Muğla Milas Güllük beldesinde Akfen atık su tesisinde metan gazdan zehirlenerek ölen yedi işçinin ceza davasının ilk duruşmasında müdahil avukatlarının talebine rağmen Akfen şirketinin yönetim kurulu üyesi ve genel müdür sanıklarının duruşmaya gelerek ifade vermesine lüzum duymadı.
17 Haziran 2013'te Akfen Şirketi'nin işlettiği atıksu terfi istasyonunda, atık malzemesini almak için asansör olmaması nedeniyle kuyuya inen bir işçinın ardından ona bakmak için inen beş işçi ve işletme müdürü gazdan zehirlenerek hayatını kaybetmişti.
Savcılık, beşi Akfen yöneticisi, 16'sı İller Bankası yetkilileri 21 şüpheli hakkında "taksirli ölüme sebebiyet vermek" iddiası ile 15 yıla kadar hapis cezası istiyor.
Bilirkişi raporlarına göre, tesisin havalandırma sistemi yok, gaz ölçüm aleti yok, gaz maskesi yok, asansörü dört yıldır çalışmıyordu.
Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen davanın ilk duruşmasına sanık İller Bankası yetkilileri ve ölen işçilerin aileleri katıldı.
İller Bankası yetkilileri bu model bir arıtma istasyonunda proje tipinin mekanizasyona dayalı olduğunu, arıza dışında 12 metrelik kuyuya kimsenin indirilmemesi gerektiğini söylediler.
Tanık işçiler ise yıllardır kuyunun elle temizlendiğini ve mekanizasyonun çalışmadığını söylediler.
Ailelerin avukatlarının bugüne kadar Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Müfettişleri'nin tesiste hiçbir denetim yapılmamış olduğu yönündeki ifadeleri de dikkate alınarak Çalışma Bakanlığı'na terfi istasyonlarında denetim yapıp yapmadıklarının sorulmasına karar verildi.
Avukatların tutuklama talebini ve farklı illerdeki tüm sanıkların mahkemede ifade vermesini reddeden hakim, Talimatla ifadelerinin alınmasına karar veridi. Bir sonraki duruşma 19 Eylül'de.
Aileler sorumluları sıraladı
Ailelerden altısı şikayetçi olarak mahkeme önünde basın açıklaması yaptı.
Açıklamada iş cinayetinden sorumluları şöyle sıralandı:
* Akfen Güllük Çevre ve Su Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri, yetkili Müdürleri sorumlu. Çünkü; yasaların kendilerine yüklemiş olduğu, işçi sağlığı ve güvenliği yönünden hiçbir tedbiri almadılar. 50 liralık gaz maskesini ve 700 liralık gaz ölçüm cihazını esirgediler.
* Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı- İş Teftiş Kurulu Başkanlığı sorumlu. Çünkü; tehlikeli işyeri olmasına ve uzun zamandır faaliyet göstermesine rağmen hiçbir denetim faaliyetinde bulunmadı.
* İller Bankası A.Ş. yetkilileri sorumlu. Çünkü; terfi istasyonu binası havalandırma yapısı sağlanmadan inşa edildiği bilirkişi raporlarında ortaya kondu.
* Güllük Belediye Başkanlığı sorumlu. Çünkü; işletme ruhsatı verilmeden söz konusu işletmenin aslen kendisine ait olduğu gerçeğini de dikkate alarak, denetim faaliyetlerinde bulunmadı.
* Avukatlar Yasemin Dinler, Fatma Kılıç ve Osman Özdemir sorumlu. Çünkü; Akfen çalışanları olarak, olay sonrasında olay yerindeki dosyaları ve bilgisayarı kaçırdılar. Daha sonra Cumhuriyet Savcılığına teslim etmiş olsalar dahi, delilleri karartma teşebbüsünde bulundular.
İş cinayetinde Müdür Mustafa Öztürk (39), beraberindeki elektrik teknisyeni Yüksel Kum (46), kanalizasyon altyapı elemanı Özcan Özkan (51), işçiler Fikret Özdemir (37), Hasan Özgür (43), Mevlüt Özbakır (48), Serkan Miral (27) hayatını kaybetmişti.(NV)