Bu sene beşincisi gerçekleşecek olan Çanakkale Bienali resmi sayfasında yaptığı açıklama ile bienalin iptal edildiğini duyurdu.
Bu sene 24 Eylül - 6 Kasım tarihleri arasında düzenlenmesi planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali “Göç” olgusu üzerinden 42 uluslararası sanatçının da katılımıyla gerçekleşecekti.
Çanakkale Belediyesi tarafından desteklenen ve Çanakkale Bienali İnisiyatifi (CABININ) tarafından düzenlenen bienalin iptal edildiği resmi internet sayfasından duyuruldu.
Açıklamada, 3. Çanakkale Bienali’nden bu yana genel sanat yönetmenliği ve eş-küratörlük görevini yürütmekte olan Beral Madra’nın gündem nedeniyle görevinden kendi isteğiyle ayrıldığı belirtildi.
Çanakkale Bienali İnisiyatifi yaptığı açıklamada, gerçekleşmeyen bianeli Aylan Kurdi’nin cansız bedeninin Çanakkale sahillerine vurduğu günü hatırlatarak vatansız kalmış tüm insanlara ithaf etti.
“Motivasyonumuzu yitirdik”
Açıklamada yer alan ifadeler şöyle:
“Bölgemizin son yıllarda yaşadığı savaş ve çatışma ortamı, ülkemizin son dönemde başından geçen elim ve vahim olaylar, herkes gibi bizleri de derinden sarsmış ve üzmüştür.
“Ülkemizin içinde bulunduğu bu ortamda, sanatın evrensel diliyle, uluslararası saygınlıkta bir etkinliği Çanakkale’de gerçekleştirmek, kentimizin barış kültürünü ve hoşgörüyü içselleştirmiş sosyal dokusunu görünür kılmak önemli bir sorumluluktu.
“Bu sorumlulukla, partner, bileşen ve destekçilerimizin de katkılarıyla çalışmalarımızı bu güne kadar özveriyle sürdürdük.
“Çanakkale Bienali İnisiyatifi olarak, 10 yılı aşkın süredir yüzlerce insanın emeğiyle oluşturulan Çanakkale Bienali’ni ve kentimizin kadim değerlerini en saygın şekilde temsil edecek sanatsal çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
“Fakat içinde sanatın olmadığı gelişmelerin sanatın kendi pratiklerinin önüne geçtiği bu koşullarda, günün gerçekliğinin herkesi kırılganlaştıran atmosferinin de etkisiyle coşkumuzu ve motivasyonumuzu yitirmiş bulunuyoruz.
“Bu nedenle 24 Eylül tarihinde açılması planlanan 5. Uluslararası Çanakkale Bienali’ni iptal ettiğimizi kamuoyuna üzülerek duyururuz.”
AKP Milletvekili Turan, Madra’yı hedef göstermişti
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Avukat Bülent Turan, Çanakkale Bienali’nin genel sanat yönetmenliğini yapacak olan Beral Madra’ya geçtiğimiz hafta tepki göstermişti.
Turan, küratör Beral Madra’nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na sosyal medya üzerinden hakaret ettiğini ileri sürmüştü.
Turan’ın konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyleydi:
“Şehrimizdeki bienalin genel sanat yönetmenliği, CHP’den çok HDP savunuculuğuyla bilinen, darbe destekçisi Beral Madra’ya yaptırılmak isteniyor.
“Bütün toplumu kucaklayan, herkes tarafından kabul görmüş onlarca onurlu sanatçı varken Beral Madra isminde ısrar edilmesinin anlamı nedir?
“Belediyeyi bu faaliyete destek olmamaya davet ediyoruz. En azından belediye, Beral Madra’nın isminin listeden çıkarılması şartını öne sürebilir. Darbe kafalılar sanatçı olsa ne olur, olmasa ne olur?”
Beral Madra Kimdir?1942 yılında İstanbul'da doğdu. Alman Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'nde okudu. 1980-1982 yılları arasında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde (bugünkü ismiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ders verdi. 1987'de 1. İstanbul Bienali ve 1989'da 2. İstanbul Bienali koordinatörlüğünü yaptı. 43, 45, 49, 50 ve 51. Venedik Bienali'nin Türkiye sergilerinin küratörlüğünü yaptı. 2000-2004 yılları arasında Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde Sanat Yönetimi programının kuruluşunda yer aldı. 2003 yılında Uluslararası Sanat Eleştirmenleri Birliği'nin (AICA - Association Internationale des Critiques d'Art) Türkiye şubesini kurdu. 2005-2006 döneminde Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi programında ders verdi. |
Çanakkale Bienali Hakkındaİlki 2008'de gerçekleştirilen Çanakkale Bienali, uluslararası sanatçıları ve sanat uzmanlarını davet ederek, kenti bu sanatçıların gündemine yerleştirir. Sanat-kültür kurumlarını ve üniversiteleri sanatçılarla işbirliğine davet ederek, kamusal alanlarda karşılıklı etkileşim ve iletişim ortamı yaratılmasını hedefler. Atölyeler kapsamında, savaşın yüzüncü yılına vurgu yapan ve düğmelerle işlenerek oluşturulan bir kolektif ağaç üretimi gerçekleştirildi. Ayrı ayrı işlenen 100 farklı parçanın bir araya getirilmesiyle oluşturulan Barış Ağacı, kalıcı bir üretim olarak Bienaldeyiz sürecini belgeledi. İnisiyatif, Çanakkale'ye yeni ve alternatif MAHAL isimli bir mekanın 2 Kasım 2013'te açılışını yaptı. 4. Uluslararası Çanakkale Bienali'nde 'Savaşın Sonunu Yalnız Ölüler Görür' temasıyla, 1. Dünya Savaşı'nın 100. yılı üstüne yapılandırıldı ve Bienal çalışmalarına savaşa katılan ülkelerin sanatçıları davet edildi. Çanakkale Bienali'nde yapılan etkinliklerden bir kaçı: Leipzig – Çanakkale Arasında Gençlerle Sanat Atölyeleri, Barış Atiker ile "Dokun" Stop Motion ve Tipografi Atölyesi, Pakrat Estukyan Söyleşisi, Steve Read ile Kentte Permakültür, Git Gidebildiğin Yere Özel Gösterim, Çağdaş Bir Yolculuk: Göçmen Kadınların Hafizası ve Geleceği Projesi Sonuç Toplantısı ve Film Gösterimleri. |
(HY/EKN)