Gösterileri düzenleyen Savaşa Hayır Koalisyonu ve İngiltere Müslümanları Derneği'nin verdiği bilgiye göre sayıları 400 bine varan göstericiler, bugüne kadarki en büyük protesto hareketini gerçekleştirdiler.
Ancak Nükleer Silahlanmaya Karşı Seferberlik günlerine gönderme yapan polise göre hafta sonu gösterileri yirmi yıl öncekilerin yanında çok sönüktü. Polise bakılacak olursa Toni Bennn, John Pilger ve eski BM silah müfettişi Scott Ritter'ın konuşmacı oldukları Hyde Park'taki mitinge katılanlar 150 bin dolayındaydı.
Sokağın gerçeği, polisin sayısı
Koalisyon sözcüsü Mike Marqusee ise resmi katılım tahminlerinin siyasal nedenlerle çarpıtılmış olduğunu söylüyor: "Polis tahminleri aslında önde gelen politikacılarca belirleniyor ve sokaktaki gerçeği değil kurulu düzenin arzularını yansıtıyor" diyor. Marqusee "tarihsel" katılımın İngiltere başbakanı Toni Blair'in görmezden gelemeyeceği kadar geniş bir kamuoyunu yansıttığını söylüyor.
Hafta sonu yapılan savaş karşıtı gösteriler 22 Eylül'de gerçekleştirilen ve 400 bini aşkın kişinin katıldığı Özgürlük ve Yaşam gösterilerinin ardından bir hafta içinde Londra'daki ikinci kitlesel gösteri oldu.
Miting görevlileri pankartlarını sallayan göstericileri sıraya sokmaya çalışırlarken kalabalıktan "Bombacı Bush, Bombacı Blair, Dar Gelecek Size Her Yer" haykırışları yükseliyordu. İkiliyi savaş kışkırtıcısı olarak tasvir eden kuklalar da havaya kaldırılıyordu.
Göstericiler iki temel slogan çevresinde birleşmişti: "Irak'a Saldırmayın" ve "Filistine Özgürlük".
Müslümanlar ve Yahudiler birlikte
Yahudi Öğrenci Birliği başlangıçta iki konunun birbirine bağlanmasına halkı İsraillilere karşı kışkırtabileceği gerekçesiyle karşı çıktı. Ancak El Aksa Dostları grubunun başkanı İsmail Adam Patel iki konunun birbirinden ayrılamayacağını öne sürüyordu: "Filistin sorununu çözmeden Ortadoğu'da barış olmayacak. İsrail'in elinde çok daha fazla kitle imha silahı varken neden Irak'ın peşine düşüyoruz?"
Yürüyüş kolunda sendika liderleri, dini önderler, Körfez Savaşı gazileri, sanatçılar, pop yıldızları, öğrenciler ve İngiltere'nin her yerinden gelen Müslümanlar yer alıyordu.
Marqusee "ABD ve İngiltere hükümetlerine bu yaygınlık ve çeşitlilikteki bir koalisyona meydan okumakla aptallık edeceklerini söylemek istiyoruz, Birleşmiş Milletler'in (BM) incir yaprağını takmakla bu savaşı insani kılmaları artık olanaksız" dedi.
Gösteriye katılanlar arasında "barış bisikleti"ne 3 metre boyunda siyah pelerinli bir dilsiz iskeletle "barış perileri" yerleştirmiş olan Professor Kayoss gibi kişiler de vardı. 486 gündür Parlamento Meydanında savaşı protesto için oturan Brian Haw da göstericilere el sallıyordu.
Geçtiğimiz yıl Temmuz'dan bu yana Irak'a karşı yaptırımları ve ABD-İngiltere bombardımanlarını protesto için parlamentonun önünde çadır kurmuş olan yedi çocuk babası Haw, gösterinin bir günlük bir olay olarak kalmayacağını ama yeni bir başlangıç oluşturmasını umduğunu söyledi.
"İstim üzerinde kalmak ve bir şeyler değişene karşı çabamızı sürdürmemiz gerek. Bu kadar insanı burada görünce ürperiyorum. Geçen haftaki gösterilerde 'hep bana, hep bana' dendi. Buysa farklı, burada adalet isteniyor."
Gösterileri düzenleyenler de aynı yönde düşünce belirterek protestonun daha dolaysız elemler için sıçrama tahtası olacağını söylüyorlar. Verilen bilgiye göre, 31 Ekim'deki Irak'a Saldırılmasın gününde okul işgalleri ve forumlar yapılacak işyerlerinde toplantılar düzenlenecek ve barışçı gösteriler yapılacak.
Sayılarla oynamak...
Cumartesi günü yapılan gösterilere katılanların sayısının 150 bin dolayında olduğunu söyleyen Scotland Yard yetkilileri, bununla birlikte varılan soncun bilimsel olmadığını kabul ediyor. Scotland Yard sayı tahminlerini helikopterlere yerleştirilen sayaçlarla kalabalığın bir bölünün saydıktan sonra bunu alanın geri kalanıyla çarparak elde ettiklerini söylüyor.
Gösterileri düzenleyenler ise 400 bin sayısına göstericilerin Whitehall'u geçme sürelerini hesaplayarak ulaştıklarını söylüyorlar. Dakikada bin kişi hesabıyla 4 saat kırk dakika süren geçide katılanları saymışlar ve buna yürüyüşe katılmadan doğruca Hyde Park'a gelenleri de katarak 400 bin sayısına ulaşmışlar. (EK/BB)