Haberin İngilizcesi için tıklayın
44 Tabip Odası ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Rize, İkizdere’de Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taş ocağına karşı direnen halka desteğini açıkladı.
Açıklamada, şirketin şimdiye kadar çok sayıda ağacı keserek ekolojik yıkıma sebep olduğu kaydedildi.
TTB’nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada özetle şu ifadeler yer aldı:
“Haklı direnişi destekliyoruz”
“Şirket, yaşam savunucularının direnişine rağmen çok sayıda ağacı keserek bölgede şimdiden büyük oranda ekolojik yıkıma neden oldu.
“Anayasamızın 56. maddesinin kendilerine verdiği yasal haklarını kullanarak; ağacıyla, kuşuyla, yaban hayatıyla, suyuyla çevrelerine ve sağlıklı bir ortamda yaşama haklarına günlerdir sahip çıkan tüm İkizderelilerin bu haklı direnişini destekliyoruz.
“Sağlık etki değerlendirmesi yapılmalı”
“Taş ocaklarının açılmadan önce her aşamasında halkın katılımının sağlanmasını, bütüncül ve gerçek boyutuyla çevresel etki değerlendirmesinin yapılmasını talep ediyoruz.
“Ayrıca çevresel etki değerlendirmesiyle birlikte, gerçekleştirilmek istenen projenin toplum sağlığı üzerine yaratacağı potansiyel etkileri ölçmek için ‘sağlık etki değerlendirmesi’ yöntemi, ülkemizde de yasal yapıya kavuşturularak uygulanmalıdır.”
TIKLAYIN - İkizdere'ye neden taş ocağı olmaz?
“Taş ocağından vazgeçin”
Hekimler, vadide taş ocağı kurulmasından vazgeçilmesi ve halka pandemi kısıtlamaları gerekçe gösterilerek uygulanan tüm cezalarında iptal edilmesini istedi:
“Bugün İkizdere’de olanlar; bu zor pandemi günlerinde insanımız can derdindeyken, ülkemizin her tarafında sürdürülen, para uğruna çevre talanı ve yıkımı projelerinin tipik bir örneğidir.
TIKLAYIN - "Kuşlar bile ağaçlardaki yuvalarından düşüp ölüyor"
“Türk Tabipleri Birliği olarak; yaşam alanlarını ve yüzyıllardır bölgede hüküm süren yabanıl hayatı, her türlü baskıya direnerek savunmak için nöbet tutan İkizdereliler ile dayanışma içindeyiz.
“Vadiye giren iş makinelerinin derhal geri çekilmesini, İşkencedere Vadisi’nde taş ocağı kurulmasından vazgeçilmesini ve bölge halkına pandemi kısıtlamalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle uygulanan tüm cezaların iptal edilmesini istiyoruz.”
Açıklamaya destek veren tabip odaları:
Türk Tabipleri Birliği, İzmir Tabip Odası, Adana Tabip Odası, Kastamonu-Çankırı Tabip Odası, Ağrı Tabip Odası, Kırıkkale Tabip Odası, Ankara Tabip Odası, Kırklareli Tabip Odası, Antalya Tabip Odası, Kocaeli Tabip Odası, Aydın Tabip Odası, Manisa Tabip Odası, Balıkesir Tabip Odası, Mardin Tabip Odası, Bartın Tabip Odası, Mersin Tabip Odası, Batman Tabip Odası, Muğla Tabip Odası, Bitlis Tabip Odası, Muş Tabip Odası, Bolu-Düzce Tabip Odası, Osmaniye Tabip Odası, Bursa Tabip Odası, Rize-Artvin Tabip Odası, Çanakkale Tabip Odası, Samsun Tabip Odası, Denizli Tabip Odası, Siirt Tabip Odası, Diyarbakır Tabip Odası, Sinop Tabip Odası, Edirne Tabip Odası, Şanlıurfa Tabip Odası, Elazığ-Tunceli-Bingöl Tabip Odası, Şırnak Tabip Odası, Eskişehir-Bilecik Tabip Odası, Tekirdağ Tabip Odası, Gaziantep-Kilis Tabip Odası, Trabzon Tabip Odası, Giresun Tabip Odası, Uşak Tabip Odası, Hatay Tabip Odası, Van-Hakkari Tabip Odası, Isparta-Burdur Tabip Odası, Zonguldak Tabip Odası, İstanbul-Yalova Tabip Odası.
İkizdere'de taş ocağı
Rize’nin İkizdere ilçesinde yapılacak olan lojistik liman inşaatında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan taş ocağı için Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle, ilçedeki İskencedere Vadisi’nde acele kamulaştırma kararı alındı.
Bunun üzerine köylüler harekete geçerek, vadinin girişine çadır kurup nöbet tutmaya başlarken, alınan kararı da yargıya taşıdı. Ancak inşaatı gerçekleştirecek olan Cengiz Holding çalışanları 21 Nisan’da vadiye girerek taş ocağı için yol açma çalışmalarına başladı.
Jandarma eşliğinde gelen şirket çalışanları, vadi girişine çadır kurup nöbet tutan vatandaşlardan çadırlarını kaldırmalarını istedi. Nöbet tutan vatandaşların tepkilerine rağmen çadırlar kaldırılırken, jandarma vadi girişine barikat kurdu.
Kısa sürede iş makineleri çalışmaya başlarken, bölge halkı da vadiye akın etti. Kolluk kuvvetleri bu defa köylülere sokağa çıkma yasağına uymamaktan dolayı para cezası uyguladı. Köylüler cezalara rağmen direnmeye devam etti. Çalışmaların başladığı günden bugüne direnmeye devam eden köylülere biber gazı ile birçok kez müdahale edildi. Direniş süresince çok sayıda gözaltı oldu, gözaltılar daha sonra serbest bırakıldı.
Direnişe rağmen inşaat sürerken Cengiz İnşaat’ın 3 Mart'ta kapasite artışı talebiyle başvuru yaptığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 11. Bölge Müdürlüğü’nün, şirkete yeni bir taşocağı açması için izin verdiği ortaya çıktı. Eylemlere rağmen çalışmalarına aralıksız devam eden Cengiz İnşaat, konuya ilişkin ilk kez yaptığı yazılı açıklamasında "hammadde temin edilmesi planlanan" taş ocağının yerinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından seçildiğini söyledi.
(TP)