Haberin Kürtçesi için tıklayın
27 Mayıs'tan beri haber alınamayan ve akıbeti açıklanmayan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in için "Hurşit Külter nerede?" başlıklı imza kampanyası başlatıldı. Aynı zamanda sosyal medyada açılan #HurşitKülter43Gün hashtagi de TT listesine girdi.
"Hurşit Külter Nerede?" sloganıyla başlatılan imza kampanyasında açılan metinde Hurşit Külter'in akıbeti soruldu.
"BÖF" adlı ve özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabından, Külter'in gözaltına alındığına dair fotoğrafların paylaşıldığı hatırlatılan metinde şu ifadeler yer aldı:
"Şırnak Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nün yaptığı 'böyle bir gözaltı yoktur' açıklaması ile çelişen özel harekatın bu paylaşımı Hurşit Külter'in yaşam hakkının ihlal edildiği ve yargısız infaz edileceğine dair kamuoyunda endişe ve şüpheye sebep olmaktadır. İçişleri Bakanlığı, 1980'li ve 1990'lı yıllarda yaşanan yargısız infazların ve katliamların yenilerinin yaşanmaması ve bu anlayışın meşrulaşmaması için, Hurşit Külter'in nerede olduğunu derhal açıklamalıdır. Sosyal hukuk devleti ilkesi gereği vatandaşının yaşam hakkını güvence altına almak devletin görevidir.
“İçişleri Bakanlığı'nın kamuoyunda endişeye ve şüpheye yer vermeyecek şekilde açıklama yaparak konuyu aydınlatmasını bekliyor ve soruyoruz: Hurşit Külter Nerede?"
Kampanyaya şu ana kadar 4 bin 700 kişi imza verdi.
#HurşitKülter43Gün
Külter'in gözaltına alınmasının 43. Günü olması sebebiyle sosyal medya üzerinden de yapılan kampanyalar sürüyor. Twitter'da açılan #HurşitKülter43Gün hastagi TT listesine girmiş durumda.
Ne olmuştu?
27 Mayıs'ta "BÖF" adlı ve özel harekatçılara ait olduğu düşünülen bir Twitter hesabından, Külter'in gözaltına alındığına dair fotoğraflar paylaşılmış, daha sonra bu paylaşım geri çekilmiş ve hesap saatlerce askıya alınmıştı.
Şırnak Emniyet Müdürlüğü ve Şırnak Valiliği, Külter'in gözaltında olmadığını açıklamıştı.
Külter'den haber alınamaması üzerine İHD, AİHM'e başvurmuş, HDP'li vekiller soru önergesi vermiş, avukat Şeyma Ürper, savcı ile görüşememeleri üzerine konuyu Birleşmiş Milletler'e taşımıştı.
İçişleri Bakanlığı ise Külter'in bulunması için müfettiş görevlendirmişti.
(EA)