Diyarbakır'da elektrik ustası olarak çalışan 40 yaşındaki Faik Öz, 1994’te PKK'ye üye olduğu iddiasıyla gözaltına alındı, 25 gün gözaltında kaldı.
24 Şubat 1994’te Diyarbakır 3 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nce tutuklandı.
Faik Öz, 414 gün tutuklu yargılandıktan sonra 13 Nisan 1995’te beraat etti.
Yüksekova Haber’in haberine göre, Faik Öz, serbest bırakıldıktan 17 yıl sonra Maliye aleyhine, haksız tutukluluk gerekçesiyle tazminat davası açtı, “işlemediği bir suçtan dolayı haksız ve hukuka aykırı olarak tutuklu kaldığını” belirtti.
300 bin TL tazminat istedi
Avukatı Suzan Erik, müvekkilinin tutuklu kaldığı süre zarfında maddi ve manevi zarara uğradığını belirtti. Faik Öz'ün elektrikçilik yaparak geçimini sağladığı belirtilen dilekçede, "Tutuklandığı için ailesinin geçimini sağlayamadı ve ailesi borçlandı. Bu sürede kendisi ve ailesi büyük mağduriyet yaşadı. Müvekkil bu sürede Diyarbakır ve Gaziantep cezaevlerinde kaldı" dedi.
Başvuruda, Faik Öz'ün haksız yere 414 gün hapis yatmasının karşılığı olarak 100 bin TL maddi, 200 bin TL manevi olmak üzere 300 bin lira tazminat istendi.
Dava Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi, yargılamayı yapan hakim maddi tazminatın hesaplanması için dosyayı bilirkişiye gönderdi.
Bilirkişi, “Öz'ün tutuklu kaldığı tarihlere ilişkin maddi kaybı ile ilgili itibar edilebilecek belge ibraz edemediğinden”, tazminata konu işlem tarihindeki yaş durumu dikkate alınarak asgari ücret tarifesi uyguladı. Dönemin asgari ücret tarifesi üzerinden hesap yapan bilirkişi, Faik Öz'ün tutuklu olduğu 414 gün süresince toplam maddi kazanç kaybının 33 TL 84 kuruş olduğunu belirtti.
Avukatı Suzan Erik buna itiraz etti: "Rapor asgari ücret üzerinden hesaplanmış. Müvekkil bugünkü para ile günlüğü 100 liraya çalışıyordu. Hesaplamanın asgari ücretten yapılması hukuken uygun olmadığı gibi, hakkaniyete de aykırıdır. Müvekkil tutuklandığı zaman 18 yaşından küçük ve evliydi. İlk çocuğu doğduğu zaman cezaevinde bulunuyordu. 414 gün gibi fahiş bir süre cezaevinde kalmıştır.”
İki bilirkişi, yetkisizlik ve zamanaşımı
Yapılan itiraz üzerine dosya başka bilirkişiye gönderildi. İkinci bilirkişi mahkemeye gönderdiği raporda, Faik Öz'ün maddi kazanç kaybının 32 bin 440 lira olduğunu belirtti.
Ancak bu kez de dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, Faik Öz'ün Yalova'da ikamet etmesi nedeniyle yetkisizlik kararı verdi. Mahkeme dosyayı görüşülmek üzere Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.
Yalova Ağır Ceza Mahkemesi, Faik Öz'ün beraat ettiği tarihten tazminat davasının açıldığı tarihe kadar 17 yıl zaman geçtiğini belirterek, zamanaşımı gerekçesiyle davayı reddetti.
Mahkeme, Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin benzer kararını dikkate alarak Maliye avukatının vekalet ücreti 3 bin TL'nin de Faik Öz'den tahsil edilmesine karar verdi.
Avukat Erik Yargıtay’a temyiz başvurusu yaptı. (AS)