Fotoğraf: AA
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile 5 uzmanlık derneği, 5-11 yaş grubuna COVID-19 aşı hakkının ivedilikle verilmesi gerektiğini belirtti.
Pandemi, COVID-19'un yeni varyantı Omicron'un ortaya çıkışı ile yeni bir aşamaya geçti.
TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu, Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu, Çocuk Romatoloji Derneği, Çocuk Nefroloji Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği ve Türk Pediatri Kurumu da ortak yayınladıkları açıklamada, "Omicron, şimdiye kadar görülen COVID-19 varyantlarından daha hızlı bulaşmakta ancak daha az ağır hastalık ve ölüme neden oluyor" dedi.
"En iyi yanıt, çocukları aşılamak"
Altı kurum çocuklar ve aşı özelinde yaptığı açıklamasında şöyle dedi:
"Omicron varyantında diğer varyantlarda olduğu gibi çocuklarda ölüm ya da ağır hastalık yetişkinlere kıyasla çok daha az görülmektedir. Ancak hastalanan çocuk sayısındaki artışla birlikte hastaneye yatış, MIS-C ve ölüm sayısının da artacağını unutmamamız gereklidir.
"Toplumsal bulaşın bu kadar yaygın olduğu bu dönemde biz en değerli varlıklarımız olan çocuklarımızı hastalıktan nasıl koruyacağız? Çocukların yaşam alanı olan okullarda eğitim günü kaybını nasıl en aza indireceğiz? Ailelerin çocuklarını okula gönderirken yaşadığı korku ve endişelerini nasıl gidereceğiz? Çocukların ve ailelerin hayatlarını nasıl en hızlı şekilde normale döndüreceğiz?
"Bu sorulara en iyi yanıt çocukları aşılamak olacaktır. Günümüzde COVID-19 için çocuk yaş grubunda klinik çalışmaları tamamlanmış, güvenli, etkin, uluslararası kuruluşların onayladığı aşılar mevcuttur. Bu aşılar dünyada milyonlarca çocuk ve gence yapılmıştır. 12-17 yaş grubunda, mRNA aşıları sonrası çok nadir görülen kalp kası iltihabının, ülkemizde de kullanılan Biontech aşısında belirgin olmadığı görülmüştür. Bu nedenle Avrupa ülkeleri çocuk ve gençleri Biontech ile yaygın bir şekilde aşılamaktadır.
Aşılamayı artırmak için öneriler
"Biz çocuk sağlığı için emek veren hekimler olarak, aşı ile koruyabileceğimiz bir hastalıktan bir çocuğun bile zarar görmesini istemiyoruz. Çocukların kendi yaş grupları için etkisi klinik çalışmalarla kanıtlanmış, uluslararası kuruluşlardan onay almış, dünyada milyonlarca çocuk ve gençte güvenli ve etkili olduğu gösterilmiş COVID-19 aşılarıyla bir an önce yaygın bir şekilde aşılanmasını istiyoruz."
Türkiye'de 5 Eylül 2021'de 12 yaş üzerine aşı hakkı verilmiş olmasına rağmen bu yaş grubunda aşılama oranlarının düşük olduğunu aktaran kurumlar, bu grupta aşılamayı artırmak için önerilerini şöyle sıraladı:
- "COVID-19 aşısı ile ilgili bir ulusal kampanya başlatılmalıdır. Kamu spotu, sosyal medya kanalları üzerinden yapılacak duyurular vb. ile aşı ile ilgili bilgilendirme yapılmalıdır.
- Gezici aşı birimleri ile okullarda aşılama kampanyası yapılmalıdır. Okul aşılamalarında önceden bildirim yapılarak sadece aşı yaptırmak istemeyen velilerin belge imzalaması istenmeli, bu şekilde bir beyan yoksa çocuklar aşılanmalıdır. Okul aşılaması, bütün çocukların akranlarıyla birlikte aynı anda aşı olacak olması, aşı için ebeveynlerin randevu alma ya da sağlık merkezine götürme gibi ilave bir çaba göstermesini gerektirmemesi nedeni ile pek çok çocuğun hızlı bir şekilde aşılanmasını sağlayacaktır. Ülkemizin bu alanda tecrübesi ve kapasitesi yeterlidir.
- Kampanya sırasında okullarda etkili iletişim çalışmaları yapılmalıdır. Öğrenciler ve öğretmenler için COVID-19'un nasıl bulaştığı, nasıl önleneceği, aşıların nasıl keşfedildiği ve etki ettiği gibi konuları içeren seminerler düzenlenmeli; yüz yüze görüşmelerle veli, öğrenci ve öğretmenlerin soruları cevaplanmalıdır. Bu sayede gençlerin, velilerin ve öğretmenlerin endişeleri giderilebilir."
Ayrıca, Omicron varyantı ile birlikte aşısız olmaları nedeniyle en çok hastalanan grupta yer alan, 5-11 yaş arasındaki çocuklar için de Biontech aşısının etkili ve güvenli olduğunu hatırlatan altı uzmanlık derneği, şu hatırlatmayı yaptı:
"5-11 yaş için aşı öneriliyor"
"Bu yaş grubu için azaltılmış doz Biontech aşısına ilk olarak 29 Ekim 2021'de Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onay vermiş; 2 Kasım'da Amerikan Hastalık Önleme ve Kontrol Dairesi (CDC), 5 Kasım'da Amerikan Pediatri Birliği (AAP), 25 Kasım'da Avrupa İlaç İdaresi (EMA), ve 24 Kasım'da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de aşıyı önermiştir. Ülkemizde ise 7 Aralık'ta Türk Toraks Derneği (TTD), 21 Aralık'ta Türkiye Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (Klimik) bu yaş grubuna aşıyı önermiştir."
TTB Okul Sağlığı Çalışma Grubu, Türk Toraks Derneği Çocuk Göğüs Hastalıkları Çalışma Grubu, Çocuk Romatoloji Derneği, Çocuk Nefroloji Derneği, Türkiye Milli Pediatri Derneği ve Türk Pediatri Kurumu, "Sadece ABD'de 5-11 yaş arasındaki çocuklara 8,5 milyon doz aşı yapılmış ve aşının hastaneye yatış, yoğun bakıma yatış ve ölümü engelleme açısından yetişkinlerde olduğu gibi etkili ve yan etkiler açısından güvenli olduğu gösterilmiştir. Ülkemizde de bu yaş grubuna ivedilikle aşı hakkı verilmelidir" dedi.
(AÖ)