Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ile üniversite senatosunun 50’ye yakın üyesi, Murat Güreş'i gaziantephaberler sitesinde Haziran’da yayımlanan dört yazısında kendilerine hakaret etmekle suçlauyor.
Aralarında Rektör Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Gür, Türkay Dereli ve Cahit Bağcı, Rektörlük Genel Sekreteri Ercan Eroğlu, Nisip Etğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, İlahiyat, Hukuk, Mühendislik fakülteleri dekanlarının da olduğu 50’ye yakın akademisyen gazeteciyi hapisle yargılanması istemiyle mahkemeye verdi.
“Çingene güruhlu yöneticiler” sözüne dava
Gaziantep 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 24 Eylül’de ikinci duruşması görülen dava, üniversitenin keyfi olduğu iddia edilen yönetimi ve adliyelere taşınan kimi usulsüz pratiğinin eleştirilmesi üzerine açıldı. Güreş, yazılarında Rektörü etrafına topladığı “çingene güruhlu yöneticiler” ile üniversiteyi idare ettiğini iddia ediyordu.
“Çingene” kelimesini hakaret olarak nitelendiren tüm senato üyeleri tek tek şikayetçi oldu. Beş hukukçunun savunduğu ve ifade özgürlüğü hakkını savundukları duruşmada Güreş de, sosyalist dünya görüşüne sahip bir gazeteci olarak dünyanın hiçbir halkını aşağılamadığını, çingenelerin kuralsız ve düzensiz yaşamasına atıfta bulunarak üniversitedeki yönetim anlayışını eleştirdiği belirtti.
“İfade özgürlüğü ve geleceğimiz yargılanıyor”
Duruşmada söz alan Güreş’in avukatlarından Mesut Karavelioğlu, Türkiye’de basının özgür olmadığını, kimsenin konuşmaya cesaret edemediğini belirterek, “Bu mahkemede düşünce ve ifade özgürlüğü ile çocuklarımızın geleceği yargılanmaktadır, demokrasi yargılanmaktadır” dedi.
Avukat Önder Alkurt ise tüm senatoyu emirle adliyeye doldurduğu gerekçesiyle ve böyle bir davayı açtığı için Rektör Yavuz Coşkun’u eleştirdi.
Çingene araştırmasını gösterdi, plaketi iade etti
Çingene sözcüğünü hakaret kabul eden akademisyenlerin asıl kendilerinin nefret söylemi kullandığını söyleyen gazeteci, Çingenelerle ilgili yaptığı ve Radikal gazetesinde de çıkan “Dünyanın gezgin ruhları Çingeneler” başlıklı araştırmasının bir örneğini mahkemeye sundu.
Gazeteci, ayrıca, “Medyaya farklı bir pencere” başlıklı bir sunumu nedeniyle kendisine bir plaket veren üniversite rektörlüğüne plaketi mahkeme kanalıyla ve avukatlar aracılığıyla iade etti.
Mahkeme, yazılarda kullanılan dilin incelemesi için dosyayı bilirkişiye gönderme kararı aldı. Yargılamaya 29 Ocak 2015’de devam edilecek (EÖ).