TEKEL işçilerinin örgütlendiği TEKGIDA-İŞ sendikası başkanı Mustafa Türkel, Anayasa Mahkemesi'nin 4C maddesini iptal etmesini beklediklerini söyledi.
İstanbul'da düzenlenen Avrupa Sosyal Forumu'na katılmak üzere geldiği İTÜ Gümüşsuyu yerleşkesinde bianet'in görüştüğü Türkel "TEKEL direnişi başarılı olmuştur. Yüksek yargıda, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'ndaki bütün yargıçlar, oybirliğiyle Anayasa mahkemesi'nden maddenin iptalini istedi" diye konuştu. TEKEL işçilerinin 78 gün boyunca Ankara'daki direnişine neden olan 4C, Devlet memurları Yasası'nın bir maddesi. Özelleştirilen kamu işletmelerindeki işçileri, güvencesiz, düşük ücretle ve özlük haklarından yoksun bırakarak başka kamu işletmelerinde çalıştırmanın bir yolu.
TEKGIDA-İŞ'in açtığı davada son kararı Anayasa Mahkemesi verecek.
Türkel iptal kararı çıkarsa "Çalışma hayatının omurgası değişecek" dedi. Bu şimdiye kadar 4C kapsamında çalıştırılan ve hükümetin bundan sonra 4C kapsamında çalıştırmayı planladığı bütün emekçileri etkileyecek. Türkel Şeker fabrikaları, PTT ve karayollarındaki özelleştirmelerle, hükümetin bu yıl sonuna kadar toplam 130 bin kişiyi 4C kapsamına almayı planladığını anlattı.
"İptalden sonra hükümete tek seçenek kalıyor. O da özelleştirilen kamu işletmelerindeki işçileri özlük haklarını koruyarak başka kamu işletmelerine geçirmek. Bunun örneği de var. 2002 Haziran'da koalisyon hükümeti yaklaşık 1.800 işçi için bunu bir kararnameyle yapmıştı. Keşke sendikalar özelleştirme kanunun geçtiği 90'larda işçilerle ilgili bu duruma itiraz etmiş olsalardı."
Ya Anayasa Mahkemesi'nden iptal kararı çıkmazsa?
"O zaman direnişimiz devam edecek. Buna da hazırlıklıyız."
Türkel TEKEL direnişinin emek mücadelesine kattığı rüzgarın önemli olduğunu düşündüğünü de söyledi; ancak ekledi: "İşçi sınıfı mücadelesinin bütün yükünü TEKEL işçileri taşıyamaz. TEKEL işçilerinin misyonu belli. İşçi sınıfı mücadelesini kendi dinamikleriyle büyütmek zorunda." (TK)