* Fotoğraf: Anadolu Ajansı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’ne çevrimiçi olarak katıldı. Buradaki konuşmasında dijitalleşmeye değindi.
KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı zirveye, zirveyi ortaklaşa düzenledikleri Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da katıldı.
Bu yılki tema: Dijital Çağda İnsan Kalmak
Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, iki yılda bir gerçekleştirdikleri zirvenin bu yılki ana temasını "Dijital Çağda İnsan Kalmak" olarak belirlediklerini açıkladı:
“Günümüzde dijital dünyanın, toplumun yaşadığı değişim ve dönüşümün yeni kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple zirvemizde, dijital çağı ve insan olarak bizim bu dünyanın neresinde durduğumuzu tartışmak istedik.
“Kullandığımız teknolojilerin psikolojik ve sosyolojik etkilerine daha yakından bakacağımız ve aynı zamanda bir yol haritası çıkaracağımız bu zirvede pek çok soruyu ele alacağız. Umuyoruz ki zengin bir bilgi paylaşımıyla elde edeceğimiz yöntem ve tecrübeler bizlere yeni çalışma alanları açacak.”
Gümrükçüoğlu, dünyanın her yönüyle dijitalleştiğini, dijital dünyanın kullanılan bilgisayar ve akıllı telefonların da içinde olduğu tüm gelişmiş teknolojileri ve yenilikleri kapsadığını, bu yeniliklerin hayatı kolaylaştırma noktasında büyük imkanlar sunduğunu anlattı.
AKP Eskişehir Milletvekili ve "Enformatik Cehalet" adlı kitabın yazarı Prof. Dr. Nabi Avcı'nın "İnsan, İnsan Gölgesinde Yetişir" başlıklı ana konuşmasıyla başlayacağı ve 30 konuşmacının yer alacağı zirve, üç gün sürecek.
“Şimdi 5G sürecindeyiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
"Her yenilik gibi dijitalleşme de yeni sorunları getiriyor. Çevremizdeki tüm ilişkileri kökten değiştiren bu olgunun dışında kalmak olmaz.
"Maddi-manevi tüm ihtiyaçlarıyla insana hizmet için çalışmayan her mekanizma sonuçta zulüm üretir. Bireyi bir isim veya numaradan ibaret gören dijitalleşmenin sonu faşizme çıkar. Dijital faşizme karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz.
“Ülkemizdeki bilgi ve teknoloji sektörünün hacmi 18 yılda 20 milyar dolardan 132 milyar dolara yükseldi. Sektörün üzerimizdeki yatırımları 100 milyar TL'yi aştı. Mobil hizmetlerden faydalanan abone sayısı nüfusumuzla aynı rakama ulaştı.
“Geniş bant internet abone sayısı 77 milyonu, sabit geniş bant abone sayısı 14 milyonu, fiber abone sayısı 3.5 milyonu, makineler arası iletişim abone sayısı 6 milyonu geride bıraktı.
“Bilindiği gibi 2016'da 4.5G'ye geçmiştik. Şimdi 5G sürecindeyiz. O zaman da ben bunu ifade ettim ama anlaşılmakta biraz zorlandık. 5G, akıllı şehirler, akıllı ulaştırma hizmetleri, akıllı hastaneler gibi nice hizmetin altyapısını oluşturacaktır.
“Yerli 5G teknoloji altyapısını kurmadan bu süreci yönetemeyiz. Bunun için tüm firmalarımızdan hızlı, etkin hareket etmesini bekliyoruz. 5 bine yakın elektronik devlet hizmetinden yaklaşık 50 milyon vatandaşımız istifade edebiliyor.” (AS)