Türkiye Yazarlar Sendikası’nın düzenlediği “Nâzım Hikmet’ten Bugüne El Yazısı Şiirler Sergisi”nde, okuyucular 40 şairin 40 el yazısı şiiriyle buluşuyor.
7 Ocak’ta açılan sergi 3 Şubat 2017 tarihine kadar Kadıköy'de Barış Manço Kültür Merkezi’nde gezilebilir.
Nazım Hikmet’in “İrfan Kızım’a Mektup” şiirinin el yazısıyla başlayan sergide 1920’den 2017’ye uzanan bir şair kuşağının şiirlerini görüyoruz.
Sergide Fazıl Hüsnü Dağlarca, Melih Cevdet Anday, Can Yücel, Ataol Behramoğlu, Behçet Necatigil gibi geniş kitlelere ulaşabilmiş şairlerin yanı sıra Arif Damar, Orhon Murat Arıburnu, Özkan Mert gibi isimler de yer alıyor.
Tanıdığınız ya da adını ve şiirlerini hiç duymadığınız şairlerin önce el yazısında kayboluyor, sonra şiirleri arasında yolculuğa çıkıyorsunuz.
Özenle seçilerek bir araya getirilmiş özgün şiirlerin el yazısıyla buluşmak, sergiye şiir sevmeyenlere bile sevdirecek bir nitelik kazandırıyor.
“Ben ağzında dinamitle öpüşecek kadar usta değilim * Yüzleştir beni, yeni doğan günle gömleğimin düğmelerini çöz ve savur! Çünkü haber geldi; Kabul etti hayat beni! Bir süre daha kalacağım dünyada balıklarla ve ağaçlarla Ağaçlar ki en güzel yüzümüzdür bizim. İnsanlara görmedikleri şeyleri göstermenin hesabı sorulacak benden. İşte dağlar! İşte sabahın en çıplak saatinde bir güvercinle kucaklaştığı sokak! …” Özkan Mert |
Sergiyi gezen katılımcılardan biri şiir ile ilgili hislerini şöyle dile getirdi:
“Eskiden birbirimize şiirlerle mektup yazardık. Hatta bir arkadaşım gençliğimde beni şiirle tasvir etmişti. O kadar etkilenmiştim ki… Şimdiki nesil Cemal Süreya’yı bile tanımıyor.”
Köz: Şiirden umut kesilmeyecek
Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz 7 Ocak’ta sergi açılışı ile ilgili şöyle konuştu:
“Gençlerin gelip tek tek şiirleri defterlerine yazmaları şiirden umudun kesilmediğini gösteriyor. Bu çok anlamlı; çünkü günden güne yazıdan uzaklaşan bir değerler kütlesiyle karışı karşıyayız. Daha görsel bir dünya oluşuyor. Serginin buna karşı bir görme biçimi oluşturduğunu söyleyebiliriz.”
“Günden güne unutan, belleksiz bir toplum olduk. Bu çalışmaya başlarken şiire ilişkin bir belleği nasıl oluşturabiliriz diye düşündük. Çünkü şiir sadece şu an yazdığımız değil yeryüzünün en eski tarihi kadar eski. Şairlerin el yazıları onların özgünlüğü bize her zaman bir heyecan vermiştir. Çünkü sadece kalemine ve eline değil o şairlerin kalbine dokunduğumu, onları gördüğümü hissettim.
“Sergi, Türkiye şiirinin özgün şairlerini de bir araya getirdi. Sergideki şairlerin her biri, özgünlükleriyle Türkiye şiirinin birer kilometre taşı olmuş kişiler. Belki bu serginin en belirgin yanı bu şairler var demek.”
Sendikanın Genel Başkan Yardımcısı Âba Müslüm Çelik ise “Şairlerin dokunduklarına okurların da dokunması gerektiğini düşündüğümüzden el yazmalarının aslının uygun bir yerde sergilenmesine karar verdik ve bundan mutluluk duyuyoruz” dedi.
“Yaşamak bu yangın yerinde Her gün yediden ölerek
Zalimin elinde tutsak Cahile kurban olarak
Yalanla kirli havada Güçlükle soluk alarak
Savunmak gerçeği çoğu kez Yalnızlığını bilmek
Korkağı, döneği, suskunu Görüp de öfkeyle dolarak
Toplanıyor ölü arkadaşlar Her biri bir yerden gelerek
Kiminin boynunda ilmeği Kimi kanını silerek
Kucaklıyor beni Metin Altıok ‘Aldırma’ diyor gülerek
‘Yaşamak görevdir bu yangın yerinde Yaşamak, insan kalarak’ “ Ataol Behramoğlu |
“Nâzım Hikmet’ten Bugüne El Yazısı Şiirler Sergisi”, 3 Şubat 2017 tarihine kadar Barış Manço Kültür Merkezi’nde katılımcılarını bekliyor. (ŞP-MG/BK)