Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde çalışan 4c'li personeller geçici personel statüsünden kadroya geçme talepleri için Beşiktaş'taki TÜİK binası önünde basın açıklaması yaptı.
"4B'ye Var da 4C'ye Yok Mu ?", "Eşit İşe Eşit Ücret", İş Güvencesi ve Kadro İstiyoruz" dövizleri taşıyan grup adına basın açıklamasını Gülnur Karaoğlu okudu.
Açıklamada, TÜİK'te yapılan işlerin "bir yıldan az süreli veya mevsimlik işler" değil, asli ve sürekli olduğu, bu yüzdan 4C'li çalışmanın yasalara da uygun olmadığı belirtildi.
Çalışanlar, 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunu'na tabi daimi personel olarak istihdam edilmeyi; kurumda geçici personel statüsünde çalışmakta olanların kadroya alınması için; TRT ve Diyanet İşleri gibi kurumların izledikleri yol ve yöntemlerin TÜİK Başkanlığı tarafından da uygulanmasını talep etti.
Açıklamadan satır başları:
* Türkiye İstatistik Kurumu'nda, 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunun 4/C maddesinde düzenlenen "Geçici Personel" statüsünde istihdam edilen çalışanlar, yasada, "bir yıldan az süreli veya mevsimlik işler olduğu zaman 4/C maddesinde eleman istihdam edilebileceği" belirtilmesine rağmen bizler, bu statüde, TÜİK'te asli ve sürekli işlerinde görevlendirilmek üzere yıllarca çalıştırılıyoruz.
* Aylık ve yılık enflasyon oranları, işsizlik oranı, açlık-yoksulluk sınırı gibi önemli ve devamlığı olan istatistik çalışmalarında 4/C statüsünde eleman çalıştırılması yasal düzenlemelere aykırılık teşkil etmektedir.
* Yapılan bütün istatistik çalışmalarının doğruluğu, anketörün alandan getireceği "doğru bilgi"ye bağlıdır. Bir anketörün işi öğrenmesi en azından 6 (altı) aylık bir süreci gerektirmektedir. Buna rağmen kurumlaşmaya gidilmedi.
* 2007'de Kamuda 6 aydan 1 gün fazla çalışan 220 bin Geçici Personele kadro verildi, bize verilmedi. Kanun Hükmünde Kararname ile 4/B statüsünde çalışan sözleşmeli personelin kadroya alınması hakkının bizlere de verilmesi gerekmektedir.
"Devlet memuru musun, kimsin ?"
Ali Kesik dört yıldır sanayi bölümünde anketörlük yapıyor. Çalıştığı firmaların kendisine sürekli "Devlet memuru musun, özel firmadan mı geliyorsun kimsin" diyerek güvenmediklerini söylüyor.
"Esnek çalışma sistemiyle istediği zaman işten çıkarabiliyor. İş garantim olmadığı için bankadan kredi alamıyorum. Ev almak istesem, önümü göremediğim için alamıyorum"
Güven Türkay, üniversite mezunu ve beş buçuk yıldır Fiyat Şubesi'nde çalışıyor.
"Hükümetin politikalarını belirleyen en önemli kurumda çalışmama rağmen, iş güvencesi yok Yemek paramız yok, sadece ulaşım var. Geçen sene Tekel direnişiyle kıdem tazminatı hakkı kazandık ama yetmez. Mesela tayinimi istiyorum ama böyle bir hakkım yok" diyor. (NV/ŞA)