Fotoğraf: Yemeksepeti kuryeleri direnişte/Kronos35news
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Emek Çalışmaları Topluluğu'nun (EÇT) 2022'nin ilk iki ayında (6 Ocak-14 Şubat) gerçekleşen 65 grevin tam listesiyle grevlerin tarihlerine iş kollarına ve yerlerine göre tasnif edildiği bir infografik yayınladı.
65 grev tam liste
6 Ocak-14 Şubat arasında gerçekleşen 65 grevin tam listesi: İşyeri ismi, başlangıç tarihi, örgütleyen/dahil olan gruplar, sektör (işkolu) dökümü, süre ve illere göre dağılımı EÇT'nin aşağıdaki listesinde.
*Grafiğin büyük hali için görselin üzerine tıklayınız
65 grev: 5 N+1 K
Grevlerin nedeni, ortalama süresi, örgütleyen kurum, yaklaşık grevci işçi sayısı ve sonuçlarına ilişkin bilgiler aşağıdaki görselde ayrıştırılıyor.
İstanbul ve Gaziantep başı çekiyor
Grevlerin illere göre dağılımına bakıldığında 22'şer grevle İstanbul ve Gaziantep ilk sırada, onları, İzmir 5, Kocaeli, 4, Mersin 3, Eskişehir ve Tekirdağ 2'şer grevle izliyor.
Tekstil, taşımacılık petrokimya ilk üçte
65 grevin sektörlere dağılımındaysa birinci sırada tekstil, ikinci sırada bir dizi iş durdurmanın gerçekleştiği kurye işçiler (taşımacılık) üçüncü sıradaysa petrokimya var.
Emek Çalışmaları Topluluğu (EÇT)Eylül 2014'te işçi sınıfı üzerine bilgi üreten akademisyen, araştırmacı ve sendika uzmanlarının daha koordineli çalışma imkanları üzerine gerçekleştirdiği tartışmalar sonucu doğdu. Bu tartışmalar, işçi sınıfı ve emek hareketi üzerine veri üreten bağımsız kurumlara artan ihtiyacı ortaya koyarken bir yandan da yeni bir oluşuma cesaret verdi. EÇT, somut bir üretim sürecinin içinde örgütlenme çalışmalarına başlamayı önüne koydu ve 2015 yılı boyunca yerel ve ulusal yazılı basını ve bazı internet sitelerini tarayarak elde edilen işçi ve memur eylemlerinin bilgisini sayısal veriye dönüştürerek analiz etti.Bu çalışmasını 2015 İşçisi Sınıfı Eylemleri Raporu ismiyle yayınlayarak emek hareketinin kullanımına sundu. Gönüllülerin oluşturduğu Emek Çalışmaları Topluluğu emek hareketine destek vermek isteyen araştırmacıların, akademisyenlerin, sanatçıların ortaklaşa bir şekilde hareket ederek nitelikli ve etkili ürünler ortaya koyabilecekleri bir zeminin inşasını ve kurumsallaşmasını hedeflemektedir. İşçi sınıfının ve işçi mücadelelerinin görünürlüğünü artırmak ve emek hareketinin veri temelli politika yapma kapasitesini geliştirmek amacını taşımaktadır. Emek hareketinin farklı öznelerine eşit mesafede durmayı ve harekete somut katkı sunmayı ilke edinmiştir. EÇT, emek hareketine destek vermek isteyen herkesin katılımına açıktır. Twitter: @emekcalisma Facebook: https://www.facebook.com/emekcalisma
|