"Türkiye'nin 55 yıllık girdisinin, çıktısının yeminli, canlı bir şahidiyim. Hem yalnız şahidi mi? Değil... Sanığıyım, mahkumuyum ve davacısıyım." Musa Anter'in hayatını anlattığı iki ciltlik kitabı "Hatıralarım"ın arka kapağından.
20 Eylül 1992'de Diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Kürt yazar Musa Anter'in, 1991'den beri Türkiye'ye girişi yasak olan oğlu Anter Anter bianet'e, vatandaşlığa dönmesi için gereken belgeleri bugün tamamladığını ve yaşamının devamını Türkiye'de geçirmek istediğini söyledi.
Anter, vatandaşlığa iade işlemlerinin kısa zamanda biteceğini umduğunu söyledi. "Sonucun iyi olacağını düşünüyorum" diyen Anter, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in iadeyle ilgili açıklamalarının olumlu olduğunu ifade etti.
Neden vatandaşlıktan çıkarıldığıyla ilgili resmi bir bilgi ya da belgenin kendisine hiç ulaşmadığını ancak artık bunun bir önemi kalmadığını belirten Anter, "Şu anki tutum, 'Yapılan yanlışı düzelteceğiz' şeklinde, bu bana yetiyor" dedi.
Çok mutlu olduğunu vurgulayan Anter, "Halkımla beraberim. Kürt ve Türk kardeşliğinin devamı için elimizden geleni yapmak zorunda olduğumuza inanıyorum" şeklinde konuştu.
Anter, 43 yıldır İsveç'te olduğunu ama bundan sonra Türkiye'de yaşamak istediğini belirtti; "İleriki yaşamımın düzenlemesini burada yapmak istiyorum. İstanbul ve Ankara'ya gidip gelirim ama Mardin Nusaybin'de yaşamak istiyorum" dedi.
66 yaşındaki Anter Anter, 1972'de vatandaşlıktan çıkarılmıştı. İsveç'te yaşayan Anter'e, babasının öldürülmesinden bir yıl önce 29 Ekim 1991'de ülkeye giriş yasağı konuldu.
Yurtdışında katıldığı Avrupa Kürt Öğrenci Kongresi, Türk büyükelçiliğine yapılan yürüyüşe katılmak ve yoklama kaçağı olmak gibi gerekçelerle Türkiye'ye girmesi yasak olan Anter Anter, ülkeye özel izinle geldi.
Başbakan'a yazdığı mektupla birlikte Anter'in bir aylığına yurda girmesine izin verildi. Kardeşi Dicle Anter'le Türkiye'de ilk kez bir araya gelen Anter, 20 yıl sonra babası Musa Anter'in Mardin Nusaybin'deki mezarını ziyaret etti.
Apê Musa (Musa Amca) lakaplı Kürt yazar, şair ve gazeteci Musa Anter, 20 Eylül 1992'de Kültür ve Sanat Festivali için gittiği Diyarbakır'ın Seyrantepe mahallesinde gerçekleşen bir suikast sonucu öldürüldü.
Nusaybin'de düzenlenen cenaze törenine 50 binden fazla insan katılmıştı. Faili meçhul kalan cinayetle ilgili ölümünün ardından 2005 yılında JİTEM'e çalışan PKK itirafçısı Abdülkadir Aygan, yazdığı kitapta, Anter'i öldüren timde yer aldığını iddia etti.
Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın Susurluk Araştırma Raporu'nda, cinayetin devlet tarafından işlendiği kabul edildi. Anter cinayetiyle ilgili itiraflar, raporun Ek 9. dosyasında yer aldı. Ancak raporun bu ekleri, "devlet sırrı" oldukları gerekçesiyle açıklanmadı.
Musa Anter'in yanında bulunan gazeteci ve yazar Orhan Miroğlu olaylar sırasında yaralanmıştır. Eski JİTEM elemanı Abdülkadir Aygan; Anter'in, kendisinin de içinde bulunduğu tim tarafından JİTEM için öldürüldüğünü söylemişti. (IC)