"Torba Yasa"nın 1 Ağustos'ta uygulanacak 166. maddesi ile 50 bin belediye işçisi taşrada çalışmaya gönderebilecek. Sendikalar, parti temsilcileriyle görüşmeye hazırlanırken, işçiler Türkiye'nin birçok yerinde eylem yapıyor.
25 Şubat 2011'de yürürlüğe giren ve "Torba Yasa" olarak bilinen, 6111 sayılı kanunun 166.maddesine göre, il özel idareleri ile belediyelerin (bağlı kuruluşları hariç) sürekli işçi kadrolarında çalışan i"htiyaç fazlası" işçiler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatındaki sürekli işçi kadrolarına atanabilecek.
Bu maddeye gerekçe olarak mahalli idarelerde 122.343 işçi norm kadrosu bulunduğu fakat 174.644 işçi çalıştığı, dolayısıyla 50 binin üzerinde "işçi fazlası" olduğu belirtiliyor. Yasanın uygulanması halinde bu işçilerin iradelerine bakılmaksızın başka illere atanmaları söz konusu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel İş) Genel Sekreteri Kani Beko, bu yasanın işçiler için "sürgün" anlamına geldiğini söylüyor.
Komisyona katılmıyorlar
Beko, bir ay içinde bakanlıklar ve sendikalardan oluşan bir komisyonun işçilerin gönderilecekleri yerleri belirleyeceğini ancak bu komisyona katılmama kararı aldıklarını söyledi.
"Listeler hazırlanınca beş gün içerisinde, işçilerin yeni işlerine başlaması gerekiyor. Gitmezlerse iş akidleri feshedilecek. 50 bin kişi işsiz kalabilecek."
"Gidecekleri yerlerde sendika yok"
Beko, işçilerin hak kayıplarına uğrayabileceğine dikkat çekiyor: "İşçilerin hepsi Genel-İş, Belediye-İş ve Hizmet-İş gibi sendikalara bağlı. Ancak, gitmiş oldukları yerlerde sendikal örgütlenme yok. O yüzden toplu iş sözlemesi (TİS) ile kazandıkları haklarını kaybetme riskleri söz konusu."
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), "Torba Yasa"'nın on yedi maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. İşçileri etkileyen 166. madde davaya konu olan on yedi madde arasında.
"Yeni bir sürgünde ömrümüz biter"
Kocaeli Belediyesi'nde çalışan bir işçi, 2005'te SEKA fabrikasının kapanmasıyla sürgün yaşadığını, ikincisini kaldıramayacağını söyledi.
"Başta merak etmeyin sadece 'ihtiyaç fazlası' personel gönderilecek denerek işçiler sindirildi. Ama siyasi görüşleri nedeniyle de istenmeyen işçilerin gönderileceği konuluşuyor. Ama gönderildiğimiz yere gitmeme gibi bir şansımız yok. Yoksa tazminatınızı bile almadan iş aktini fesh ediyorlar. 20 sene çalışmış bir insan kıdem tazminatını nasıl bırakabilir? Aile düzenimiz bozulacak. Buraya zaten yeni yeni uyum sağlamaya başladık, bir de başka yere gidersek uyum sağlamadan ömrümüz biter."
İşçiler, dün (28 Haziran) İstanbul, Adana, Ankara, İzmir ve Gaziantep'te yasaya karşı eylem yaparak Meclis'i yasayı değiştirmeye çağırdı. (NV/ŞA)
* "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"