Türkiye'nin ambalaj üretiminde önde gelen firmalarından Eminiş, ekonomide yaşanan talep daralması, yüksek kur ve faiz nedeniyle yaşadığı borç krizini gerekçe göstererek konkordato ilan etti.
Eminiş Ambalaj başvurusunda "ekonomik ve sosyal sebepler" öne sürerek konkordato başvurusu yaptı. Gebze Asliye Hukuk Mahkemesi, İcra İflas Kanunun 287. Maddesi gereğince bu başvuruyu kabul etti. Bu kararla üç ay süre ile firma hakkında yapılacak tüm mali takip işlemler durdurulmuş oldu.
TIKLAYIN - Yeşil Kundura Konkordato Başvurusunda Bulundu
Söz konusu firmadan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) dün akşamüzeri yapılan açıklamada mahkemeden konkordato kararı aldıkları bildirildi. Açıklamada ödeme sıkıntısına düşülmesinin birincil nedeni olarak ülkedeki ekonomik sorunlar nedeniyle talebin daralması gösterildi.
Altı ayda borcu iki kata yakın arttı
Şirketin altı aylık verilere göre şirketin neredeyse tamamı banka kredisi olmak üzere 26 milyon TL kısa vadeli finansal borcu ve 43 milyon TL ise ticari borcu bulunuyor. Yılbaşı öncesini kapsayan altı aylık cari dönemde şirketin ticari borcu 25 milyon TL'ydi.
Yasal düzenlemelere göre borçlarını ödeyemeyen şirketler vade uzatımı veya tenzilat yapılarak borçlarını ödeyebilmek için ya da olası bir iflastan kurtulmak için konkordato talep edebiliyorlar.
Şirket tarafından KAP'a yapılan açıklamada firmanın konkordato talebinde bulunma sebepleri sıralandı.
"Ekonomik sıkıntılar talebi daraltıyor"
Ülkedeki ekonomik sıkıntıların talebi daraltması nedeniyle satışlarının düştüğünü ve bu nedenle şirketin elde etmesi gereken nakitleri elde edemeyip şirketin finansal krize girdiği belirtilen konkordato talebi sebebinde döviz kurunun firmaya etkisi şu şekilde açıklandı.
"Yabancı paraların (USD ve EURO) TL karşısındaki yükselişi vadeli olarak temin edilen hammadde maliyetlerini yükseltmiş karlılık açısından önemli gider ve maliyet unsuru olmuştur.
"Yine aynı şekilde kredi faiz oranlarının tek haneden yüzde 30'lara kadar çıkması da kredi maliyetlerini arttıran önemli bir unsur olmuştur.
"Şirketin kısa vadeli yabancı kaynaklarla ilgili yükümlülüklerinin fazla olması nedeniyle, borç çevrimi açısından, yeni yabancı kaynak temininde kredi kullandıran bankalar tarafından yüksek maliyetli kredi verilmiştir. Bu ise faiz maliyetini yükselmiştir.
"Şirketimiz tarafından tedarikçilere verilen bir kısım çekler ile finansal kiralama borçlarımız döviz cinsinden olup kurların yüksek oranda artmış olması nedeniyle ödeme yükümlülükleri rakamsal yönden yaklaşık iki katına çıkmış olup bu durum şirketimizin nakit dengesini olumsuz etkilemiş ve şirketimizin finansal krize girmesine sebep olmuştur."
Türkiye'nin önde gelen firmaları da peşi sıra konkordato ilan etmişti:
Hotiç
Hotiç markasıyla 1938 yılından beri faaliyet gösteren ve Türkiye genelinde 150 mağazası bulunan ayakkabı perakendecisi firma nakit sıkışıklığı, TL'deki değer kaybı, faizlerin öngörülemez olması gibi nedenlerle 1 Eylül'de konkordato ilan ettiğini açıkladı.
Hotiç, geçici süreli durumun altından yeniden yapılanma sonrası başarıyla kalkılacağını vurguladı. Konkordato uygulaması, OHAL dönemindeki kararnameyle 31 Temmuz 2016'da iflas erteleme taleplerinin durdurulması sonrası yürürlüğe konmuştu
Yeşil Kundura
Türkiye'nin en eski ayakkabı üreticilerinden Yeşil Kundura yaşadığı maki krizi aşamadığını belirterek konkordato ilanı için mahkemeye başvurdu. Talebi mahkeme tarafından kabul edilen şirket üç ay süreyle konkordato ilan etti. Böylece şirkete yönelik haciz işlemi yapılmasının önüne geçildi. Ayrıca mahkeme şirket faaliyetlerini denetim altına alarak firmaya iki konkordato komiseri atadı.
Beta Ayakkabı
Hotiç ve Yeşil Kundura'nın ardından Türkiye genelinde 50 mağazası bulunan Beta Ayakkabı da konkordato başvurusunda bulundu. Yeniden yapılandırma sürecini başlattığını açıklayan şirket, konkordatoya gerekçe olarak AVM'lerde döviz ile ödenen kiraları ve fabrikalarında gerçekleşen yangını gerekçe gösterdi.
Konkordato nedir?Bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşma. Mali durumu bozularak ödeme gücünü kaybetmiş ve konkordato hükümlerinden faydalanmak isteyen borçlu, İcra Tetkik Mercii Hakimliğine başvurur. Konkordato sürecinde borçlarını ödeyebileceği durumu gösteren projesini ve ayrıntılı bilançosunu veren borçlunun teklifi, konkordato süresi verilebilmesi için uygun şartlarının olup olmadığı araştırılıp incelenir. Borçlunun varlıklarının, borçların en az yüzde 50'sini karşılamaya yetip yetmeyeceği ve borçlunun teklifinin varlıklarıyla uygun olup olmadığını tespit etmek için İcra Tetkik Mercii bilirkişiye başvurur. Uygulaması, OHAL dönemindeki kararnameyle 31 Temmuz 2016'da iflas erteleme taleplerinin durdurulması sonrası yürürlüğe konmuştu. |
(HA)