Özelletirmeye karşı 447 gündür direnişte olan Yatağan işçileri bugün eylemlerini sonlandırdı.
Muğla'da Yatağan’da termik santralde ve ona kömür sağlayan madenlerde çalışan Tes-İş ve Maden-İş sendikalarına üye işçiler, beş gün önce ihalesi yapılan ancak henüz devredilmeyen işletmelerinin devredileceği bilgisini alınca santralin girişini kapatmıştı.
Tes-iş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik ve Maden-iş Şube Başkanı Süleyman Girgin, özelleştirmeyi durduramadıklarını ancak gelinen noktada işverenle anlaşma sağlayarak mevcut kazanımlarını koruduklarını açıkladı.
Herhangi bir enerji ve maden işçisinin işten çıkarılması halinde tekrar meydana ineceklerini söylediler.
Protokolde neler var?
"Devir tarihi itibarı ile santralde çalışmakta olan işçilere, devir tarihine kadar işlemiş kıdem ve ihbar tazminatları ile birikmiş yıllık izin ücretleri işveren şirket tarafından ödenecek ve işçilerin şirket bünyesinde çalışmaya devam edecek şekilde kazanılmış hakları korunarak iş akitleri yenilenecek.
"Çalışanların iş güvencesi mevcut hakları korunarak mevzuat gereği garanti altına alınacak. İşçiler, haklı ve geçerli neden olmaksızın işten çıkartılmayacak. Bu uygulama kapsamındaki işçilerin ödemiş oldukları askerlik borçlanma süresi, çalışanın emekliliği hak ettiği tarihte kıdem süresine eklenecek.
"Asıl işte taşeron işçisi çalıştırılması konusunda Mevzuat hükümleri uygulanır. Santralde asıl işte çalışan sendika üyesi taşeron işçiler şirket bünyesine alındığında bu işçilere yapılacak ek protokol hükümleri uygulanır.
"İşletme yöneticilerinin çalışanlar ile barışık kimselerden seçilmesine özen gösterilecektir. Yardımcı işler dışında asıl işlerde, taşeron işçileri çalıştırılması hususunda ilgili mevzuata uyulacaktır. Taraflar, gerçekleştirecekleri uygulamalarda güncel mevzuata uygun hareket edecekler.
"Sendika ile işveren iyi niyet çerçevesinde görüşmelere devam edecektir. İşçilerin enerji iş kolunda faaliyet gösteren ve/veya enerji işyerinde asıl işe bağlı olarak çalışanların SGK girişleri enerji iş kolunda gösterilir. Lojman ücretleri Yeniköy ve Kemerköy lojman ücretleri esas alınarak makul seviyeye çekilecek. Toplu İş Sözleşmesindeki yan hakların yevmiyede birleştirilmesi konusu ve net ücret ödenmesi konusu yeni dönem TİS görüşmeleri sırasında müzakere edilerek sonuçlandırılacak."
Yatağan'da 4 bin kişi çalışıyor
Muğla’daki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ve kömür ocaklarının özelleştirilmesine karşı işçiler 447 gün direnmişti.
Kömürlü termik santral ve madenlerde toplam 4 bin işçi çalışıyor, yaklaşık 1500'ü maden işçisi, kalanları teknik eleman. İşçilerin büyük bölümü sendikalı ancak maden işçilerinin bir bölümü taşeron işçi.
Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin toplam kurulu gücü sırasıya 630- 420- 630 megawatt.
Kemerköy ve Yeniköy termik santralleri ile taşınmazları Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nda yapılan ihalenin ardından 2.67 milyar dolara IC İçtaş Şirketi’ne satıldı. Yatağan Termik Santrali ve taşınmazlar ise 1 milyar 91 milyon dolarla Elsan Elektrik'e satıldı. (NV)
* Fotoğraf: AA/Burak Alper Kuş