da ihalesi yapılan 73 kilometre uzunluğundaki “Adapazarı-Karasu Limanları ve Sanayi Tesisleri Demiryolu Bağlantısı Alt Yapı İnşaatı”nda devletin en az 500 milyon lira zarara uğratıldığı belirterek suç duyurusunda bulundu.
Suç duyurusunun ardından Kartal’daki İstanbul Anadolu Adliyesi önünde bir basın açıklaması yapan BTS Genel Başkanı Murat Oral, 2011’de 320 milyon TL bedelle ihaleyi kazanan Seza İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi ile sözleşme imzalandığını hatırlatarak, 2013’te bitirilmesi gereken çalışmanın bugüne dek sadece yüzde 23’lük kısmının bitirildiğini söyledi.
Oral, şirketin ortakları arasında AKP Elazığ Milletvekili aday adayı Prof. Dr. Yasemin Açık’ın da bulunduğunu aktardı.
"Sayıştay usulsüzlük buldu, dava açılmadı"
Aradan geçen 10 yıllık süreçte Sayıştay denetimlerinde; usulsüzlük, mevzuata aykırı uygulamalar, kamuyu zarara uğratma ve ihale bedelinin 3 katına varan hukuk dışı hak ediş ödemesi gibi birçok durumun rapor altına alındığını ifade eden Oral şöyle konuştu:
“Şirkete yer tesliminin yapıldığı 20 Nisan 2011’den itibaren 750 takvim günü içerisinde, 73 km. uzunluğundaki bu çift hatlı demiryolu altyapı inşaatının üzerindeki köprüler, viyadükler ve diğer sanat yapıları ile birlikte 320 milyon TL’ye yaptırılması şartı vardı.
“Ancak Sayıştay raporunda da belirtildiği üzere; kamu ihale mevzuatına ve işin sözleşmesine aykırı biçimde, 2013 Mayıs’ında bitmesi gereken bu iş hem tamamlanmamış, hem de ihale bedelinin hemen hemen 2,5 katı oranında üstüne çıkılmış ve yapılan bunca usule aykırı ödemeye rağmen, işin sadece yüzde 23’ü gerçekleşmiştir.
2017, 2018 ve 2019 Sayıştay raporlarından örnek veren Oral, “Sayıştay raporunda; normal şartlarda, ‘sözleşme bedeli içinde veya mevzuatın öngördüğü yasal iş artışı sınırları dahilinde tamamlanamayacağı anlaşılmış olmasına rağmen, sözleşme bedeli tamamlandıktan sonra tasfiyesine gidilmesi gerekirken, İdare tarafından yüklenicinin sözleşme bedeli tamamlandıktan sonra dahi iş artışı yapıldığını’ tespit ederek, bu yolla devletin nasıl zarara uğratıldığı açıkça gözler önüne serilmiştir” dedi.
Söz konusu Demiryolu için Karasu’da yapılan köprü ayağının belediye tarafından mahkeme kararıyla trafiği engellediği gerekçesiyle yıkıldığını da ifade eden Murat Oral, “Bu da devletin zarar hanesine yazılmıştır” dedi.
"Bakanlık da tahkikat yürütmedi"
Oral konuşmasına şöyle devam etti:
“Basında yer alan haberlere göre ihaleyi alan firmanın ortağı AKP’den milletvekili aday adayı olan bir kişi. Son 3 yıldır Sayıştay raporlarında, usulsüzlükler ve devleti zarara uğratma suçları açıkça belirtilmesine rağmen bugüne kadar konuyla ilgili savcılıkların re’sen işlem yapmadığı, konuyla ilgili bir dava açılmadığı anlaşılmıştır. Aynı zamanda konunun 'yürütme anlamında' 1.derecede muhatabı olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hiçbir idari tahkikat yürütmediği ve konuyu yargıya götürmediği de anlaşılmaktadır.
"Devlet göz göre zarara uğratılmasına ve bu gerçekler, Sayıştay tarafından açıklanmasına rağmen, sessiz kalınması kabul edilemezdir. Bu yüzden demiryollarında örgütlü olan sendikamız, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) toplumsal sorumluluk göstererek, bugün itibariyle, konuyla ilgili suç duyurusunda bulunmuştur. Aynı sorumluluğu ve duyarlılığı, başta adli makamlar olmak üzere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından da bekliyoruz.” (HA)