Meclis'teki dört parti AKP, CHP, MHP ve HDP, darbe girişimine karşı ortak bir bildiri yayınlandı.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında olağanüstü toplandı.
Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve yüksek yargı mensupları da cüppeleriyle olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'na geldi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Hakkı Ciit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Danıştay Başsavcısı Halil Yılmaz, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Sefa Kapıcıoğlu, bazı üniversitelerin rektörleri ile TOBB, Memur-Sen ve TESK başkanları, yabancı misyon şefleri de bulunuyor.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez de Meclis'e geldi.
Mecliste önce İstiklal marşı okundu. Ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İstiklal marşının diğer kıtalarını okudu.
Yıldırım: Her vekili selamlıyorum
Yıldırım, Bahçeli, Kılıçdaroğlu ve HDP Sözcüsü İdris Baluken partileri adına konuştu.
Yıldırım, “Milletimden sonra en büyük övgüyü sizler hakediyorsunuz. Parti ayrımı yapmaksızın, her bir vekili selamlıyor. Sizlere şükranlarımız sunuyor, sizleri büyük bir heyecanla alkışlıyorum” dedi.
Kılıçdaroğlu: Anayasa ve hukuk dışına çıkanlar bedelini ödemeli
Kılıçdaroğlu, "Bu darbe girişimi ile ilgili her siyasi partinin bir özleştiri yapması tarihin kıldığı bir zorunluluktur. Her tülü darbeye karşı olmak bu parlamentonun görevidir. Demokrasi üzerindeki vesayeti asla kabul etmemeliyiz. Madem ki milli irade çok değerlidir demokrasi üzerinde makamı mevkisi rütbesi ne olursa olsun demokrasi üzerinde vesayete bu parlamento asla izin vermemelidir. Anayasa ve hukukun dışına çıkanlar kim olursa olsun bunu bedelini mutlaka ödemelidir" dedi.
Bahçeli: Zabitanlar dönemi geride kaldı
Bahçeli, “Demokrasi uçurumdan dönmüştür. Milli iradeye sürülmek istenen kara leke, milletin azim ve kararlılığıyla önlenmiştir. Halaskar zabitanlar dönemi çok geride kalmıştır. Hiçbir şeyden haberi olmayan Mehmetçik’in linç edilmesine neden olanlar, bunun hesabını vermelidir” dedi.
Baluken: Barış tesis edilemezse darbe ihtimali vardır
Baluken, “Barışın tahsis edilmediği bir yerde darbe ihtimali her zaman vardır. Demokratik siyaset esas hale getirilmediği sürece Cizre’de Surda Silvan’da yaşananların Ankara’da Ege’de Karadeniz’de yaşanma ihtimaline her zaman dikkat çektik. Ancak bunun anlaşılabilmesi için dünkü darbe girişiminin gerçekleşmesi beklendi. 15 temmuzda gerçekleşen bu darbe girişimi ve katliamları amasız fakatsız lakinsiz lanetliyoruz. Parlamento içinde bu darbe girişimi için geniş katılımlı bir komisyon kurulmasının önemini hatırlatırız" dedi.
Ardından Meclis Başkanı İsmail Kahraman ortak bildiriyi okudu.
Ortak bildiri
Bildiride şöyle dendi:
"Bizler AK Parti, CHP, HDP ve MHP grupları olarak aziz milletimizin kendisine, milli iradeye, devletimize, özellikle de millet iradesinin temsilcisi olan milletvekillerine, Gazi Meclise yönelik 15 Temmuz gecesi başlatılan ve 16 Temmuz sabahı etkisiz hale getirilen darbe girişimini ve Meclise yönelik saldırıları şiddetle kınıyoruz.
"Milletimiz bütün dünyaya örnek olacak şekilde darbenin karşısında durmuş, kanlı darbe girişimi engellenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti'ni ve kurumlarını canı pahasına koruyan bu aziz millet, her türlü övgü ve takdiri ziyadesiyle hak etmektedir. Bu uğurda canlarını veren şehitlerimize milletçe minnettarız ve o kahramanlarımızı da asla unutmayacağız. TBMM, bu aziz ve kahraman milletin temsilcisi olarak, milletimizin verdiği yetkiyle bombaların ve kurşunların altında görevini ifa etmiş, bir kez daha milletine layık bir Meclis olduğunu göstermiştir.
"Unutulmamalıdır ki TBMM Kurtuluş Savaşı'nı yöneten, Türkiye'nin demokrasiye geçişini gerçekleştiren, demokratik parlamenter sistemi yıllar içinde gerçekleştirmiş bir milleti yokluk ve yoksulluktan alıp muasır medeniyet seviyesine çıkarmanın mücadelesini vermiş bir Meclistir. Meclisimiz tek yürek ve tek vücut olarak, büyük bir cesaretle darbeye karşı haysiyetli bir duruş sergilemiştir. Darbecilere gereken cevabı dünyaya da gereken mesajı vermiştir. TBMM'nin darbe meşum girişimine karşı sergilediği kararlılık Türkiye'de demokrasinin daha da yerleşmesi ve gelişmesi adına da son derece değerlidir. Herkes bilmelidir ki bugün olduğu gibi gelecekte de milletimize, milli iradeye, Gazi Meclise uzanacak her el, karşısında TBMM'nin çelikten iradesini bulacaktır.
"Meclisimizde bulunan tüm siyasi farklı gruplarının darbe girişimine ortak bir tavır ve ortak bil dille karşı durmaları tarihidir, değerlidir, tarihe geçecektir. Bu ortak tavır ve ortak dil, milletimizi ve milli iradeyi daha da güçlendirecektir. TBMM, tek yürek halinde görevinin başındadır. Milletin Meclisi millete ve egemenliğine yönelik bu saldırıya girişenlere bedelini hukuk içinde en ağır şekilde ödetecektir. Türkiye'de hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağının en somut ispatı da işte bu ortak bildiridir. Dört parti olarak, farklı görüşlerimiz olsa da hepimiz tüm milletvekillerimizle, tüm teşkilatlarımızla milli iradenin yanındayız, milli iradeye hep birlikte sahip çıkıyoruz ve ebediyen sahip çıkacağız. Milletimiz müsterih olsun.
"Milletin meclisi ve milletvekilleri milletin emanetini yere düşürmemiştir ve düşürmeyecektir. Bir kez daha demokrasimize, milletimize, milli iradenin tecelligahı olan TBMM'ye saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Demokratik tepki sınırlarını aşan, ülkemize yakışmayan şiddet eylemlerinden uzak durulmasını da halkımızdan rica ediyoruz. Darbeye direnirken vefat eden şehitlerimizi saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz, yaralılarımıza acil şifalar diliyor, milletimize geçmiş olsun diyoruz. Bu zor anımızda Türkiye'nin ve aziz milletimizin yanında duran, destek mesajları ileten tüm dost ve kardeş ülkeleri de buradan selamlıyoruz."
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, görüşmelerin tamamlanmasının ardından 19 Temmuz Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı. (NV)