Avrupa Sosyal Forumu'nda (ASF) konuşan TEKGIDA-İŞ Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç, TEKEL işçilerinin karşı çıktıkları 4C maddesinin iptal edilmemesi halinde, yeniden eyleme başlayacaklarını duyurdu.
Dünkü (1 temmuz) "Bazı Mücadele Deneyimleri: TEKEL, Marmaray, Tuzla" başlıklı seminerin konuşmacılarından Amaç, Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklediklerini, gerekli karar çıkmazsa eylülde eylemlerin yeniden başlayacağını söyledi.
Kapatılan TEKEL yaprak tütün depo ve işletmelerinde çalışan işçiler, başka kamu işletmelerinde Devlet Memurları Yasası'nın "geçici personel" başlıklı maddesine göre değil, işçi statüsünde çalışabilmek için direnmişlerdi. Örgütlü oldukları TEKGIDA-İŞ sendikası maddenin iptali için Danıştay'da dava açmış, Danıştay dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne göndermişti.
Ankara'da 78 gün boyunca direnişte olan TEKEL işçileri, şubat sonunda çadırlarını toplamıştı.
"Dolu dolu bir direnişti bizimki"
Amaç, yaprak tütün işletmelerinin kapatılacağı haberiyle eylem kararı alan TEKEL işçilerinin Ankara'da bir araya gelerek 15 Aralık'ta başlattıkları eylemin nasıl geliştiğini özetledi:
"15. günde oturma eylemi başlattık. Yağışlı havadan korunmak için muşambalar kuruldu. Onlar büyüdü çadırlara dönüştü. Çadırlar büyüdü kentsel alana dönüştü. Sobalar getirildi, yemekler pişirildi. Dolu dolu 78 günlük bir direnişti bizimki."
"AKP'nin demokrasi tahayyülü yok"
Amaç "Avrupa'da demokrat görülse de, aslında kamu emekçilerine ve TEKEL işçilerine dayattığı koşullar, AKP'nin demokrasi tahayyülü olmadığını gösteriyor" dedi.
Saygılı: Sendikaya illegal örgüt gibi davranılıyor
Seminerdeki konuşmacılardan, tersane işçilerinin hakları için mücadele eden Limter-İş Sendikası Başkanı Kamber Saygılı "Bütün tersanelerde; çalışma saatlerinin kısaltılması, ücretlerin düzenli ödenmesi, güvenliğin sağlanması" gerektiğini söyledi.
Saygılı sendikal hak savunucularına baskılara da değindi: "Sendika yöneticilerimize yönelik tutuklamalar, cezalar oluyor. Sadece patronlara karşı değil, adliyelere, polise, devlet bürokrasisine karşı da mücadele veriyoruz. Normal bir sendika gibi değil, illegal bir örgüt gibi muamele görüyoruz."
Tekstil-Sen Genel Sekreteri Behican Taşkıran, 12 Eylül yasalarının sendikalı olmayı zorlaştırdığını örnekleriyle anlattı.
Marmaray işçilerinin; sigortalarının düzenli yatırılmadığı, maaşlarının ödenmediği, sağlıklı yemekhanelerin olmadığı çalışma koşullarını anlatan Taşkıran, koşulların iyileştirilmesi için yürüttükleri mücadeleyi aktardı.
Taşkıran sendikaları da eleştirdi ve "Türkiye'de sendikalar devrimci nitelik taşımıyor, uzlaşmacılar ve siyasetten uzak duruyorlar" dedi. (EY/TK)