"60'ların başında Avrupa'da başlayıp dünyayı saracak olan anti-kapitalist muhalefet, özellikle gençler arasında egemen oldu. Sosyalist deneyimlerin bir kazanımı olarak ortaya çıkan muhalefet, emekçi sınıfların kapitalizmle mücadelesi, aydınların desteği ve devrimci gençlerin heyecanıyla büyük anlam kazandı. O yıllarda filizlenen ve 40 yıl boyunca da etkisini sürdüren kuşağa tüm dünyada '68 Kuşağı' denildi."
Buradan yola çıkan, "68 Kuşağı İnsiyatifi" bir dizi etkinliğin organizasyonunu üstleniyor. Dönemle ilgili belgesel çalışmasına imza atmaya hazırlanan İnsiyatif aynı zamanda, tarihe tanıklık eden 68’lilerle yapılacak röportajlar ve anma etkinlikleriyle "toplumsal hafızamızın unutkanlığına" ket vurmaya çalışacak.
Mersin 68'lilerin Türkiye çapında 40. yılı birlikte anma girişimiyle diğer illerdeki 68'liler de ortak hareket etme kararı aldı. Düzenleyenler arasında İstanbul 68'liler, Ankara 68'liler ve 78'liler Girişimi bulunuyor. 8 Mart'ta başlayacak etkinlikler panel, konferans, anma, forum ve ziyaretleri kapsıyor:
"'68 Kuşağı'nın deneyimleri ve öykülülerine, genç kuşakların, hem bugün hem de yarın ihtiyacı olacak."
Türkiye'de "68 Kuşağı"
İnsiyatif yaptığı açıklamada o günleri özetle şöyle hatırlatıyor:
"Türkiye'de, akademik sorunlarla başlayan öğrenci gençlik haraketi, giderek anti-emperyalist, anti-faşist ve anti-şövenist bir isyana dönüştü. 60'ların başında Kavel İşçileri'nin grev direnişi ve o deneyimin kazanımları Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) kuruluşunu beraberinde getirdi.
"Özerk ve özgür üniversitelerin sonucundaysa bilinçli bir gençlik kuşağı ortaya çıktı. Öncelikle büyük kentlerde ortaya çıkan bu hareket, dalga dalga tüm Türkiye'yi sardı. Ancak egemen sınıflar için bu bilinçli kuşağın eylemleri tehdit edici bir boyuta gelince, askeri darbeler bu hareketin önüne çıkarıldı.
"Kuşak, önce 1971 Muhtırasında sonra da 12 Eylül Darbesinde hedef oldu. 68 Kuşağı, 70 ve 80'ler boyunca idamlar, işkenceler, zorlu hapis koşulları ve her türlü maddi ve manevi baskıya maruz kaldı."
40. Yıl Etkinlikleri Danışma Kurulu
Kurulda yer alan isimler şimdilik şöyle:
Mihri Belli, Ertuğrul Kürkçü, Oral Çalışlar, Fahri Aral, Eşber Yağmurdereli, Celal Doğan, Ragıp Zarakoğlu, Ahmet Bozkurt, Bahattin Güner, Süleyman Arslan, Selçuk Polat, Bozkurt Nuhoğlu, Erhan Erel, Jülide Aral, Gencay Gürsoy, Doğan Gökşen, Mahmut Karabulut, Ahmet Sarıcan, Osman Cavit İyigün, Celal Temel, Ümit Fırat, Adnan Celayir, Enis Sakızlı, Nalân Sakızlı, Ömer Öneren, Celalettin Can, Ömer Özdal, İlkay Demir, Nemci Demir, Kemal Bingöllü, Aydın Çubukçu, Mete Sönmez, Hasan Ataol, Hikmet Çetinkaya, Necati Sağır, Zafer Kutlu, Zihni Çetiner, Sevim Belli, Teslim Töre, Hikmet Bozcalı, Füsun Çeliköz, Şükrü Ceyhan, Şükran Soner, Sumru Yağmurdereli, Halit Çelenk, İpek Çalışlar, Enver Sezgin, Hacı Tonak, Okay Gönensin, Sarp Kuray, Atilla Karaelmas, Hikmet Bozçalı, Atıl Ant, Sezai Sarıoğlu (GG)