Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu (WFME) Başkanı Dr. Hans Karle de toplantıdaydı.
Toplantıya, yönetici, eğitici ve öğrencilerin yanı sıra sağlık hizmeti veren hekimlerle, Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD), dört büyük üniversitenin rektörü, onu aşkın tıp fakültesi dekanı, YÖK'den de Tıp Eğitimi Standardizasyon Kurulu yöneticileri de katıldı.
Sağlık Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi'ne bağlı iki tıp fakültesi çağrılı ve programda olmalarına karşın katılmadılar.
Bu iki tıp fakültesinin katılmayışının TTB'nin İstanbul Tabip Odası'dan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ile ilgili "yayın intihali" iddialarıyla ilgili olarak mesleki disiplin soruşturması açılması istemiyle bağlantılı olup olmadığı yorumları yapıldı.
Mecburi hizmet anti demokratik
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Füsun Sayek, Türkiye'deki tıp ortamı ve hekimlerin sorunları bağlamında TTB'nin saptama ve görüşlerini aktardı.
"TTB, eğer hükümet bir kararnameyle iptal etmezse Mart sonunda yeniden uygulamaya konulacak olan hekimlerin mecburi hizmeti gibi antidemokratik uygulamalara karşıdır. "
Dr. Sayek, TTB'nin yıllardır, tıp fakültelerinin alt yapı sorunları; öğrenci sayıları/eğitim ilişkisi, tıp eğitiminin sürekliliği ya da sürekli mesleki gelişim konularını tartışmak, tartıştırmak doğrultusunda çaba harcadığını açıkladı.
"Tıp eğitimi veren kurumların yöneticilerinin toplantıya aktif katılımı çok önemli. TTB'nin konunun tarafı ve çözüm için de en önemli unsurlardan birisi olduğu böylelikle ortaya konuluyor. "
HAYAD temsilcisi yaptığı konuşmada tıp eğitiminin hastalığı ve hastayı değil insanı öncelemesi gerektiğini vurgulamadı.
Fakülte de, öğrenci de çok
Dekanlar kendi tıp fakültelerindeki eğitimi anlatıp, eğitimin geliştirilmesi yolundaki çabaları ortaya koyarken en çok yöneticilerin siyasi müdahalelerinden yakındılar.
Tıp fakültelerinin sayısının 50'ye çıktığını belirten bazı dekanlar, bunların nitelikli bir tıp eğitimi vermekten uzak olduğunu vurgularken, neredeyse her ilçede bir tıp fakültesi açılmak istendiğini belirttiler.
Mevcut fakültelere her yıl alınan öğrenci sayısının da nitelikli eğitim vermeyi engelleyecek kadar yüksek olduğunu ortaya koydular.
Ölçütlerde evrensellik
Dünya ve Avrupa için bir takım standartların düzenlenmesi görevini üstlenen Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu (WFME) Başkanı Dr. Hans Karle'de toplantıya katıldı ve temel ve tıpta uzmanlık eğitimi konularında birer konferans verdi.
Dünya ölçeğindeki çalışma ve yaklaşımların aktarılması önemli bulundu. Katılımcılar, evrensel ölçülerin gözetilmesinin yararını vurguladılar.
İlk gün 300, ikinci gün ise 150 kişinin katıldığı toplantıda çok sayıda konuşmacı tıp eğitiminin farklı yanlarını ortaya koyarak, topluma dayalı bir eğitim modelinin benimsenmesi gerektiğini vurguladılar. (MS/NM)