"Direnişteki işçiler için eyleme katılanların azlığı-çokluğu, büyüklüğü-küçüklüğü ya da topyekunluğu önemli değil. Çünkü onlar çok kararlılar. İki yılı bu çadırlarda geçirmekten bahsediyorlar."
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Funda Başaran dün (4 Şubat) 81 ilde TEKEL işçileri için yapılan genel grevin işçilere güç verdiğini, bu gücün de direnişe kudret kazandırdığını bianet'e söyledi.
Başaran medyanın direnişteki işçilere acımayı bırakarak onların sürdürdükleri hak mücadelesinin haklılığına yoğunlaşması gerektiğinin de altını çizdi.
"İşçiler için rakam değil destek önemli"
52 gün önce özlük hakları için Ankara'da direniş başlatan TEKEL işçileri için dün Türkiye genelinde genel gev vardı. Altı konfederasyonun ortak kararı olan, Memur-Sen'in son ada vazgeçtiği grev nedeniyle birçok şehirde çok sayıda işçi bir günlük iş bıraktı, alanlarda TEKEL işçileri için buluştu.
Direnişin başladığı günden bu yana sık sık TEKEL işçilerinin çadırlarını ziyaret eden öğretim üyesi Funda Başaran bu grevin Türkiye'nin son yıllarda gördüğü en önemli dayanışma örneklerinden biri olduğu görüşünde.
"Hiçbirimiz çalışanlardan genel grev ya da direniş beklemiyoruz. Dün gerçekleşen eylemlere de grev demek belki yanlış ancak kitlelerin sokağa çıkması ve aynı talebi dillendirmiş olmaları çok önemli. Ve son zamanlarda tanık olduğumuz en mühim dayanışma gösterilerinden biri."
Başaran birlikte yürüdüğü işçilerin bu dayanışmadan dolayı çok mutlu olduklarını ve ciddi anlamda motivasyon kazandıklarını bianet'e aktardı:
"TEKEL işçileri direnişin ilk günlerinde kendilerini ziyaret eden az sayıdaki Ankaralının desteğinden bile çok mutluydular. Her gelene ne kadar mutlu olduklarını, gazetecilere de Ankaralıların kendilerini hiç yalnız bırakmadıklarını söylüyorlardı. Bu kadar mütevazı bir yerden cümleler kuran insanlar için dünkü grev elbette ki çok büyük ve olumlu bir etki yarattı. Dün birçoğu direnişin yıllara yayılabileceğini söylüyorlardı birbirlerine. Kendi aralarındaki dayanışma da dünkü eylemlerden nasiplendi, olumlu etkilendi. Bu iki hissin direniş için önemli olduğunu düşünüyorum."
"Hükümet etkisi ne olur kestiremiyorum"
"Grevin hükümetin izleyeceği politikaya etkisi konusunda kesin bir şey söylemek mümkün değil" diyor Başaran.
"Çünkü hükümet neden hükümet olduğunun farkında değil. Sanki bir takım insanlar var onlar oy veriyorlar, bir de işçiler, emekçiler ve onlara destek veren bir halk var gibi bir algı içindeler. Hükümetin tavır değişikliğine neyin neden olabileceğine dair hiçbir görüşüm yok. Çünkü mantıklarını çözemiyorum, söylediklerini anlamlandıramıyorum.
"Misal bu 4/C meselesinin geçmişine baktıkça orada inanılmaz bir strateji görüyorum. Yıllardır örülmüş, insanları kapının önüne koymak için hazırlanılmış. Ama son 50 gündür yaptıklarına bakıyorum, tamamen vurdumduymaz bir tavır sergiliyor."(BÇ)